Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Xavier Espot i el responsable d’Estadística, Enric Ripoll, van presentar l’estudi a la comissió legislativa d’Afers Socials.
El ministre Xavier Espot i el responsable d’Estadística, Enric Ripoll, van presentar l’estudi a la comissió legislativa d’Afers Socials.

El cost real de la vida al país se situa entre 1.050 i 1.200 euros mensuals


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cost de la vida al país per a una llar unipersonal oscil·la entre els 1.050 i els 1.200 euros mensuals, és a dir entre 12.700  i 14.400 euros anuals, unes quantitats superiors al salari mínim interprofessional. Així es desprèn si més no de l’estudi Cost real de la vida al Principat d’Andorra que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el coordinador del departament d’Estadística, Enric Ripoll, van presentar ahir davant la comissió legislativa d’Afers Socials.
Ripoll, que va deixar clar que no hi ha “una metodologia estandarditzada” per fer obtenir aquestes dades, va explicar que l’estudi, que ha rebut l’assessorament del catedràtic de la UPF i expresident de l’Institut Nacional d’Estadística espanyol Jaume Garcia Villar, s’ha fet a partir de quatre aproximacions metodològiques que han donat una forquilla de “resultats concordants i molt similars”.
Concretament s’ha utilitzat l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) 2018, una adaptació a beneficiaris d’ajuts econòmics ocasionals, l’Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) corresponent al període 2014-2016, l’índex de preu al consum (IPC) i dades de consum adient d’aliments elaborades per la FAO de Nacions Unides.
D’aquesta manera, i en relació a l’ECV i a l’enquesta a beneficiaris de prestacions, l’estudi fa referència a l’indicador de privació material severa establert per l’Eurostat i conclou que el 2,4% de la població es troba en aquesta situació, percentatge que s’eleva fins al 64,1% en el cas de les persones que reben prestacions socials òbviament abans de rebre-les. També d’aquesta aproximació se n’extreu que un 52,2% dels ciutadans diu tenir dificultats per arribar a final de mes, el 95,9% en el cas dels que reben ajudes, que asseguren que necessiten 1.200 euros mensuals (14.400 euros anuals) per arribar-hi. En el cas del conjunt de la població que afirma tenir dificultats per arribar a final de mes, van manifestar que per fer-ho necessitarien com a mínim 1.500 euros mensuals.
Quant a l’aproximació en base a l’estimació de la pobresa, a partir de les dades de l’EPF, l’estudi, d’acord amb el coeficient de Gini, conclou que no hi ha hagut un increment en la desigualtat al país entre el 2003 i el 2016, a la vegada que fixa uns llindars de pobresa de 7.613 euros anuals, en el cas de la pobresa severa, de 9.516 euros l’any per a la pobresa relativa i d’11.419 euros anuals per trobar-se en risc de pobresa, una situació en què, amb dades del 2016, estaria el 9,9% de la població. Tenint en compte aquests criteris, l’estudi estableix que l’ingrés per cobrir el cost de la vida hauria de ser de 13.200 euros anuals.
Pel que fa a l’aproximació basada en les dades del cistell d’aliments de la FAO, s’estima que el cost anual per a les llars unipersonals oscil·la entre els 12.700 euros i els 13.100. 
Finalment, quant a l’aproximació, també en base a l’EPF, de la despesa de les llars, l’informe conclou que el cost de la vida per a una llar unipersonal en règim de lloguer oscil·laria entre els 13.200 i els 14.400 euros anuals.
L’estudi inclou també les escales d’equivalència per determinar el cost de vida per a altres tipologies de llars. Així, i en funció de les diferents estimacions, cal preveure entre un 39% i un 50% més de despesa per a cada persona addicional de 14 o més anys per llar, i entre un 30% i un 42% per cada persona menor de 14 anys.
Precisament, el fet que en tres de les quatre aproximacions s’hagi recorregut a les dades de l’EPF 2014-2016 va ser durament criticat pel conseller general del PS, Pere López, que esperava un informe amb dades més recents i per tant “més reals a la situació actual”. En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata, de la mateixa manera que va fer la setmana passada amb l’estadística relativa al preu dels habitatges de lloguer, va considerar l’estudi de “desfasat”.
Espot va retreure a López que barregés l’estudi del cost real de la vida amb el de l’habitatge i la seva voluntat de “desvirtuar” un treball que “va més enllà de l’EPF, ja que també s’ha basat en altres dades”. A més, el ministre, que va demanar contextualitzar els resultats i comparar-los amb els països de l’entorn per “no caure en la temptació de voler donar una imatge del país pitjor del que és en realitat”, va insistir que el fet que les quatre aproximacions hagin donat unes forquilles de resultats similars “és la millor mostra que l’estudi és fidedigne”.
També la parlamentària liberal, Judith Pallarés, va incidir que s’utilitzin dades del 2014 i 2016, una simple actualització de les quals “es quedaria una mica curta en relació a la realitat que vivim avui en dia”. Amb tot, Pallarés, que va plantejar la necessitat també d’analitzar la situació dels temporers, es va mostrar prudent a l’hora de fer valoracions en espera de rebre més dades.
Per la seva part, la consellera general independent i presidenta de la comissió d’Afers Socials va mostrar la seva preocupació pel 2,4% de població que es troba en una situació de privació material severa i va incidir en la necessitat de “fer un plantejament de futur perquè si no cada vegada hi haurà més famílies amb dificultats”.
Espot va voler contextualitzar aquest percentatge i va recordar que a França és del 4,1%, a Espanya del 5,1% i que la mitjana  de la Unió Europea se situa en el 6,7%.

cost real de la vida
país
1.050 i 1.200 euros mensuals
se situa

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Fem pinya! stopassetjamentimmobiliari@gmail.com

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte