Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, el dia que va presentar les esmenes.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, el dia que va presentar les esmenes.

El Consell General podrà autoritzar determinades operacions amb l’FMI


Escrit per: 
Redacció/Foto: PS

El projecte de Llei d’adhesió del Principat d’Andorra al Fons Monetari Internacional faculta el ministeri de Finances a portar a terme totes les operacions i transaccions autoritzades en virtut de les diferents disposicions dels estatuts de l’FMI. No obstant això, aquelles operacions que suposin un increment de les tinences de divisa andorrana de l’FMI per damunt de l’import en concepte de subscripció de la quota d’Andorra a aquest organisme precisaran l’autorització prèvia del Consell General.

I serà així després que des de la majoria s’hagués acceptat transaccionar una esmena del grup parlamentari socialdemòcrata que amb la voluntat de dotar el text d’una major seguretat jurídica volia especificar que era la cambra parlamentària qui autoritzava les operacions.

De fet, aquesta és una de les poques esmenes que des de la majoria s’han acceptat durant els treballs de la comissió legislativa de Finances i Pressupost i que han portat el grup socialdemòcrata a presentar fins a sis reserves d’esmena per discutir en el ple. Així, des del PS s’insisteix a incloure en l’exposició de motius de la llei una referència que l’entrada a l’FMI “pot suposar ingerències en la sobirania política” del país, i també en el fet que s’especifiqui en la llei els imports corresponents al cost de l’adhesió.

En aquest sentit, els socialdemòcrates defensen la modificació de l’article 2 per deixar clar que s’autoritza el ministeri de Finances a portar a terme aquelles operacions escaients per formalitzar les quantitats en concepte de subscripció de la quota del Fons, “per un import total màxim de 25.162.500 euros o el seu equivalent de 20.625.000 en drets especials de gir (SDRs)”. I també per especificar que el document de promesa de pagament que expedeixi el ministeri de Finances amb relació a l’afiliació al Fons sigui per “un import total màxim de 75.487.500 euros o el seu equivalent de 61.875.000 drets especials de gir”.

La junta de presidents fixa la sessió per dilluns

Es va demanar des de l’executiu i des de la majoria i així serà. El Consell General debatrà i votarà el projecte de llei d’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional dilluns vinent després que així ho acordés la junta de presidents que, inicialment prevista per dilluns, es va avançar a ahir. 

D’aquesta manera es vol assegurar que la llei podrà ser signada pels coprínceps i publicada al BOPA abans de la celebració de l’assemblea general de l’FMI, els dies 16 i 17 d’octubre vinent, per tal que Andorra es pugui integrar en una circumscripció internacional d’aquest organisme i no hagi d’esperar-se dos anys a la següent assemblea.

Consell General
podrà
autoritzar
determinades
operacions
l’FMI

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte