Diari digital d'Andorra Bondia
La intervenció de Baró al Congrés de Poderd Locals i Regionals del Consell d'Europa.
La intervenció de Baró al Congrés de Poderd Locals i Regionals del Consell d'Europa.

El Consell d’Europa avala el compromís d'Andorra amb l'autogovern local


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

El Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa ha avalat el compromís d'Andorra amb l'autogovern local i ha considerat que el nivell de democràcia local al país "és en general satisfactori". Així s'afirma si més no en la recomanació aprovada durant el 46è plenari de l'organimse celebrat aquesta setmana a Estrasburg.

Així, en el text es reconeix que els municipis andorrans tenen competències molt àmplies i uns recursos humans i econòmics satisfactoris, i que hi ha una cultura de consulta estreta entre l'estat i les autoritats locals, fruit de la tradició facilida a més per la petita dimensió del país. Així mateix, es remarca que la Constitució garanteix l'autonomia de les parròquies, que es reflecteix en la composició del Consell General, on els municipis estan representats directament.

Amb tot, des del Congrés de Poderd Locals i Regionals del Consell d'Europa  es fa una sèrie de recomanacions i es considerq que hi ha marge de millora al país. Així, es demana l'adopció d'una legislació que regule els procediments de consulta i negociació entre les autoritats nacionals i locals, així com l'atorgament d'una autonomia específica a la capital, Andorra la Vella, per tenir en compte la seva situació particular respecte a la resta de municipis.

A la vegada es convida Andorra a signar i ratificar el Protocol Addicional a la Carta Europea de l'Autogovern sobre el dret a participar en els afers d'un ens local, així com també a ratificar dos articles de la Carta, malgrat que ja s'apliquen a la pràctica. Concretament el 9.2, que exigeix que les entitats locals disposin dels recursos econòmics adequats per exercir les seves funcions, i el 9.5, relatiu al principi de solidaritat financera per evitar la distribució desigual dels recursos a les administracions locals.

Durant el plenari ha intervingut de forma telemàtica el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, que ha relatat els avenços pel que fa a l'aplicació de la Carta europea de l'autonomia local del Consell d'Europa, la qual va ser ratificada per Andorra el 2011, i els reptes actuals per continuar amb la seva aplicació.

Així, Baró ha advocat per reforçar la col·laboració entre les administracions locals i el Govern. Durant la seva intervenció, el ministre ha expressat la voluntat de completar el contingut de la Llei del 20 de desembre del 2017, en la que s'estableixen modalitats de col·laboració administrativa entre els Comuns i el Govern, amb un text legal que vagi més enllà des del punt de vista polític i que, tal com demana el Comitè dels Poders Locals i Regionals, estableixi eficaços mecanismes de cooperació i de consulta entre institucions.

Aquesta feina legislativa, ha explicat Baró, es recolzarà en l'experiència concreta que ha de sorgir de l'aplicació de la Llei del 14 de desembre del 2022 per a la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme i ha recordat que aquesta és una llei que exigeix la col·laboració entre els Comuns i el Govern a l'hora de determinar la càrrega màxima que pot suportar el territori si es vol garantir un creixement sostenible. Finalment, Baró ha relatat que el Govern també treballa en altres aspectes vinculats la qüestió de la cooperació institucional, com ara la possible creació d'una agència tributària única.

La delegació andorrana l'han completada els cònsols de la Massana i Sant Julià de Lòria, Eva Sansa i Cerni Cairat, els quals s'han desplaçat presencialment a Estrasburg.

Consell d'Europa
Compromis
Andorra
Poders Locals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte