Diari digital d'Andorra Bondia
Sessió de consell de comú de Sant Julià de Lòria.
Sessió de consell de comú de Sant Julià de Lòria.

El Comú tanca el primer trimestre amb un superàvit de 700.000 euros


Escrit per: 
Agències / FOTO: A.S.

El comú de Sant Julià de Lòria ha tancat la liquidació pressupostària del primer trimestre del 2021 amb un superàvit de 703.203,28 euros i amb un deute net formalitzat de 17,2 milions d'euros. En aquest sentit, el cònsol major, Josep Majoral, s'ha mostrat satisfet perquè des de finals 2019 fins a la data d'avui, s'ha reduït l'endeutament en més d'un milió d'euros. Concretament, a 31 de desembre del 2019 es trobava en 18,2 milions d'euros i a finals del 2020 se situava prop dels 17,5 milions. En percentatge, aquest deute se situa en un 119% del límit d'endeutament. D'altra banda, durant la sessió de consell de comú d'aquest dimecres, també s'ha aprovat l'acord institucional entre el Govern i els comuns per a pal·liar els impactes econòmics de la Covid-19. En aquest cas, l'aportació de la corporació laurediana al fons de solidaritat de l'executiu serà de 250.000 euros. Aquest punt ha estat aprovat amb els vots a favor de la majoria i amb l'abstenció dels consellers de l'oposició de Desperta Laurèdia.

Referent al tancament pressupostari del primer trimestre, Majoral també ha destacat que de forma general "s'ha reduït el dèficit de totes les societats exceptuant Naturlandia". Així, els 17,2 milions de deute es reparteixen en 8,54 per part del comú i amb 8,66 per part de les societats públiques. Durant aquests primers mesos de l'any, Sant Julià de Lòria ha executat un 18,33% dels ingressos i un 12,05% de les despeses, i s'ha ingressat 2,8 milions d'euros respecte als 1,7 gastats. De fet, el cònsol major ha reiterat que "el pressupost d'enguany està seguint el seu propi curs" i ha assegurat que les grans inversions previstes per aquest pressupost "s'adjudicaran a partir del setembre" com pot ser la plaça Rocacorba. Per altra banda, el conseller de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat ha manifestat que és evident que el superàvit "és causat per la manca d'inversió, ja que només s'ha executat un 0,9% del total".

Un dels altres punts que ha generat un cert debat, ha estat l'aportació de 250.000 euros al fons solidari del Govern. En aquest punt, Cairat ha declarat que és molt positiu que es pugui acabar fent una aportació, tot i que ha reiterat que consideren que aquesta aportació hauria d'haver estat més significativa. "Considerem que el comú de Sant Julià, tenint en compte que acumula dos anys de superàvit, hauria pogut fer una aportació més en línia amb la resta de comuns", ha indicat el conseller de l'oposició. En resposta, Majoral ha manifestat que si fan superàvit és per intentar retornar la normalitat financera del comú, i ha defensat que han pres una decisió quan han estat segurs dels comptes. "Volíem tenir clar on podíem anar i com hi podíem anar", ha comentat el cònsol, reiterant que sempre han dit que la corporació seria solidària fins allà on pogués ser-ho.
 

Augment de la recollida de residus de la deixalleria

Per altra banda, el comú ha provat un suplement de crèdit per finançar els treballs de recollida de la deixalleria. El pressupost del 2021 contemplava un import de 15.000 euros per aquests treballs, i en aquests primers mesos de l'any, les factures ja superen aquesta xifra. Per aquest motiu, s'han reconduït més de 44.000 per aquesta partida. Des de la minoria s'ha donat la mà estesa a la majoria per intentar solucionar aquesta problemàtica. Cairat ha exposat que cal potenciar els mecanismes informatius i també de control per aquests comportaments irresponsables. "Volem comunicar a la gent que aquesta no és la manera, que hi ha un protocol i un seguiment per la gestió de residus i que la gent entengui que això té un cost per l'administració comunal", ha indicat. Per la seva banda, Majoral ha exposat que ja s'està treballant amb accions per informar a la ciutadania, com per exemple, uns rètols informatius del que pot anar i no a cada contenidor.

També s'ha aprovat l'ordinació d'un suplement de crèdit per finançar l'obra del nou tram de la xarxa d'aigua potable de la carretera de la Rabassa, ja que finalment s'ha de fer un tram de canonada nova per donar el servei a les noves construccions. En aquests dos casos, Majoral ha volgut deixar clar que l'endeutament no s'incrementa.

Vall del Madriu-Perafita-Claror

Durant la sessió de consell d'aquest dimecres també s'ha aprovat, amb l'abstenció dels consellers de l'oposició, l'ordinació reguladora de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Al seu torn, Cairat ha manifestat que la nova ordinació té aspectes positius com la regulació dels accessos rodats i altres conceptes de protecció del patrimoni cultural com natural. Però per contra, ha declarat que el seu dubte recau en la possibilitat que es pugui acabar fent obra nova a la vall. "Entenem i sabem que no és una qüestió de competències del comú de Sant Julià de Lòria" però com a membre de l'òrgan de gestió conjunta "considerem que s'hauria d'avançar en una mateixa línia". De fet, ha afegit que aquest fet "pot ser un precedent important per la vall".

En resposta, Majoral ha manifestat que el comú de Sant Julià no ha de ser qui privi en un terreny particular de fer una nova construcció si el seu comú ho regula al seu pla d'urbanisme. "No trobo lògic que el comú de Sant Julià limiti un privat d'Escaldes-Engordany", ha dit. A més, el cònsol ha comentat que li hagués agradat que la minoria li hagués traslladat aquestes inquietuds abans i no durant la sessió de comú.

Des de l'oposició també s'ha preguntat sobre la festa major de la parròquia. Des de la majoria s'ha indicat que la festa major, fins al moment, contempla activitats i concerts destinats per a joves, similars als de l'any passat per no moure grans masses de gent i que a tot tardar, acaben a mitjanit. Tot i així, Majoral ha indicat que tot està sotmès al que pugui passar amb la pandèmia i ha insistit que des del comú "es vol fer una festa major per a tothom, però basada en la prudència per la situació que s'està vivint". A més, ha explicat que aquest dimarts a la tarda van tenir una reunió amb el cos d'ordre i el ministeri de Salut, i que en aquests moments es troben a l'espera del nou decret que aprovi aquest dimecres el consell de ministres. De fet, Majoral ha informat que durant la reunió es va traslladar al cos d'ordre que des de la corporació estan disposats a ajudar-los amb empreses de seguretat privada.

Finalment, durant la sessió s'ha aprovat la transformació d'una pòlissa de crèdit del comú ja existent en una pòlissa de crèdit sindicada i també la modificació del pla d'ordenació i urbanisme parroquial.

 

Sant Julià
superàvit
endeutament
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic