Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, i el prefecte de la regió d'Occitània i de l'Alta-Garona, Étienne Guyot, aquest matí.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el prefecte de la regió d'Occitània i de l'Alta-Garona, Étienne Guyot, aquest matí.
Una de les reunions del 6è Diàleg Transfronterer entre Andorra i Occitània.
Una de les reunions del 6è Diàleg Transfronterer entre Andorra i Occitània.

El conveni de col·laboració sanitària francoandorrà, abans de finals d’any


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: SFGA / C. Esteve

Andorra i França preveuen signar el conveni de col·laboració sanitària abans que acabi l’any. Així ho ha comunicat avui el prefecte de la regió d’Occitània i de l’Alta-Garona, Étienne Guyot, en la roda de premsa posterior a la celebració del 6è Diàleg Transfronterer entre Andorra i Occitània. Guyot ha explicat que tot i que inicialment s’havia plantejat l’acord amb la regió d’Occitana, la part francesa ha decidit que al final sigui de caràcter nacional. “Vam veure durant la pandèmia de la Covid fins a quin punt els intercanvis entre els dos estats eren molt útils i, per això, tenim la voluntat de progressar sobre l’aspecte sanitari”, ha dit. Així, s'ha acordat crear grups de treball conjunts en matèria d’urgències, transport sanitari, traumatologia, radiologia i salut mental.

D’altra banda, Guyot ha aprofitat la trobada per proposar al cap de Govern, Xavier Espot, crear una taula de treball d’accions complementària sobre la cooperació econòmica, iniciativa que va acceptar. Aquest grup de treball seguirà un pla per reforçar la cooperació en matèria econòmica i s’espera que, de cara a la pròxima reunió bilateral entre Andorra i Occitània, ambdós mandataris puguin donar-hi una ullada. Precisament, un dels aspectes que es vol prioritzar és la col·laboració i participació de les empreses franceses al Principat i viceversa, ja que existeixen una sèrie de dificultats pel fet que Andorra no sigui encara membre del mercat interior europeu.

D’altra banda, en la trobada també s'ha tractat la qüestió de l’economia turística per investigar com poder optimitzar millor l’arribada dels visitants en ambdues regions. En aquest sentit, el conseller regional i representant de la presidenta de la regió d’Occitània i Pirineus-Mediterrània, Carole Delga, Fabrice de Comarmond, ha puntualitzat que si bé l’Arieja i Andorra tenen punts en comú positius relacionats amb el reciclatge i la lluita contra el canvi climàtic, també s’enfronten a problemàtiques similars en aquest cas relacionades amb els temporers i l’accés a l’habitatge.

La licitació per a la construcció de galeries paraallaus per al 2023
En el marc del 6è Diàleg Transfronterer entre Andorra i Occitània que s'ha celebrat avui, s'ha acordat que la licitació per a la construcció de galeries paraallaus a la carretera que connecta el Principat amb Tolosa s’obrirà l’any 2023. “Seguim el calendari que ens vam fixar”, ha subratllat el prefecte de la regió d’Occitània i de l’Alta-Garona, Étienne Guyot, recordant que l’objectiu és que el 2024 comencin els treballs de construcció a l’RN-20. “És imprescindible assegurar permanentment aquestes rutes”, ha recalcat.

Cal recordar que el primer conveni es va signar el 2017 amb un pressupost global de 21 milions d’euros finançat a parts iguals. Pel que fa al segon acord, signat l’abril d’enguany preveu un pressupost total de 18 milions d’euros, dels quals Andorra n’aportarà sis, mentre que els dotze restants els beneficiarà l’Estat francès. Precisament, el Consell General ha ratificat en la sessió d’avui aquest últim conveni.

Reprenent les converses que es van mantenir ahir en el Diàleg Transfronterer, un dels primers temes que s'ha posat sobre la taula han estat els avenços que s’estan duent a terme per millorar el control per carretera entre França i Andorra. En concret, sobre l’acord de col·laboració policial i duanera que es va signar el 2014 i que posteriorment es va ampliar per incloure els serveis de policia i duana andorrans. “Hem pogut constatar la bona marxa del conveni, de les disposicions que es deriven i la necessitat d’anar al detall sobre algunes qüestions d’aplicació pràctica que requerien ser millor perfilades”, ha indicat el cap de Govern, Xavier Espot. Una de les millores que es van parlar va ser la constitució de patrulles mixtes d’observació a les zones frontereres “per lluitar, vetllar i prevenir el tràfic il·lícit de mercaderies” i establir una col·laboració administrativa per proporcionar-se informació, que permetria incrementar l’eficàcia per a la detecció del contraban. “Tant Andorra com França tenim clar que hem de lluitar de manera ferma i decidida contra aquest tipus de pràctiques que financen xarxes mafioses, comprometen la imatge i la reputació dels nostres territoris i la seguretat ciutadana d’ambdós territoris i, en particular, la dels habitants del Pas de la Casa”, ha detallat Espot.

Andorra vol revertir la dependència amb Espanya
El cap de Govern, Xavier Espot, ha dit que es vol revertir la dependència que té el país amb Espanya i, especialment, amb Catalunya. El fàcil accés rodat cap al país del sud i que la ciutat barcelonina sigui un pol atractiu important són dos dels factors que impulsen els andorrans visitar Espanya abans que França. Una tendència que Espot va assenyalar que “ve de lluny”.

Des del Govern s’han marcat l’objectiu de donar a conèixer als andorrans els atractius que ofereixen tant Tolosa com Perpinyà, i així poder aconseguir establir una paritat entre ambdós països. Quant als estudis superiors, “França dona més ajudes i facilitats que  Espanya”, posava com a exemple el cap de Govern.

Diàleg Transfronterer
Occitània
acord sanitari
conveni

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte