Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú preveu estalviar 430.000 euros amb un primer paquet de mesures


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú de la Massana preveu estalviar 430.000 euros durant aquest any amb el primer plec de mesures de contenció aprovat ahir. El cònsol major, David Baró, va remarcar que es tracta d’actuacions “concretes” i aplicables des d’ara mateix. Així, va indicar que no serà l’últim paquet que s’aprovarà al llarg d’aquest any.

D’una banda, la reducció de la despesa s’obté retallant un 5,2% les despeses de personal respecte al 2011 (cosa que permet destinar 221.235 euros menys a aquest concepte). Així, es preveuen reduir les despeses de personal de relació especial un 36,88% (que comportaran un estalvi de 103.591 euros), es redueix un 8,33% el salari dels cònsols i consellers eliminant la tretzena paga (que comporta una reducció de 27.172 euros) i s’eliminen els consellers a ple temps durant tot el mandat (que ofereix un estalvi de 16.029 euros).
Les mesures també s’han negociat amb els treballadors de la corporació, ja que els afecten directament. En aquest sentit, se suspèn la gestió de l’acompliment del 2011 i del 2012, fet que comportarà un estalvi de 74.443 euros. Tampoc es farà cap augment salarial per promoció de lloc de treball i no es farà cap contractació nova (tampoc se supliran les vacants en cas de jubilació o baixes).
Per altra banda, també es preveu rebaixar un 3,64% les despeses de béns corrents (cosa que permet retenir 143.000 euros) i no s’actualitzaran les rendes aplicant la modificació de la Llei d’arrendaments (fet que permetrà estalviar 57.000 euros).
Finalment, també es rebaixen un 5% (8.900 euros) els costos dels diferents esdeveniments (com Andoflora, el mercat de Nadal i altres festes tradicionals). Aquestes retallades comporten un estalvi de 208.900 euros. A aquestes nou mesures la majoria n’hi ha afegit tres més, que passen per ajustar de forma progressiva el preu de les activitats no socials (com els tallers) al cost real –tot i que s’oferirà ajudes a les persones sense recursos–, renovar el conveni per a la central de compres conjunta amb Ordino i buscar altres serveis que es podrien mancomunar, i renegociar i agrupar contractes de serveis actuals (com el manteniment d’instal·lacions i alarmes, entre d’altres).

Mesures de reactivació

En la sessió d’ahir també es va donar el vistiplau a deu mesures de reactivació econòmica. Amb l’objectiu d’afavorir la construcció, es preveu analitzar la possibilitat de rebaixar del 15% al 5% la cessió econòmica en sòl urbà consolidat. Així mateix, s’elaborarà un nou pla d’actuacions anuals per reactivar el turisme i el comerç de forma conjunta amb el sector privat.
Per afavorir l’establiment a la parròquia de noves activitats comercials, s’aplicarà una bonificació del 100% a la taxa d’obertura de comerços, indústries i despatxos i també es congelarà l’impost de radicació. En el cas dels joves emprenedors d’entre 18 i 35 anys s’oferirà la bonificació del 100% de l’impost de radicació durant dos anys, i es manté la bonificació del 50% en el cas d’inici d’una activitat. També es continuaran afavorint les activitats artesanals als pobles. Així mateix, es congelarà el foc i lloc, l’impost d’inquilinat i propietat edificada i l’impost de construcció. En aquest últim cas es mantindran, a més, la bonificació del 75% per a les noves edificacions o ampliació de les existents que es destinin a ús propi, lloguer o aparcament, i del 90% per a les edificacions adreçades a ús agrícola i ramader.

L’oposició vol més esforços

Les mesures no van acabar de satisfer l’oposició, que es va abstenir en la votació. El conseller Jordi Serra creu que “cal anar més lluny”, i per això va presentar altres accions, que permetrien reduir la despesa en 1,3 milions (1 milió corresponent a EMAP). Aquestes passen per eliminar la subvenció a la societat concessionària GAVSA per l’hora gratuïta d’aparcament. Això permetria reduir la despesa en 120.000 euros.
També es proposa reduir els sous dels cònsols i consellers a 12 pagues, retallar la partida dels sous dels càrrecs de confiança, revisar els contractes d’arrendament (cosa que suposaria un estalvi de 50.000 euros), rebaixar a la meitat els costos d’anuncis (fet que permetria reduir la despesa en 15.000 euros) i impulsar estalvis en el consum de gasoil i d’electricitat. La minoria també proposa revisar alguns serveis, com eliminar els lavabos dels horts del Cintet (amb un estalvi de 4.500 euros) i subvencionar el 50% dels àpats per a la gent gran perquè “se’n beneficia gent sense necessitat”.
La minoria també creu que cal aplicar mesures a EMAP per reduir un 10 per cent les despeses d’explotació, evitant la duplicitat de càrrecs intermedis i reduint els costos de promoció, que haurien d’estar en relació amb els ingressos, diuen. A més a més, proposen la bonificació de la cessió obligatòria.
Per Baró, la prioritat és no eliminar serveis i va indicar que la proposta de l’oposició va ser presentada fora de termini.

Educació, Joventut i Esports, per a Cusnir

Natàlia Cusnir va jurar ahir com a consellera de Comú, substituint Lluís Miquel Ribeiro, que la precedia a la llista de Ciutadans Compromesos. Cusnir es farà càrrec d’Educació, Joventut i Esports. Així, la nova consellera descarregarà Jael Pozo, que fins ara era responsable d’Educació. Pozo encapçalarà, doncs, la comissió de Cultura, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Cusnir va indicar que la intenció és continuar fent el mateix que es feia fins ara amb menys. En aquest sentit va dir que cal afrontar la situació complicada fent el mateix que tothom fa a casa seva, fer més amb menys.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte