Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Cinca
Jordi Cinca

El conveni multilateral d’intercanvi d’informació, la setmana vinent


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El Govern aprovarà la setmana que ve el conveni multilateral d’intercanvi d’informació amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), així com el projecte de llei que regularà l’intercanvi automàtic d’in­formació.
Així ho va avançar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, que va precisar que el Govern treballa amb la intenció que aquests dos textos puguin estar aprovats pel Consell General com a molt tard el 30 de setembre.
En aquest sentit, el ministre, que va deixar per a més endavant el conveni d’intercanvi d’informació amb la UE ja que “hi ha qüestions tècniques que s’han d’acabar de definir”, va manifestar la voluntat de reunir-se amb els grups parlamentaris per exposar-los els textos, i va recordar que no hi ha gaire marge de maniobra perquè han de respondre a un conveni internacional.
D’altra banda, i amb l’objectiu d’adaptar-se a les recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa  (Greco) en matèria de lluita contra la corrupció, així com per complir els compromisos de l’Acord Monetari, el consell de ministres va donar el vistiplau al projecte de llei de modificació del Codi Penal.
Així, segons va explicar el ministre portaveu, entre els canvis previstos es dóna la possibilitat que els tribunals del país puguin jutjar els autors de corrupció activa quan les conductes no tinguin lloc a Andorra però hi hagi implicats una autoritat o un funcionari andorrans, alhora que es tipifica el delicte de tràfic d’influències i es fa extensiu també als batlles i magistrats.
Pel que fa als canvis per complir l’Acord Monetari, el text eleva les penes previstes pel delicte de posada en circulació de moneda falsa i també pel delicte de recepció, importació, exportació, transport, transmissió o possessió d’aquesta moneda inautèntica per posar-la en circulació.
Així mateix, i tal com va anunciar el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la seva compareixença davant la comissió legislativa  d’Interior, la modificació del Codi Penal inclou també un enduriment de la pena pel delicte d’amenaces no condicionals quan siguin de mort i reiterades o quan es facin fent servir una arma, decisió que, com va recordar el ministre portaveu, s’adopta arran del cas de l’agent que va disparar contra l’edifici de la policia.

Satisfacció per les dades de l’Observatori del CRES

Tot i admetre que hi ha aspectes en els quals s’ha de millorar, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va fer una “valoració global positiva” de les dades de l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans corresponents al primer semestre d’enguany. I és que, malgrat que un 42% de les famílies assegura tenir dificultats per arribar a final de mes, aspecte que “cal tenir en compte” per Cinca, el ministre va destacar que les dades mostren que “hi ha un ampli consens” que la situació econòmica va millorant.
En aquesta línia, Cinca va recordar que la percepció de la situació global de l’economia “és molt millor que la dels darrers anys”, i que en qüestions com quina serà la situació de l’economia d’aquí un any “la dada és la millor des del 2005”.
Així mateix, Cinca, que va insistir en la necessitat de valorar les dades globalment i no centrant-se en un únic aspecte com s’ha fet des dels partits de l’oposició, va destacar que ara és l’hora d’aconseguir que la millora de l’economia global es tradueixi també en una millora de l’economia domèstica que puguin percebre els ciutadans. No obstant, el ministre, que va voler defugir un “optimisme exagerat” per les dades de l’Observatori del CRES, va recordar que aquest pas de la millora a l’economia domèstica és sempre més lent.

Nomenats quatre nous agents del cos de policia

El consell de ministres va acordar ahir el nomenament definitiu de quatre agents de policia, segons va informar el ministre portaveu. Els nomenaments tenen lloc una vegada els agents han superat satisfactòriament els períodes de formació i de prova transcorreguts a partir de l’agost del 2014. El període de formació va acabar l’abril del 2015. A partir de llavors els agents van estar dotze mesos a prova, en què van ser avaluats trimestralment. Amb aquestes incorporacions el cos ja disposa de 220 agents.

Contribució de 40.000 euros a la Creu Roja Internacional

En el marc de l’acord iniciat el 2012 i renovat el 2015, el consell de ministres va acordar ahir la contribució voluntària anual de 40.000 euros a favor del Comitè Internacional de la Creu Roja.
D’altra banda, el Govern va aprovar l’adjudicació a la Creu Roja Andorrana de formacions en riscos naturals i primers auxilis, per un import de 14.950 euros, adreçades a diversos col·lectius, com l’àrea de voluntariat, gent gran i persones inscrites al Servei d’Ocupació, entre d’altres.

Adjudicades les obres per condicionar la Borda Vidal

El Govern va adjudicar ahir els treballs de condicionament de la Borda Vidal a l’empresa Auxini SA per un import de 146.868,01 euros. Les obres consistiran en l’adequació de la planta inferior de la borda amb els espais necessaris per a la ubicació de la futura gatera nacional, la refecció del forjat i els tancaments de les obertures de la planta superior.La planta inferior, on s’ubicarà la gatera, disposarà de tres estances per a gats amb un pati exterior per a cada una.

consell d eministres
OCDE
intercanvi informació
Jordi Cinca

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte