Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú es fixa atraure inversions externes per fer viable Naturlàndia
El Comú es fixa atraure inversions externes per fer viable Naturlàndia

El Comú es fixa atraure inversions externes per fer viable Naturlàndia


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Comú de Sant Julià de Lòria aposta per aconseguir inversions externes per fer viable Naturlàndia. Segons va explicar el cònsol major, Josep Miquel Vila, en la reunió de poble celebrada ahir, això es podria articular a través d’acords comercials puntuals que permetin generar activitat al parc o amb el cobrament d’un lloguer. Vila va avançar que ja hi ha empreses interessades, però que caldrà veure quines d’aquestes prosperen. Un dels projectes que està confirmat que s’hi ubicarà serà una escola de trial impulsada per Toni Bou, que es preveu que estigui en marxa la propera temporada.
El cònsol va donar altres exemples, com ara la gestió de camps de futbol d’elit, la instal·lació d’algun giny o l’elaboració de paquets conjunts amb els comerciants i hotelers de tot el país. Ara el Comú treballa en el format de recepció d’aquests inversors, és a dir, com es decidirà quines propostes seran acceptades i quines denegades. El que queda ara per ara descartat és la privatització de Camprabassa. “És somiar truites”, va dir. Així mateix, Vila es va mostrar confiat en la col·laboració que ha ofert el Govern, i que passa pel projecte per construir un parc d’aigües braves al riu Valira. Des del Comú es considera que es poden establir sinergies entre aquesta activitat i Naturlàndia. A banda d’això, el cònsol lauredià no preveu cap més ajuda per part de l’executiu. 
La corporació també projecta impulsar canvis en l’organigrama del parc, tot i que encara no es va voler pronunciar sobre el futur d’Enric Ordóñez, que continua com a director. Només es va limitar a dir que als directius “els han de fer mal les sabates” i que si algú no fa la feina se l’enviarà “cap a casa”. La voluntat de cara als propers quatre anys és mantenir el màxim de llocs de treball, sempre que sigui sostenible. Preguntat sobre si el personal que té avui Naturlàndia és el necessari per fer-lo funcionar, Vila va apuntar que “dependrà del creixement”. I en relació a les activitats que avui s’ofereixen, va exposar que és probable que es facin variacions horàries i temporals en el calendari i es valorarà si les tarifes estan adequades al preu de mercat.
Tot plegat ha de permetre acabar amb el dèficit crònic de la societat i que el 2017 els ingressos d’explotació de Camprabassa ja siguin superiors a les despeses (s’espera tancar amb un superàvit de 378.000 euros, mentre que aquest 2016 es preveu 117.000 euros de dèficit). Així, segons la previsió per als propers quatre anys, el Comú haurà d’aportar a Naturlàndia 
2,3 milions d’euros aquest 2016 i el 2017 un total de 119.000 euros (cal inversions de reposició). A partir d’aleshores es preveu la possibilitat que Camprabassa retorni a la corporació 254.700 euros el 2018 i 321.084 euros el 2019. També entre el 2016 i el 2019 es retornarà 5,3 milions d’euros de préstecs (2,5 milions de préstecs del Comú i 2,7 milions de Naturlàndia). 
El cònsol va fer un repàs de l’evolució dels comptes de Naturlàndia des de l’any 2004. En aquest sentit va assenyalar que entre el 2004 i el 2009 s’hi va invertir 7,2 milions, arran principalment de l’obertura del Tobotronc, i el dèficit d’explotació va ser de 
2,3 milions, fet que va generar unes necessitats de tresoreria de 9,5 milions. Els ingressos pel dipòsit de les terres del túnel de la Tàpia van permetre assolir pràcticament l’equilibri els dos anys següents però el 2012, amb el parc d’animals, es van disparar les despeses. Així, entre el 2010 i el 2015 es van generar unes necessitats de tresoreria de 13 milions, finançades amb aportacions del Comú. Els diners s’han utilitzat per cobrir les pèrdues (7,4 milions) i la inversió (6,3 milions). Les aportacions anuals comunals a Naturlàndia pugen a 9 milions d’euros, a banda dels 
3,3 milions del crèdit extraordinari aprovat aquest any per fer front als proveïdors. Vila va indicar que això ha empobrit el poble i cal capgirar la situació.

Comú de Sant Julià
Naturlàndia
Josep Miquel Vila
inversions externes
organigram
Camprabassa
llocs de treball

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte