Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions del servei de Circulació d’Escaldes-Engordany.
Les instal·lacions del servei de Circulació d’Escaldes-Engordany.

El comú retorna els 66.700 euros de la mútua als agents de circulació


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El comú d’Escaldes-Engordany va fer efectiu ahir el retorn dels diners de la mútua dels agents de circulació. La corporació haurà de reintegrar 66.706 euros, que suposen una mitjana de 1.282,82 euros per als 52 agents. Es tracta de la quantitat que es va anar retenint de la nòmina dels membres del cos en concepte d’aportació a la mútua des que aquesta va entrar en funcionament, el gener del 2015. La devolució d’aquesta part del salari es va portar a terme després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), que va refusar admetre el recurs d’empara de la corporació contra les sentències del Tribunal Superior. 
El cost que suposarà per al comú el funcionament d’aquesta mútua serà de 33.637 euros, un import corresponent a les baixes per accident o malaltia professional que s’han produït des que es va entrar en vigor. De la seva banda, la corporació va reiterar que, després de suspendre els efectes de l’Ordinació de la mútua dels agents de circulació i atenció ciutadana, el comú es farà càrrec temporalment del complement salarial dels urbans sempre que es tracti d’un accident o malaltia professional en espera d’estudiar una solució definitiva. Aquesta passarà per contractar, mitjançant un concurs públic, una assegurança destinada a la cobertura dels supòsits establerts a l’article 36 de la Llei dels agents de circulació comunals tot i que no es tanca la porta a assumir-ho directament. El que sí que es va confirmar és la voluntat que aquesta assegurança s’ampliï a tots els treballadors del comú. 
Paral·lelament, la cònsol major, Trini Marín, va fer arribar una carta al síndic general on fa palesa la necessitat que el Consell General rectifiqui l’article 36 de la Llei dels agents de circulació comunals per adaptar-lo al manament constitucional, després que la sentència del Tribunal Superior dictaminés que no es pot considerar conforme a la Constitució l’execució d’una llei ordinària que genera desequilibri financer significatiu per als funcionaris, cosa que succeeix en cas d’aplicar-se l’article 36.
La consellera del Partit Socialdemòcrata (PS) al comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, va remarcar que la sentència del TC representa un reconeixement a les advertències que ja va fer en el moment en què la majoria demòcrata va decidir impulsar la mútua. Vendrell va recordar que aleshores, el PS hi va votar en contra pels problemes que podia portar la interpretació de l’article 36 de la Llei dels agents de circulació i perquè escollir aquesta opció podria costar “molt més car” que contractar una assegurança. L’advertència no va ser presa en consideració per la majoria, però finalment, “els temps ens ha acabat donant la raó a nosaltres”, i ara el comú haurà de pagar més, va dir. La consellera va indicar que estarà pendent del compromís de la majoria d’ampliar aquesta assegurança a la totalitat del personal.
Per la seva banda, el conseller de Liberals d’Andorra (L’A), Marc Magallón, va declarar que no vol treure rèdit polític d’una decisió que des del primer moment va generar dubtes. Magallón remarca que, de vegades, quan es governa es poden agafar decisions equivocades i considera que l’actual majoria, si va apostar per aquesta opció era perquè estava convençuda que podia tenir la raó. Sobre com procedir a partir d’ara, el conseller liberal comparteix amb l’equip de govern que “no és gaire maco” tractar de forma diferent els agents de circulació, ja que la llei preveu que l’administració cobreixi la totalitat de la mútua mentre que a la resta de treballadors se’ls obliga a pagar una part. Magallón considera que no pot ser que uns tinguin privilegis i va proposar modificar la llei dels urbans perquè també hi hagin de contribuir.

Comú
retorna
mútua
agents de circulació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte