Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió de Comú de la Massana, aquest matí.
Un moment de la sessió de Comú de la Massana, aquest matí.

El Comú destinarà 50.000 euros a fomentar la compra de proximitat


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Comú de la Massana

El Comú de la Massana va aprovar ahir al matí en sessió de consell un paquet de 17 mesures de racionalització i activació econòmiques que s’estructuren en tres grans eixos, segons ha explicat la cònsol major, Olga Molné, l’ajuda a les persones, la contenció econòmica i la reactivació econòmica pròpiament dita. En aquest sentit, va recordar que s’està treballant en la redefinició del pressupost del 2020, tot i que les inversions “es mantindran totes però una part les farem a partir del gener del 2021”, va anunciar.

En relació amb aquesta reactivació, la corporació va donar llum verd a “un pla de dinamització comercial encaminat a afavorir la compra de proximitat”. Per fer-lo possible, destinarà 50.000 euros en vals de descompte que es distribuiran a tots els caps de casa per utilitzar en els comerços de la parròquia. Molné va  assenyalar que més endavant hi podria haver “una segona emissió d’aquests vals”. El consell de Comú també va donar el vistiplau a l’ampliació del doble de la superfície autoritzada de les terrasses sense que això suposi un cost addicional i a la reducció de la taxa de radicació a les empreses que han estat tancades durant aquests temps de crisi.

Quant a la contenció econòmica, les mesures tenen a veure amb la reorganització i racionalització de l’actual plantilla de treballadors públics. També es va decidir no suplir les vacants per jubilació o baixa del lloc de treball durant aquest any. Així mateix, es vol promoure un pla de jubilació anticipada i la reducció de la jornada laboral dels treballadors públics, respectant, això sí, el bon funcionament dels serveis comunals. 

La rebaixa de les subvencions atorgades a les entitats socials, culturals i esportives, la suspensió del sopar de Nadal amb els empleats i la reducció d’un 10% de les despeses de consum i béns corrents són altres de les mesures del pla. 

Pel que fa a l’ajuda a les persones, la corporació ha decidit la creació d’un fons de solidaritat comunal. En aquest sentit, la cònsol major va recordar que ja es va obrir un compte on els cònsols i els consellers han anat fent aportacions voluntàries, i com que alguns treballadors comunals han manifestat que també hi voldrien col·laborar, se’ls donarà aquesta oportunitat. Els diners que es recullin es dedicaran a ajudes socials destinades a famílies de la parròquia, com ara la subvenció d’una part de les activitats d’estiu. 

Sobre la reducció salarial dels càrrecs electes i de confiança,  el Comú va decidir que aplicarà la rebaixa segons el que reculli la llei que sobre aquesta qüestió es debat avui al Consell General. D’aquesta manera, el Comú massanenc “s’alinearà amb els percentatges que s’acabin aprovant”, va insistir la cònsol major. 

Cessió del terreny per construir el darrer tram del camí ral
La construcció del darrer tram del camí ral de la Massana fins a la Farga Rossell podrà ser una realitat pròximament, ja que el consell de Comú va aprovar ahir facultar la cònsol major, Olga Monné, per signar el conveni urbanístic relatiu a la cessió i traspàs gratuït del terreny Les Costes - Prat de Rossell de Roser Armengol al Govern. Precisament la setmana passada, es van presentar els treballs de restauració de diversos trams malmesos del camí ral. Sobre aquest punt, la cònsol va apuntar que quan estigui acabat el condicionament d’aquesta part, els ciutadans i visitants es podran desplaçar caminant per aquest camí saludable des d’Andorra la Vella fins a Ordino. 

El Comú va aprovar la proposició de Llei de finances comunals que han treballat de manera conjunta tots els comuns i que presentaran plegats al Consell General.

Durant el consell també es va donar llum verd a la proposta de posposar fins al maig del 2021 l’últim pagament de l’arrendament financer del telefèric de Pal-Arinsal que s’hauria d’haver fet efectiu el mes de maig passat. D’aquesta manera, va fer notar Molné, el Comú disposarà de més de 385.000 euros de tresoreria. Iguament, es va aprovar el conveni de ratificació i allargament dels terminis de les cessions efectuades pel Comú a favor d’EMAP i la suspensió del cànon.

Pel que fa a les licitacions, la corporació va aprovar la convocatòria de la referida a les obres de rehabilitació dels perímetres de protecció de la zona d’Arinsal i també la relacionada amb els treballs de reparació del servei d’abastament i captació dels Hortons per donar resposta a un “tema tan sensible”, com el de l’aigua, va declarar la cònsol major. Així mateix, es va decidir l’adquisició de dos ecocomptadors destinats al Parc natural del Comapedrosa. 

Finalment, es va aprovar la vintena modificació del POUP de la Massana per incloure la zona de Les Pedrasses en una unitat d’actuació de sòl urbanitzable. 

Liquidació provisional
En la sessió, el conseller de Finances, Jordi Areny, va informar que el primer trimestre de l’any hi ha hagut un superàvit de 930.000 euros, ja que pràcticament només hi ha hagut despeses de funcionament.

 

Comú
la Massana
mesures
reactivació econòmica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte