Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú ingressa 2 milions més i clou el 2016 amb 6,3 milions de superàvit
El Comú ingressa 2 milions més i clou el 2016 amb 6,3 milions de superàvit

El Comú ingressa 2 milions més i clou el 2016 amb 6,3 milions de superàvit


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Comú d'Andorra la Vella

El Comú d’Andorra la Vella va tancar l’exercici 2016 amb un superàvit de 6,34 milions d’euros. Aquest resultat és fruit de la liquidació del 88% de les despeses previstes (31,57 milions), fet que suposa una diferència de 4,3 milions respecte del pressupostat. A banda, però, s’ha ingressat 2 milions euros de més respecte del que s’havia fixat en els comptes. Segons va explicar la consellera de Finances, Maika Nin, aquest increment de la partida d’ingressos està motivat per la recaptació de 700.000 euros més per les cessions econòmiques urbanístiques (en total s’ha obtingut 1 milió d’euros per aquest concepte), de 375.000 euros més per ITP, de 500.000 euros més per les declaracions l’inquilinat i de 491.000 euros dels aparcaments, a banda de 123.000 euros per les llicències urbanístiques, entre d’altres.
La cònsol major, Conxita Marsol, va destacar que l’augment dels ingressos és un indicador de la millora de la conjuntura econòmica a banda de la bona gestió efectuada per la corporació. Així, va subratllar la represa de l’activitat al sector de la construcció i l’impacte del Poblet de Nadal en la facturació dels aparcaments comunals.
La partida que ha tingut un nivell més baix d’execució ha estat la d’inversions, ja que s’ha liquidat un 53% (només s’ha gastat 2,5 milions dels 4,7 milions pressupostats). Destaquen d’aquest capítol els 515.000 euros per a la millora dels Serradells, 189.000 euros per a l’enllumenat de Nadal, 178.000 per a la millora l’enllumenat públic, 165.000 per a l’arranjament de l’aparcament de Prat de la Creu, 135.000 per al servei d’aigües i 114.000 per a l’adequació de les noves instal·lacions de la Casa Pairal a la plaça del Poble. Cal destacar, però, que hi ha 1,8 milions d’euros de romanents, que s’han incorporat al pressupost 2017. Aquesta despesa compromesa (la major part –1,7 milions d’euros– d’inversió) farà que l’obra executada ascendeixi al 89% del previst als comptes de l’any passat, i deixarà el superàvit en 4,5 milions d’euros. 
En relació amb l’endeutament, el 2016 s’ha rebaixat en 4 milions respecte de l’any anterior i se situa en 38,2 milions d’euros. Això suposa un 112,5% de la mitjana dels ingressos liquidats dels tres darrers anys.

Abstenció de l’oposició
Els comptes del 2016 van tenir l’abstenció de l’oposició, que està preocupada per saber el destí d’aquests 4,5 milions de superàvit. La consellera del PS Dolors Carmona va demanar a la majoria que reconsideri l’increment dels preus públics aprovat per a aquest 2017 i garanteixi que els ciutadans puguin gaudir de les instal·lacions públiques que té el Comú. Carmona va recordar que el poder adquisitiu de la població s’ha reduït de forma destacable i que qualsevol increment té afectacions importants. Així mateix, remarca que l’argument utilitzat per la majoria d’aplicar la pujada perquè fa temps que els preus no s’actualitzen o perquè són més econòmics que en altres parròquies no és suficient. Per tot plegat va sol·licitar que “el superàvit afavoreixi tots els ciutadans i no tan sols alguns”. 
Els consellers de CdI+LdA, Jordi Minguillón i Víctor Pintos, també van reclamar que es faci enrere la pujada del preu de l’aigua i la targeta PK. A més van retreure la manca d’inversió fruit d’una mala planificació. “El superàvit per inacció no és bo”, va dir Pintos. Marsol va deixar clar que no es replantejarà l’augment dels preus públics i va atribuir el baix nivell d’inversió al retard que va suposar el fet de ser una corporació nova, la priorització del Poblet de Nadal i l’ajornament de l’avinguda d’Enclar. 

 

Pintos critica l’actuació amb l’embelliment de Meritxell i defensa un concurs d’idees

El conseller de CdI+LdA Víctor Pintos va demanar autocrítica a la majoria en relació amb el projecte d’embelliment de les avingudes Meritxell i Carlemany. Pintos va destacar que si el concurs ha quedat desert és que “alguna cosa no s’ha fet bé”. El conseller considera que des de bon principi s’hi hauria d’haver inclòs els enginyers i que és un error convocar un concurs de mèrits. Així, va defensar que un concurs d’idees permet triar entre diferents alternatives i va destacar que “els mèrits obtinguts en el passat no volen dir que s’hagi de ser el millor redactor per a un projecte demà”. Pintos també va criticar la manca d’informació que hi ha a l’entorn d’aquesta iniciativa, ja sigui per als mateixos consellers de l’oposició o els professionals que haurien de redactar-lo. Davant d’això va reclamar que abans de treure’l a licitació s’analitzi en comissió i va alertar que l’obra es pot anar ajornant en el temps.

Comú d'Andorra la Vella
pressupost
superàvit
despeses
ITP
Maika Nin
Víctor Pintos
Dolors Carmona

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte