Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers socialdemòcrates, Pere López i Rosa Gili, amb els liberals, Judith Pallarés i Jordi Gallardo en una imatge d’arxiu.
Els consellers socialdemòcrates, Pere López i Rosa Gili, amb els liberals, Judith Pallarés i Jordi Gallardo en una imatge d’arxiu.

El Constitucional avala la regulació per fixar els preus mínims del tabac


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Tribunal Constitucional (TC) en una sentència del passat dia 11 de juliol desestima el recurs d’inconstitucionalitat presentat pels consellers del PS i de Liberals contra la Llei que regula l’establiment dels preus mínims de venda dels productes del tabac, aprovada pel Consell General el febrer passat. L’alt tribunal considera que aquesta llei no vulnera ni la llibertat d’empresa ni l’economia de mercat, tal com afirmaven els recurrents

Segons el TC “les limitacions que hi introdueix (la llei) fixant els preus mínims de venda dels productes del tabac, respecta suficientment el principi de proporcionalitat i aplica els criteris relatius i propis d’una legítima opció política determinada, de necessitat, d’eficàcia i d’eficiència”, diu la sentència. 
El recurs d’inconstitucionalitat el van presentar els consellers liberals Ferran Costa, Judith Pallarés i Jordi Gallardo, i els consellers socialdemòcrates Pere López, Gerard Alís, Rosa Gili. Tots ells consideraven que la llei vulnerava la llibertat d’empresa. A més, van sol·licitar que es declarés la inconstitucionalitat dels articles 1, 3, 4 i 10 i de la disposició addicional de la llei, i per conseqüència, demanaven Al’erradicació de la resta del text ja que la consideraven “incoherent i inaplicable” en ser contrària als articles 1, 3, 28 i 59 de la Constitució.
També criticaven els paràmetres i els criteris que en la disposició addicional de la llei es marquen de política econòmica per fixar aquests preus mínims. El TC nega que hi hagi una suposada inexistència de criteris, ja que aquesta disposició addicional “preveu que per a la fixació del preu mínim inicial, la comissió consultiva efectuarà una proposta al Govern segons les dades obtingudes al mercat”. A més, recorda que els membres d’aquesta comissió consultiva són dos funcionaris designats pel Govern, un per l’Associació de Fabricants de Productes de Tabac d’Andorra i un altre designat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’entre els seus afiliats que pertanyen al sector del comerç del tabac. A més de les dades obtingudes al mercat, aquesta comissió ha de comprovar que els nous preus mantenen o disminueixen el diferencial establert inicialment d’aquests preus entre Andorra i els països veïns de la Unió Europea. 
Tant des del PS com des de Liberals han afirmat que acaten la decisió del Constitucional i que no prendran més accions al respecte. El liberal Ferran Costa va dir ahir que havien presentat el recurs perquè “crèiem que certs preceptes de la llei anaven en contra de la Constitució, però respectem la sentència de l’alt tribunal, que ens ha clarificat certs dubtes”. Segons Costa, el Constitucional ha tingut “l’última paraula” i no aniran més enllà.
Ens els mateixos termes s’hi va referir ahir la consellera socialdemòcrata, Rosa Gili, que va dir que quan es va presentar el recurs “en aquell moment teníem aquests dubtes de la conveniència de com es va fer i l’alt tribunal ha dictat aquesta sentència que diu el que diu i que nosaltres acceptem”, va remarcar. Gili va dir ahir que tampoc hi ha previst proposar cap altre moviment en aquest sentit. 
El ministre portaveu, Èric Jover, es va mostrar satisfet per la sentència. Va dir que el Govern va redactar el text amb el convenciment que s’ajustava a la Constitució i que ara es poden accelerar els treballs per fixar els preus mínims.

Constitucional
avala
regulació
fixar
preus mínims
tabac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte