Diari digital d'Andorra Bondia

El Consell insta les administracions a comptabilitzar les obligacions futures


Escrit per: 
M.S.

El Consell General va instar ahir l’executiu i les parapúbliques a elaborar uns estudis actuarials que determinin l’import dels compromisos contrets per les pensions o altres prestacions perquè s’inclogui les provisions corresponents a les comptabilitats respectives.

La proposta d’acord presentada per Andorra pel Canvi (ApC) va rebre el suport dels consellers generals del grup socialdemòcrata després que totes dues formacions, pocs minuts abans del començament de la sessió, van pactar el contingut transaccionant l’esmena a la proposta presentada pel PS.
Per la seva part, Coalició Reformista (CR) va optar per abstenir-se en la votació ja que, segons va explicar Daniel Armengol, tot i compartir la necessitat de realitzar els estudis actuarials consideren que la proposta “no té en compte” la repercussió que pot tenir en els comptes de l’Estat.
Així mateix, Armengol va lamentar que no s’hagués tingut en compte els reformistes a l’hora de pactar aquest acord i va titllar la transacció feta pel Partit Socialdemòcrata i ApC de “descafeïnada”. En aquest sentit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, va recordar a Armengol que si els reformistes “haguessin volgut presentar esmenes, ho haurien pogut fer”.

D’altra banda, en la sessió d’ahir es va votar fins a 26 projectes de llei de crèdit extraordinari i suplement de crèdit, que, com ja va passar en la darrera sessió, van enfrontar majoria i oposició pel finançament d’aquests crèdits, especialment aquells que són a compte de nou endeutament.
Així, i tot i que el titular d’Economia i Finances, Pere López, va recordar que 15 dels 26 projectes de llei sotmesos a votació eren a compte de transferències d’altres partides, amb un import de 8,8 milions d’euros del total de 12,5 milions, el grup reformista i el d’Andorra pel Canvi es van tornar a unir per tombar alguns dels projectes de crèdit extraordinari.
En aquest sentit, els catorze vots contraris dels grups de l’oposició van servir per desestimar els projectes de llei de crèdit extraordinari per finançar Andorra Turisme SAU, per un import de 900.000 euros; el de les despeses d’instal·lacions esportives, que pujava a 146.000 euros, i el dels treballs de conservació de la xarxa de carreteres, de 928.000 euros.
També es va desestimar els projectes de llei de crèdit extraordinari i suplement de crèdit per fer front a la restauració dels béns arqueològics de metall de la zona arqueològica de la roureda de la Margineda i per adquirir fons bibliogràfic i audiovisual de la Biblioteca Pública de Govern, i el destinat a finançar diverses despeses corrents de la secretaria d’Estat d’Esports, Joventut i Voluntariat.
En canvi, i tot i tractar-se també de crèdit contra nou endeutament, el Consell sí que va donar el vistiplau als projectes de llei per fer front al material de senyalització i de contenció de vehicles i a la protecció de les zones de risc d’allaus, així com al projecte relatiu a l’eixamplament de la carretera general 2, la canalització del riu i la creació d’una rotonda a l’entrada de Canillo, a la zona de Perecaus.
Des de CR i ApC es va retreure a l’executiu la presentació de crèdits a càrrec de nou endeutament i es va insistir que no rebutjaven els diferents projectes sinó el fet d’incrementar l’endeutament. Així mateix, des dels grups de l’oposició també es va retreure al grup socialdemòcrata la seva “inflexibilitat” en el treball en comissió per no voler demanar al Govern que proposi les partides que podrien finançar els crèdits.
Per la seva part, des del grup de la majoria es va acusar els reformistes i ApC de “voler confondre” la ciutadania amb arguments basats en “incerteses” i en “mitges veritats”, així com d’anar en contra dels “interessos del país”.
De fet, ja al final de la sessió, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va lamentar aquesta situació i va recordar que ens trobem en una situació de pressupost prorrogat en què catorze consellers que no van votar els comptes s’han posat d’acord per bloquejar determinades iniciatives.
El Consell General sí que va donar llum verda als projectes de crèdit extraordinari per fer front a les despeses de centres escolars i entitats esportives, del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), dels abocadors de cendres, de la residència Solà d’Enclar, de la Universitat, de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, i dels col·legis Janer, Sagrada Família i Sant Ermengol, i també per pagar les quotes als organismes internacionals dels quals Andorra forma part.
Així mateix, es va rebutjar l’esmena a la totalitat de Coalició Reformista al projecte de crèdit per fer front als treballs de manteniment i equipament del Centre Nacional de Trànsit, que passa a la comissió en haver-hi esmenes a l’articulat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte