Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del consell de Comú de Sant Julià de Lòria d’ahir.
Un moment de la sessió del consell de Comú de Sant Julià de Lòria d’ahir.

El Comú tanca l’exercici 2017 amb un superàvit d’1,6 milions d’euros


Escrit per: 
Redacció/Agències / Foto: M.M.

Sant Julià de Lòria va aprovar ahir, en sessió extraordinària del consell de Comú, la liquidació dels comptes de l’exercici 2017, que ha tancat amb un superàvit de 1.644.561 euros,  gairebé quatre vegades més que l’obtingut en l’exercici 2016, que es va situar a l’entorn dels 350.000 euros.
No obstant aquestes xifres, el nivell d’endeutament de la corporació parroquial continua sent elevat, amb una xifra total de 20 milions d’euros que es deuen tot i que, com va recordar el cònsol major, Josep Miquel Vila, “quan vam entrar al Comú teníem un deute de 23 milions” i es fregava el 200% d’endeutament respecte de la mitjana dels ingressos liquidats dels últims tres anys”. Precisament, pel que fa al percentatge d’endeutament, Vila no el va saber concretar, però va afirmar que estaria per sota de l’assolit el 2016, que era del 170%. 
Quant a l’apartat d’ingressos, la corporació va ingressar gairebé 6 milions d’euros en concepte de transferències de capital. Vila també va destacar l’increment de la recaptació provinent de l’impost de transmissions patrimonials (ITP) respecte del pressupost inicial.
En el cas de les despeses, cal destacar que el Comú ha deixat d’executar gairebé un 32% de les inversions reals, un fet que el cònsol va relacionar directament amb el fre del projecte del ràfting, entre altres projectes que no s’han executat. Precisament, i davant les crítiques  rebudes per aquesta iniciativa, Vila va assegurar que “cal entomar el projecte amb més calma per minimitzar els errors”.
“Les liquidacions de pressupost de les entitats públiques sempre són amb superàvit perquè malauradament hi ha partides que no poden invertir”, va rebaixar l’entusiasme el conseller de la minoria d’Unió Laurediana Joan Albert Farré. 
En el capítol de despeses, la minoria va insistir en la desinformació relacionada amb la situació econòmica de Naturlàndia. I és que, segons la liquidació dels comptes del 2017, el Comú va injectar 888.000 euros a Camprabassa, l’ens que gestiona el parc, per tal de pagar el dèficit, el manteniment i sufragar despeses. 
Davant d’aquestes xifres, el conseller d’Unió Laurediana va alertar que només entre els mesos de març i abril d’enguany  la corporació ja ha fet una transferència de gairebé 600.000 euros a la societat que gestiona Naturlàndia. “És preocupant perquè encara queden uns quants mesos fins a arribar a finals de l’any”, va assenyalar Farré.
El cònsol major va sortir al pas d’aquestes crítiques i va explicar que la situació del parc “evoluciona en positiu i que cada any deu menys diners”. Segons va assegurar Vila, abans es transferien més de dos milions cada any i ara la xifra sempre se situa al voltant dels 800.000 euros. En aquest sentit, el cònsol lauredià va avançar que aquest 2018 també serà així. 
Aquests diners serveixen per anar eixugant el deute que té Naturlàndia i, a la vegada, per cobrir la manca de liquiditat i per assegurar el manteniment. “El parc pateix una gran estacionalitat i és cert que a l’hivern sempre hem de traspassar més diners que a l’estiu, moment quan es generen beneficis”, va defensar Vila. Tot i això, el cònsol major va reconèixer que “hem de procurar perdre menys i ens agradaria trobar una nova fórmula, però de moment ens en sortim”. 
Pel que fa al tancament definitiu dels comptes de Naturlàndia del 2017, Vila va admetre que es va amb retard, però que a finals d’aquest mes o “a molt estirar” al juny es podran presentar.

La crisi a la majoria, una qüestió de “postveritat”

El conseller de Cultura del Comú de Sant Julià i militant de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Josep Roig, va atribuir ahir les informacions que apuntaven a un trencament de la majoria comunal a l’interès de determinats mitjans de comunicació que “cerquen una postveritat per mirar d’influir sobre els seus lectors”, especialment en un moment preelectoral. En aquest sentit, però, el conseller lauredià va assegurar que, malgrat els “intents de manipulació”, els  ciutadans “no són rucs”.
Roig, que sí que va admetre, tal com han manifestat elles públicament, un cert  descontentament de les conselleres Meritxell Teruel i Francesca Barbero per no formar part de la junta de Govern, va explicar que havia parlat amb les conselleres i que “no sabien res” de les informacions que apuntaven a la seva marxa de la majoria.
També preguntat per la qüestió, el cap de Govern, Antoni Martí, va recordar que des de Demòcrates per Andorra es van comprometre a un projecte, Laurèdia en Comú, i que l’important és que “hi hagi la major harmonia possible” pel bé de la ciutadania, ja que l’objectiu és gestionar els assumptes el millor que se sàpiga.

Comú
superàvit
exercici 2017
1
6 milions d'euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte