Diari digital d'Andorra Bondia
Els participants en el 18è Consell General dels Joves durant la sessió informativa.
Els participants en el 18è Consell General dels Joves durant la sessió informativa.

El Consell General dels Joves debat un text que fixa el salari mínim en 1.500 €


Escrit per: 
Redacció/Foto: Consell General

El 18è Consell General dels Joves, que se celebrarà el 4, el treball en comissió; i el 25 de març, la sessió plenària debatrà una proposició de llei presentada pels representants de l’escola andorrana d’Encamp que planteja que el salari mínim interprofessional es fixi com a mínim en els 1.500 euros.
En la proposició de llei, que també preveu que les famílies monoparentals rebin ajudes econòmiques del Govern o dels comuns en funció del nombre de fills a càrrec i que aquests puguin treballar a partir dels 14-15 anys per ajudar la família previ consentiment signat pels seus pares o tutors legals, s’assegura que el cost de la vida a Andorra la Vella és únicament un 4% més barat que a Tolosa o un 8% més econòmic que a Barcelona, però en canvi un 16% més car que a Saragossa i que és el mateix que a Madrid.
Així mateix, i en base a l’oferta d’habitatge existent a Internet, els joves asseguren que el preu mitjà dels lloguers al país l’any passat va ser de 767 euros per a pisos d’una habitació, de 833 en el cas dels de dues i de 1.258 euros per als immobles de tres habitacions. A la vegada, la proposició de llei incideix en la mitjana del preu dels lloguers de cada parròquia, i en base a aquesta conclou que “el preu mitjà d’un habitatge de lloguer al mercat andorrà és de 950 euros”. Davant d’aquestes xifres, i també perquè l’augment generalitzat dels preus “no està acompanyat d’un augment paral·lel dels salaris”, es planteja establir el salari mínim en almenys aquests 1.500 euros.
També des de l’escola andorrana d’Encamp s’ha presentat una proposició de llei per a la protecció animal basada en la reducció i regulació del consum de carn. En aquest sentit, els joves plantegen que s’augmenti el control en la compra de carn d’altres països per garantir que prové d’una criança respectuosa amb l’animal, i demanen que es redueixi el consum de carn als centres escolars dedicant un parell de dies a la setman a la dieta vegetariana.
Per la seva part, els alumnes del Lycée Comte de Foix han presentat també dues proposicions de llei. La primera pretén que s’ampliï el permís de maternitat en considerar que l’actual, comparat amb els països del nostre entorn, és “bastant limitat”. Concretament, els joves proposen un permís de maternitat i paternitat retribuït de dotze mesos, a compartir entre la mare i el pare, a partir del naixement del nadó.
La segona proposició de llei dels alumnes del Lycée va encaminada a millorar la qualitat de vida dels animals de la gossera. Així, es planteja que tinguin més espai i que com a mínim es facin controls veterinaris dos cops per setmana. La proposta també planteja que s’obri una gossera a cada parròquia i que a través d’una aplicació o pàgina web es puguin veure tots els animals per fomentar-ne l’adopció. A més, es proposa multar amb 1.000 euros l’abandonament d’un animal i destinar l’import de les multes a fer millores en les condicions de vida dels mateixos.
Entre les proposicions de llei que es treballaran i es debatran hi ha també la dels alumnes del Col·legi Sagrada Família, que plantegen la creació d’una escola per a esportistes que faciliti la compaginació dels estudis amb la pràctica de l’esport, i el text dels alumnes del Col·legi Sant Ermengol, que pretenen protegir les abelles dotant de més recursos els apicultors i sancionant l’ús de pesticides tòxics i amb productes químics.
Els alumnes participants en aquesta 18a edició del Consell General dels Joves van acudir la setmana passada a una sessió informativa on se’ls va explicar el funcionament parlamentari i sobre les tasques que es realitzaran en comissió el 4 de març vinent. La síndica general, Roser Suñé, va donar la benvinguda als joves al Consell General i la sessió va tenir lloc a la sala de compareixences públiques per traslladar-se posteriorment a l’hemicicle. La sessió va comptar amb la  presència dels membres de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura Joventut i Esports, Ferran Costa, Sandra Codina, Ester Molné, Carine Montaner, Núria Rossell, Carles Sánchez i Susanna Vela.

Consell General dels Joves
text
salari mínim
1.500 €

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte