Diari digital d'Andorra Bondia
El projecte de Prat del Rull.
El projecte de Prat del Rull.

El Comú estudia concessions a privats perquè construeixin pisos


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C. ALV

El Comú d’Andorra la Vella va anunciar ahir que, a banda de cedir un terreny al Govern per  construir habitatges a preu regulat, està treballant per fer concessions amb particulars per posar més pisos al mercat. Segons va detallar la cònsol major, Conxita Marsol, s’està analitzant la possibilitat que privats puguin construir edificis en terrenys del Comú, que al cap d’uns anys passarien a ser propietat comunal, i també concessionar edificis públics existents per ser utilitzats amb aquesta finalitat. Marsol va dir que hi ha “diferents possibilitats” a sobre de la taula però va advertir que el projecte encara està en fase d’estudi. 

La cònsol major va donar a conèixer aquests detalls en el consell de comú celebrat ahir en què es va aprovar el pressupost del 2020. Uns comptes que pels consellers socialdemòcrates no donen resposta a les necessitats habitacionals, que són una de les principals demandes de la ciutadania. Així, la consellera del PS Dolors Carmona va lamentar que “tot són intencions” i que enlloc hi ha polítiques d’habitatge directes per donar una resposta immediata a les necessitats, com pot ser una base de dades per conèixer quina és la realitat i intervenir des del Comú per relacionar l’oferta i la demanda. 
El pressupost del 2020, que va comptar amb l’abstenció del PS, puja a 49,7 milions d’euros, 14,3 milions dels quals van a inversions (una partida que creix un 9,4% respecte del 2019). La més destacada és la reconstrucció de la zona del centre esportiu Serradells afectada per l’incendi amb 4,5 milions d’euros. També preveu la remodelació de la plaça de la Rotonda i l’ampliació de l’espai per a vianants entre la rotonda de la Dama de Gel i Prat de la Creu; l’ascensor entre Ciutat de Valls i Príncep Benlloch i la finalització de l’embelliment d’aquesta avinguda fins al Comú; la pacificació de Prada Ramon; la separativa d’aigües de Gil Torres; l’ampliació de la sala de vetlles; i el cadastre. A més se seguirà invertint en el Poblet de Nadal (400.000 euros) i es crearà la Festa de la Primavera. En relació amb les subvencions culturals i esportives, la partida puja a 1,5 milions (un 0,63% més). 
El cònsol menor i conseller de Finances i Serveis Públics, David Astrié, va detallar que tot això es fa sense apujar preus públics ni taxes ni tocar els impostos. Malgrat tot, el pressupost preveu un increment del 13% en els ingressos procedents dels impostos. Això es deu al fet que el Comú espera rebre 1,5 milions d’euros més que l’any passat per drets de construcció. També preveu ingressar un 29,5% més pel concepte de taxes i altres ingressos. En aquest cas, la majoria comunal va indicar que l’increment ve motivat d’una banda per l’ingrés extraordinari de 3,36 milions d’euros arran de l’acord amb les companyies d’assegurances de l’incendi dels Serradells i, de l’altra, per l’increment dels ingressos de construcció procedents de les llicències urbanístiques, d’embrancament a la xarxa d’aigua i de clavegueram.
Pel que fa a l’endeutament, l’objectiu és passar dels 30,5 milions d’euros actuals als 29,7 milions a finals d’any, que suposa anar del 76% del límit d’endeutament legal al 68,5% (es pot arribar fins al 200%). 
Des del PS, el conseller Sergi González va destacar que al pressupost no hi apareix cap partida per al telefèric del Carroi, una observació que va permetre a Marsol recordar que serà una infraestructura a cost zero ja que el Comú només haurà de satisfer els estudis jurídics. Els socialdemòcrates sí que troben a faltar més inversió en polítiques socials i no tant en obres que no veuen prioritàries. Astrié, a més, va remarcar que el pressupost del 2020 té per objectiu avançar cap a una parròquia per a les persones, democratitzar l’espai públic, socialitzar els entorns, apostar pels esdeveniments que aglutinen la societat i una reducció del deute de 3 milions d’euros.

Una zona per a vianants de 1.000 m2 unirà Prat de la Creu i l’Estació Nacional d’Autobusos

Un dels projectes inclosos al pressupost del 2020 és la construcció d’una zona per a vianants de 1.000 m2 que unirà Prat de la Creu i l’Estació Nacional d’Autobusos. Aquest carrer, que substituirà el vial previst inicialment i que s’anomenarà del Consell General, estarà format per una plaça de 520 m2 i per un carrer amb una amplada de 20 metres i voravies de set metres. També es construirà una rampa per accedir a l’aparcament Centre històric des del carrer de la Grau. L’obra ja ha començat i estarà enllestida d’aquí a un any i mig.
La cònsol major va destacar que el projecte dona solució a l’entrada de l’aparcament al mateix temps que facilita l’accés des de l’estació d’autobusos. Els treballs pugen a 3 milions d’euros i el Comú n’assumirà 1,2 milions (els corresponents a la rampa d’accés al pàrquing i el paviment de la plaça –estava previst que fos enquitranat–) mentre que els propietaris pagaran la resta, tal com els pertoca. Les obres aniran a càrrec de l’empresa Progec, que és la mateixa que van contractar els privats per fer la urbanització. El Comú compta amb un certificat que diu que hi va haver concurrència pública i que els preus són de mercat.

 

Marsol nega cap desacord amb SDP pel telefèric

Després que el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, demanés informar i escoltar la ciutadania pel que fa al projecte del telefèric al pic del Carroi, la cònsol major d’Andorra la Vella va declarar ahir que no hi ha cap desacord amb els socis de govern en aquesta qüestió. Marsol va afirmar que Bartumeu li havia assegurat que “són persones que respecten el que posa el programa” i va afegir que el que van pactar els dos partits abans de les eleccions és el que es recull al programa electoral. Això vol dir que el projecte es posarà a informació pública un cop es tinguin les propostes i serà aleshores quan es valorarà. En “això estem plenament d’acord”, va declarar. “No hi ha cap problema. Tot funciona la mar de bé”, va concloure Marsol.

Habitatge
Comú d'Andorra la Vella
pressupost 2020
inversions
Prat del Rull
telefèric del pic del carroi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte