Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada entre Joan Martínez Benazet i el seu homòleg Salvador Illa.
Un moment de la trobada entre Joan Martínez Benazet i el seu homòleg Salvador Illa.

El coronavirus frena l’atenció de pacients de l’Alt Urgell a Andorra


Escrit per: 
Redacció/Foto: Govern d'Andorra

L’epidèmia del coronavirus va centrar ahir bona part de la trobada que van mantenir a Madrid el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, i el seu homòleg espanyol, Salvador Illa, una reunió que va servir per tractar diversos aspectes de les diferents col·laboracions entre els dos països en matèria de sanitat.

De fet, la problemàtica del coronavirus ha frenat el tancament de l’acord per ampliar la cobertura que pugui donar l’hospital de Meritxell als ciutadans de la Seu i l’Alt Urgell. En aquest sentit, fonts properes al ministeri, que van assegurar que “estem avançant en un marc legal que doni cobertura a la col·laboració amb l’Alt Urgell i la voluntat per ambdues parts és donar resposta afirmativa”, van explicar que  “s’ha demanat una mica de temps, doncs ara estan desbordats per la gestió del coronavirus”.
La reunió va servir també per abordar la coordinació entre Espanya i Andorra en situacions d’alertes i emergències sanitàries, com podria ser la sospita de casos de coronavirus. De fet, la setmana passada, aquest treball en comú, ja va permetre identificar dues dones que van aterrar a l’Estat veí després de viatjar en el mateix avió amb un afectat diagnosticat dies més tard. Així, davant l’avís de les autoritats sanitàries espanyoles del risc d’exposició de les ciutadanes andorranes, el ministeri de Salut va decidir aplicar el protocol preventiu d’aïllament domiciliari.
D’altra banda, respecte als efectes que el coronavirus pugui tenir en la reunió ministerial sectorial de Turisme, preparatòria de la Cimera Iberoamericana, i en el Congrés de Neu i de Muntanya de la setmana vinent, el ministre portaveu, Eric Jover, va explicar que aquests esdeveniments es mantenen “amb normalitat”. Sí però, que com va precisar Jover, alguns dels ponents del congrés han decidit que no faran la ponència presencialment, sinó que ho faran per videoconferència. El ministre va destacar que de la trentena de ponents, són sis  els que no vindran i que la decisió de no assistir respon a dos motius. O bé perquè provenen de zones de risc o perquè formen part d’organismes que han recomanat als seus membres no viatjar.
Així mateix, Jover va informar que el consell de ministres va acordar el decret del Reglament de les prestacions econòmiques d’incapacitat temporal en les situacions d’aïllament de persones davant la situació d’emergència de salut pública internacional per coronavirus.

coronavirus
frena
Atenció
pacients
Alt Urgell
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte