Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de poble d’ahir a l’Andorra Congrés Centre d’Ordino.
Un moment de la reunió de poble d’ahir a l’Andorra Congrés Centre d’Ordino.

El Comú d'Ordino limita l’edificabilitat per mitigar el creixement urbanístic


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El Comú d’Ordino donarà llum verd avui a l’aprovació provisional de la modificació de les ordinacions reguladores de la normativa subsidiària i de rehabilitació d’edificis del Pla d’ordenació i urbanisme de la parròquia (POUP) per tal de rebaixar l’edificabilitat i mirar de “mitigar el creixement urbanístic i adaptar-lo a la parròquia”.

Així ho van explicar ahir els cònsols ordinencs, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, en la reunió de poble on van presentar les conclusions de l’estudi de creixement urbanístic sostenible de la parròquia, encarregat arran de la preocupació pel “significatiu creixement urbanístic”.

Davant la impossibilitat de tirar endavant una moratòria en l’atorgament de llicències, ja que el POUP, revisat el 2019, no es pot revisar fins sis anys després, la corporació ha optat per modificar la normativa urbanística i fer-la “més restrictiva”. 

Així, segons va detallar Mortés, es reduirà l’edificabilitat tant en la zona urbana 1 com en la zona urbana 2 per tal de mirar de “dissuadir” i frenar l’allau de projectes. D’aquesta manera, es preveu una reducció de les altures, fet que comportarà que en el cas de la zona urbana 1, es passi de cinc a quatre plantes i en el de la zona urbana 2 es baixi de les quatre que permet la normativa vigent a tres.

A més, va continuar Mortés, es preveu també que l’ocupació de superfície mínima per poder construir passi de 400 a 500 metres, de manera que permeti “esponjar el terreny” i que hi hagi “menys edificabilitat” i es pugui “reduir aquest sostre de creixement”.

Quant a l’efecte que pugui tenir aquesta modificació de la normativa urbanística, que també preveu canvis pel que fa a les façanes, el cònsol major ordinenc va admetre que és “molt complicat saber quants projectes podrien no entrar-se”, tot i que es va mostrar convençut que tindrà “un efecte dissuasori i se n’entraran menys”, a la vegada que va remarcar que els que entrin “seran menys reduïts i hi haurà menys metres edificats”.

Sobre la possibilitat que les pròximes setmanes es produeixi una allau de nous projectes, tenint en compte que els canvis aprovats avui pel Comú han de ser ara validats per la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU) i posteriorment per Govern abans la corporació parroquial no en pugui fer l’aprovació definitiva, Mortés va admetre que “la gent pot entrar projectes”, si bé va recordar que aquests “no es poden fer en una setmana” i que “hauran de complir amb els requisits exigits”.

Així mateix, Mortés va avançar que es començarà ja a treballar en una modificació del POUP de cara a l’any vinent aprofitant que la Llei del sòl preveu que es pugui fer una revisió dels plans urbanístics als quatre anys sempre “que es pugui justificar bé amb criteris objectius que la parròquia ho necessita”.

El cònsol, que va assegurar que “la nostra màxima responsabilitat és gestionar correctament el nostre territori i la nostra política per vetllar i garantir una herència territorial de qualitat per a les pròximes generacions”, va argumentar les decisions adoptades en base a l’estudi realitzat, on es posa de manifest que amb els plans parcials ja aprovats avui en dia la parròquia passaria dels 1.580 habitatges i 5.309 habitants actuals a 3.938 habitatges i  12.260 habitants en la pròxima dècada, amb tota la problemàtica que això comportarà a diferents nivells.

En aquest sentit, Mortés, que va recordar que si es desenvolupés la totalitat del que es preveu al POUP suposaria fins a 4,6 milions de metres quadrats construïts i que Ordino arribés als 125.771 habitants, va apuntar les dificultats que hi hauria per garantir el subministrament d’aigua i la multiplicació del consum energètic i emissió de gasos que suposaria, així com també l’increment dels problemes de mobilitat.

Full de ruta per a la gestió de la Reserva de la Biosfera 

La reunió de poble va servir també per exposar l’altre gran projecte emmarcat en el pla de sostenibilitat de la parròquia com és el full de ruta per a la gestió de la Reserva de la Biosfera, alineat amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. 

Així, els cònsols van recordar que el pla fa referència als quatre ODS considerats motors que es van definir l’any passat, com són el 6, relatiu a l’aigua neta i el sanejament, el 12, corresponent a la producció i el consum responsables, el 13, lligat a l’acció pel clima, i el 15, relatiu a la vida d’ecosistemes terrestres. Mortés i Choy van detallar que el full de ruta preveu fins a 12 grans reptes i 65 línies d’actuació identificades per donar compliment als quatre ODS.

Les propostes s’han establert en diferents sessions participatives amb tots els departaments del Comú per assolir els ODS d’una manera transversal i integrada dins de l’ens. També s’ha preparat un quadre de comandament on es detallen tots els agents implicats, les possibles aliances, els indicadors de seguiment, l’horitzó d’execució i la planificació de les actuacions a 5 anys vista, van explicar els cònsols, que van avançar que en una segona fase es treballarà els ODS 9 (indústria, innovació i infraestructura), 10 (reducció de les desigualtats) i 11 (ciutats i comunitats sostenibles).

Comú d'Ordino
limita
edificabilitat
mitigar
creixement
urbanístic

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Acaba de començar l’escalada de preus a Ordino. El problema d’habitatge no va amb ells……a menys oferta més preu.
Una mica massa tard no? la nova construcció de la Clota verda es una monstruositat!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte