Diari digital d'Andorra Bondia
El consell de comú s'ha celebrat de forma telemàtica.
El consell de comú s'ha celebrat de forma telemàtica.

El Comú estima entre un 20% i un 40% menys d’ingressos a Naturlàndia i Majoral veu difícil la tirolina


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C. STJ

El Comú de Sant Julià de Lòria preveu que la crisi de la Covid-19 tindrà una afectació “important” a Naturlàndia, sobretot per l’impacte de l’epidèmia als països veïns. Tal i com ha declarat el cònsol major, Josep Majoral, s’espera una disminució de visitants i d’ingressos, un fet que suposarà la necessitat d’incrementar la transferència del Comú a Camprabassa. L’estimatiu de què disposa avui la corporació indica que els ingressos del parc cauran entre un 20% i un 40%.

És en aquest context que el cònsol major veu “difícil” que es pugui tirar endavant el projecte de la tirolina, impulsat per l’anterior consolat. Ara per ara no hi ha cap import al pressupost d’aquest any per al giny però, en tot cas, Majoral ha remarcat que la decisió hauria de ser tractada al si del consell d’administració de Camprabassa.

De moment, al pressupost per al 2020, que ha estat aprovat aquest matí pel consell de comú, s’hi ha inclòs un préstec d’1 milió d’euros per a Naturlàndia, la mateixa quantitat que els darrers quatre anys. Aquesta aportació ha generat neguit entre els consellers de l’oposició ja que suposa un “greuge comparatiu”, exposen. Una minoria que diu també desconèixer si ja hi ha un full de ruta per al parc i si l’actual direcció  continuarà o no. Així, Cerni Cairat deixa clar que ara cal centrar els esforços en la crisi sanitària però es mostra a l’espera de tenir una resposta ben aviat ja que assenyala que hi ha una necessitat imperiosa que el parc costi menys diners per a les arques comunals. En relació a aquesta qüestió, Majoral ha argumentat que la previsió era tenir enllestit el full de ruta per a finals de març o principis d’abril però la situació mundial obligarà a presentar els canvis al projecte Naturlàndia quan acabi el confinament.

Menys inversió

El pressupost per aquest any s’ha aprovat amb l’abstenció de la minoria, que considera que s’hauria d’haver adequat les xifres a les circumstàncies sobrevingudes per la crisi del coronavirus. Els comptes pugen a 15,1 milions d’euros, un 24% menys que el 2019. Destaca la partida d’inversions, per a la qual s’ha pressupostat pràcticament la meitat que l’any passat (s’hi destinen 2,5 milions d’euros, el que suposa un 45% menys). Entre aquestes hi ha un dipòsit d’aigua a Nagol, un nou magatzem per a la deixalleria (ja que amb l’esllavissada de la Portalada el personal no treballa amb condicions òptimes), parcs infantils, espais per als gossos, i un projecte de participació ciutadana per embellir la parròquia i millorar-ne l’accessibilitat. També s’exoneraran els impostos de les empreses que comercialitzin productes locals. Quant a la partida de personal, registra un augment del 4% per alguna nova contractació, la consolidació d’algun lloc de treball ocupat per personal interí i l’increment de l’IPC als empleats.

En relació als ingressos, el pressupost recull un increment de la recaptació d’impostos en base a l’IPC, a excepció de l’aigua (que tindrà el mateix import per al tram de menys consum). Els impostos directes també creixen (un 37%) per l’impost de construcció arran de les sol·licituds rebudes. 
La majoria és conscient que caldrà revisar els comptes i el marc pressupostari d’aquest mandat (votat també avui) però argumenta que era necessari aprovar-los per no aturar els pagaments del Comú. Per la minoria, la modificació del pressupost haurà de passar per destinar més recursos a ajuts socials i a plans de dinamització pel teixit econòmic. En la sessió també s’han aprovat uns reconduïts per al 2020 de 2,6 milions d’euros. L’oposició ha criticat que el consolat de Josep Miquel Vila adjudiqués obres a finals de mandat (durant els mesos de novembre i desembre) per 2,2 milions d’euros.

Calendari fiscal

Amb l’objectiu de facilitar el pagament d’impostos, el Comú permetrà aquest exercici fraccionar en dos pagaments els que es facturaven un cop i en tres pagaments els que es feien en dos cops. A més, s’ha retardat el pagament en tots els casos per donar temps a una certa recuperació econòmica. Això suposarà una disminució dels ingressos previstos per aquest 2020, que es cobraran el 2021. Majoral preveu que en impost de construcció es podria ingressar entre un 50% i un 80% menys. En total, els ingressos d’aquest any podrien caure entre un 30% i un 65% respecte del pressupostat.
També, i arran d’una proposta de la minoria, el Comú obrirà un compte bancari en què els càrrecs electes i treballadors de la corporació i també els ciutadans podran fer aportacions per fer front a  la crisi provocada pel coronavirus.

A l’últim, Majoral va informar d’un decret per a l’adopció de mesures excepcionals davant la crisi sanitària en relació al personal del Comú. Aquestes coincideixen amb les adoptades pel Govern i s’hi ha afegit la possibilitat que els treballadors demanin poder descomptar del salari les hores que deuen al Comú en lloc de fer-ho amb vacances o hores extres.

Sant Julià
Naturlàndia
pressupost
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte