Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú lauredià tanca amb un superàvit d’1,8 milions


Escrit per: 
Agències


El Comú de Sant Julià de Lòria ha tancat el tercer trimestre amb un superàvit d’1.876.865 euros. Els ingressos han ascendit a 11.680.186 euros i les despeses a 9.803.321 euros.

El conseller de Finances, Joan Antoni León, es va felicitar per aquest resultat i va assenyalar que aquest superàvit s’ha aconseguit gràcies a una previsió d’ingressos molt pessimista per la situació de crisi i al “gran esforç de contenció”. A més, apunta que això s’ha fet sense apujar la pressió fiscal i donant tots els serveis. La previsió és mantenir la xifra de cara a finals de l’exercici.
El cap de l’oposició, Patrick Frases, per contra, va apuntar que en els darrers anys els pressupostos s’han fet “inflant els ingressos”, per poder disposar així de més marge de maniobra. A més, va criticar el nivell d’endeutament del Comú, que assegura que és de prop de 24 milions d’euros. Mentre que el conseller de Finances presenta els comptes amb un endeutament de 17,4 milions, Frases indica que a aquesta xifra cal sumar-hi 4,7 milions que s’han destinat a l’ampliació de capital de Naturlàndia, 1,1 milions que es deuen al Govern per les transferències i gairebé un altre milió en concepte d’inversions que segons ell no ho són, ja que es tracta del judici amb Amics de la Rabassa, entre d’altres.
El conseller de Finances, però, apunta que “les xifres són molt clares” i que hi ha un endeutament de 17,4 milions d’euros, que s’ha reduït i que suposa un 69% del sostre d’endeutament que permet la llei. A més, recorda que “som el Comú més sanejat del país”. El cap de l’oposició també va criticar que en els darrers vuit anys no s’hagin fet inversions.

Reglament de funcionament
La votació del reglament de funcionament dels comuns va enfrontar majoria i oposició. Frases va lamentar que no s’hagin tingut en compte unes modificacions que volia incorporar al text. Tot i que va intentar que es debatessin en la sessió d’ahir, la majoria no ho va creure necessari.
Frases va exposar que el text “dificulta el dret a la informació”, i que hi ha una “clara submissió a la reunió de cònsols”. Un dels canvis que es proposava feia referència a les demandes d’informació de la minoria al cònsol major. El redactat estableix que les sol·licituds s’han de resoldre en un termini raonable, d’un màxim de dos mesos. La proposta del conseller era que es fixés un període d’un mes prorrogable a dos.
L’oposició també aposta per canviar el punt que estableix que els consellers que deixin de pertànyer a un determinat grup polític s’integraran al grup mixt. La proposta és que aquests es puguin integrar en un altre grup o crear-ne un de propi. El conseller de Finances va defensar la postura de la majoria indicant que el text respon al principi de legalitat, que tot ha de quedar en el redactat i que si els juristes de prestigi que ho han analitzat han cregut que era la millor opció, “és totalment vàlid”, i per això “l’hem d’aprovar”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte