Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de Comú celebrat ahir a Sant Julià de Lòria.
Un moment del consell de Comú celebrat ahir a Sant Julià de Lòria.

El Comú encara no ha trobat inversor per a la tirolina de Naturlàndia


Escrit per: 
Agències

Naturlàndia encara no ha trobat cap inversor privat per poder tirar endavant el projecte de la tirolina que uneixi la cota 2.000 amb la 1.600, malgrat que el Comú de Sant Julià de Lòria ja disposa dels permisos, del projecte final, dels informes mediambientals i també d’una anàlisi externa que dona fiabilitat i valida la iniciativa quant a sostenibilitat econòmica i financera. Quan es va decidir tirar endavant la iniciativa, ja es va supeditar la construcció a l’existència d’injecció econòmica externa. 

“Ara només cal trobar el privat, però s’ho miren molt perquè Camprabassa no té tanta bona fama”, va acceptar el cònsol major, Josep Miquel Vila. Segons els càlculs de la corporació, la inversió que s’hauria de fer puja a 4,5 milions d’euros. De moment, el Comú ha desembutxacat més de 300.000 euros per aconseguir dissenyar el projecte, tot i que aquests diners es recuperarien en forma d’accions amb la societat que es crearia conjuntament amb el privat, si finalment la tirolina es construeix. Per altra banda, el consell de comú d’ahir va servir per aprovar definitivament una nova injecció per a Naturlàndia de 300.000 euros per sufragar les despeses generades aquest estiu. Vila va reiterar que les pluges del juliol i agost i les intenses nevades a l’hivern van provocar un descens de les vendes del 7%, fet que ha contribuït a generar pèrdues. En total, aquest 2018, el Comú haurà injectat 1,3 milions d’euros a Camprabassa (300.000 per a pèrdues, 300.000 per al projecte de la tirolina i 700.000 per eixugar deute). Unes inversions de crèdit que per al conseller de la minoria Joan Albert Farré ja és “una situació recurrent”. “Ens agradaria conèixer el pla de viabilitat i com es pensa capgirar la situació per no estar patint aquest degoteig econòmic que no veiem cap on va”, va dir.
Un altre projecte que es va aprovar va ser la realització del passeig del riu, que s’allargarà fins a la frontera. L’aprovació va ser parcial en espera de tenir tots els informes favorables del Govern, a superar l’exposició ambiental i la validació de les posteriors al·legacions i a les activitats aquàtiques que es vulguin dur a terme al riu. Entre aquestes activitats, el cònsol va parlar de pesca, la baixada amb canoes o ràfting, i no es va decantar per cap. “El projecte del ràfting no presenta cap novetat al respecte”, va apuntar. L’adjudicació de les obres va recaure en l’empresa Treballs Públics Unitas, per un import d’1,7 milions d’euros. La minoria hi va votar en contra. “És una inversió que cal mesurar molt bé on es fa, i entenem que hi ha altres espais a la parròquia que mereixerien abans aquesta inversió”, va exposar Farré. La minoria també va recordar que l’actual passeig està molt poc transitat, la gent no s’hi troba a gust i no és gaire assolellat. També es van adjudicar els treballs de rehabilitació de la Casa Comuna per 189.000 euros.
El Comú també va aprovar una modificació del pla d’urbanisme per tal d’ajudar els privats a finalitzar les obres de les urbanitzacions. El canvi, que ara ha de ser aprovat pel Govern, bàsicament se centra a permetre tirar endavant de manera parcial i per parcel·les les urbanitzacions d’aquesta cinquantena de poblats, a mesura que els propietaris es vagin posant d’acord per sufragar les obres. També permet a un grup de propietaris assumir tot el cost i posteriorment el Comú gravarà el privat que no hi contribueixi.

Comú de Sant Julià de Lòria
tirolina
Naturlàndia
passeig del riu
urbanitzacions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte