Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador del ciutadà, Marc Vila, amb els representants de la Comissió de Venècia.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, amb els representants de la Comissió de Venècia.

El Consell d'Europa recomana que el raonador pugui impugnar lleis davant el Tribunal Constitucional


Escrit per: 
Redacció / Foto: Raonador del Ciutadà

La Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa sobre qüestions constitucionals, considera que el Raonador del Ciutadà hauria de tenir "la possibilitat d'impugnar la constitucionalitat de les lleis i reglaments davant del Tribunal Constitucional", a la vegada que hauria de tenir més poders i estar més protegit com a institució.

Així ho afirma si més no la Comissió de Venècia en el dictamen fet públic aquest matí on es recullen les conclusions i recomanacions en relació a la institució del Raonador del Ciutadà després de la visita que una delegació d'aquest organisme internacional va fer el mes passat al Principat a petició del Govern per tal de poder identificar les millores que puguin ser necessàries a fi que el Raonador del Ciutadà sigui reconeguda com a Institució Nacional dels Drets Humans.

En aquest sentit, i malgrat admetre que "les reformes constitucionals són difícils d'aplicar a Andorra", la Comissió de Venècia recomana que es consideri "seriosament" una reforma de la Carta Magna per tal que s'hi reculli la creació de la institució, el seu mandat, el procés d'elecció i de renúncia, un fet que suposaria "la garantia d'independència de la institució al més alt nivell".

Així mateix, i per tal d'alinear la llei andorrana amb els estàndards internacionals, la Comissió de Venècia recomana que la llei del Raonador del Ciutadà estableixi que aquest "tingui el grau adequat, estigui dotat dels recursos suficients i que proposi el pressupost de l'entitat per a lany vinent". A la vegada es considera que la normativa ha de regular llillor el nomenament i la destitució del raonador del ciutadà, concretament mitjançant majories qualificades majors per al seu nomenament i cessament i que els processos de revocació siguin més "clars i coherents".

L'òrgan consultiu del Consell d'Europa també proposa que "s'mpliï la immunitat funcional al personal decisori del Raonador del Ciutadà i més enllà del seu mandat, per qualsevol acte comès en la seva funció oficial durant el mandat".

En el dictamen, aprovat en la reunió de la Comissió de Venècia d'aquest passat divendres i dissabte, també es considera necessari que el raonador tingui accés a documents que puguin ser confidencials així com a certs espais com el centre penitenciari i que pugui tenir un contacte sense restriccions amb els detinguts. A l'últim, també es creu necessari que la cooperació amb la societat civil estigui millor reglamentada i que es potenciï la sensibilització sobre el seu rol.

Tot i les consideracions i recomanacions apuntades, el dictamen de la Comissió de Venècia, que celebra que es vulgui millorar la institució del Raonador del Ciutadà i valora que el dictamen s'hagi sol·licitat abans de l'inici d'una reforma legislativa, deixa clar que la seva tasca no és identificar les reformes exactes que s'han de dur a terme perquè el Raonador del Ciutadà compleixi els criteris per esdevenir una Institució Nacional dels Drets Humans, i que el que ha fet és avaluar la compatibilitat de la normativa andorrana amb els estàndards interncionals sobre les institucions d'Ombudsman.

raonador del ciutadà
Consell d'Europa

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Molt bé!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte