Diari digital d'Andorra Bondia
Els dos coprínceps saludant-se davant l'estàtua dels pareatges.
Els dos coprínceps saludant-se davant l'estàtua dels pareatges.

El copríncep mostra el seu ple suport en les negociacions amb la UE


Escrit per: 
Agències

 El copríncep Emmanuel Macron ha destacat durant el seu discurs a Casa de la Vall el suport que oferirà en les negociacions que Andorra està duent a terme amb la Unió Europea per a un acord d'associació i també ha fet una crida a no tenir por a aquest encaix europeu.

D'aquesta manera, Macron ha destacat que "la tria d'Europa és la de l'obertura i la del futur" i que fins i tot es pot reforçar la sobirania del país a través de l'encaix a Europa. En aquest sentit, ha reconegut que les "negociacions poden ser difícils" però també s'ha mostrat convençut que es podran mantenir les especificitats i els períodes de transició que demana el Principat en aquestes negociacions. "Andorra és europea, per la seva història, la seva geografia, la seva cultura", ha dit, i per aquest motiu s'ha mostrat satisfet com a copríncep que el país hagi escollit aquesta línia de l' encaix. "Encarar aquest repte no és renunciar a la sobirania del poble andorrà o diluir la seva identitat", ha manifestat, afegint que creu que es podrà, fins i tot, reivindicar "una identitat forta" en el marc de la Unió Europea, ja que no és un lloc on es dilueixin les identitats.

Ha manifestat que s'ha de ser conscient que no es pot mantenir "l'statu quo" i que cal "bastir una nació forta" que miri alhora al passat però també al futur i en la que es facin les reformes necessàries perquè l'encaix a Europa sigui possible. "Podeu comptar amb el meu suport i la meva implicació" en aquestes negociacions amb Europa, ha destacat Macron, fent referència també al fet que Andorra sabrà fer front als reptes de futur de la mateixa manera que al llarg dels anys s'ha sabut "mantenir en peu enmig de les muntanyes".

Durant el seu discurs, Macron ha destacat també els llaços entre Andorra i França i ha refermat la voluntat que aquestes relacions s'enforteixin. En el seu paper de copríncep, ha manifestat, el seu paper és el de vetllar pel manteniment de l'equilibri d'Andorra entre França i Espanya i perquè amb l'estat veí del nord "no s'afebleixin" aquestes bones relacions.  Així, ha dit que caldrà reforçar les relacions econòmiques i també fer atenció a les connexions viàries. També s'ha referit a l'ensenyament francès a Andorra i al seu paper per mantenir aquest equilibri, difonent la cultura francesa a Andorra.

El copríncep ha fet èmfasi en les relacions econòmiques, educatives i culturals entre Andorra i França i la voluntat de reforçar-les. En aquest sentit ha fet esment, també, a la candidatura conjunta entre França, Andorra i Catalunya per al reconeixement com a patrimoni mundial de les bases del coprincipat.

Abans de les paraules de Macron ha intervingut la síndica general, Roser Suñé, que ha manifestat el desig que la visita que Macron està fent al país li serveixi per "copsar l'estima dels andorrans envers les seves institucions, entre les quals el coprincipat" i que arran d'aquesta estada al país continuï tenint "present" Andorra. En la seva al·locució, Suñé ha esmentat les negociacions amb la Unió Europa, com a símbol del camí que està fent Andorra "cap a la cooperació i la transparència" i ha aprofitat, en aquest sentit, per agrair el suport donat per Macron. Ha parlat també de la gran transformació que ha fet el país al llarg d'aquests anys, no només des del punt de vista econòmic sinó també social i ha reivindicat el paper de la dona, recordant que ella és la primera dona síndica. A l'últim ha subratllat el paper del parlamentarisme i la voluntat de potenciar la participació ciutadana.

coprincep
Frances
Macron
Emmanuel
acord
ue
Casa
vall
discurs

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

es un taliban de la UE, clar que donará suport a que desapareixem del mapa!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte