Diari digital d'Andorra Bondia
Marsol en una de les intervencions durant el consell de comú celebrat ahir.
Marsol en una de les intervencions durant el consell de comú celebrat ahir.

El Comú impugna el repartiment que ha fet el Govern de les transferències


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Comú d’Andorra la Vella ha impugnat les transferències del Govern d’aquest any. Segons va explicar la cònsol major, Conxita Marsol, l’executiu va establir després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que a la capital li corresponen un total de 9.640.039 euros. La corporació, però, entén que no s’ha aplicat bé la llei i que això els penalitza. 

El problema rau en el repartiment de l’import corresponent als dos criteris que va eliminar el Tribunal Constitucional de la nova llei de transferències (el grau de compliment de la xarxa separativa i l’elaboració del cadastre). Marsol va argumentar que la sentència del TC conclou que aquests dos criteris s’han de distribuir a parts iguals entre tots els comuns. El Govern, però, els aplica als altres dos criteris d’inversions sostenibles que s’han mantingut després d’aquesta sentència. Això suposa per al Comú d’Andorra la Vella deixar d’ingressar 296.000 euros. És per aquest motiu que el 2 d’agost passat va presentar un recurs al Govern i ara està a l’espera d’una resposta. El Comú de la capital és l’únic que ha impugnat les transferències d’aquest any si bé és cert que arran de les al·legacions de la capital la resta de corporacions han presentat els seus informes. Marsol va afirmar que un cop rebin una resposta del Govern la valoraran i si els convenç no aniran a instàncies més altes, tot i que no ho va descartar. 
Les al·legacions presentades pel Comú a les transferències del 2018 van ser una de les qüestions tractades al consell de comú d’ahir arran d’una pregunta del conseller de CdI+L’A Jordi Minguillón. El polític va aplaudir la majoria per haver reclamat aquest import tot i ser del mateix partit polític que el Govern i va animar-la a portar-ho “fins al final”. Així va indicar que si la resposta no és favorable al Comú caldrà recórrer a “instàncies superiors”. 
De la seva banda, la consellera del PS+I Dolors Carmona va declarar que aquest recurs demostra que el tema de les transferències encara no està ben tancat. Carmona va recordar que el PS no està d’acord en la forma amb què es va aprovar la llei i va afegir que serà una qüestió que caldrà recuperar en el futur. Així mateix va apuntar que “quan les coses no es fan com cal, tard o d’hora, amb la seva aplicació es posa en evidència que cal reprendre-ho”.
Per altra banda, en el consell de comú d’ahir es va informar de la liquidació pressupostària del segon trimestre del 2018. Aquest es va tancar amb un superàvit d’1,2 milions d’euros. L’endeutament es va situar a 35,9 milions d’euros, el que suposa un 97,4% del límit permès per la llei. Carmona va denunciar que el pressupost aprovat inicialment era de 46 milions però amb els reconduïts puja a 55,5% milions. Per això va lamentar la manca de previsió de la majoria i es va mostrar a l’espera de no deixar gaires compromisos per al pressupost 2019. 

 

L’oposició denuncia el cost del cadastre en presentar-se tots els topògrafs junts

L’oposició va denunciar l’encariment dels treballs d’obtenció de les dades i creació de la cartografia cadastral rústica i urbana d’Andorra la Vella, un fet que atribueix en certa mesura a la presentació d’una sola oferta al concurs. La qüestió és que aquestes tasques s’han adjudicat per 1,2 milions quan el cost estimat inicialment era de 900.000 euros. Així, el conseller de CdI+L’A Jordi Minguillón va criticar el desviament respecte de les previsions de la majoria però, sobretot, que les diferents empreses que poden fer aquesta feina hagin fet una UTE per anar juntes, un fet que elimina la lliure competència, va dir. 

Davant d’això, el conseller de la mateixa formació, Víctor Pintos, va reclamar adoptar mesures per assegurar una bona gestió dels diners públics. Aquestes passarien per establir un topall en els concursos públics a partir del qual quedaria desert. Així va posar per exemple el Govern, que no adjudica si l’oferta és un 20% més cara del previst. Minguillón va indicar que en el cas del cadastre s’havia d’haver deixat desert. També la consellera del PS Dolors Carmona es va mostrar preocupada per la desviació del 20% i per això aposta també per fixar aquest topall. Amb tot, va prioritzar la redacció d’uns treballs que indica que són necessaris.
La cònsol major, de la seva banda, va atribuir l’encariment al fet que els preus poden haver pujat respecte l’època en què la resta de comuns van fer el cadastre i al volum de treball que comportarà. Va dir que el Comú podia haver declarat desert el concurs però que ho va descartar perquè cal fer els treballs per imperatiu legal i aquesta parròquia va amb retard.
El concurs es va adjudicar a la UTE ALV2 formada per SEIS-Serveis i Sistemes Gràfics 2007 SL i els topògrafs Marc Moliné, Marc Mitjana, Josep Viñals i Marc Estel. 

 

Xarxa separativa

El Comú va adjudicar per 1,6 milions d’euros la construcció de la xarxa separativa a les avingudes de Santa Coloma i Enclar, en un tram d’un quilòmetre entre la Borda Mateu i fins al carrer Gil Torres. Els treballs començaran d’aquí a 15 dies i estaran enllestits l’estiu del 2019. Un cop finalitzats només quedarà el tram entre Prada Motxilla i Mesa, que es podria iniciar l’any que ve.

Fuites d’aigua

El consell de comú va aprovar una modificació de l’ordinació sobre subministrament d’aigua. Amb aquest canvi es vol resoldre les situacions que es donen en cas de fuites no detectades, que comporten imports elevats per als privats. A partir d’ara, doncs, en cas de fuita es canviarà la fórmula per comptabilitzar els consums. La majoria va dir que es tracta de casos puntuals (se n’han produït tres en els últims tres anys).

transferències
andorra la vella
cadastre
topògrafs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte