Diari digital d'Andorra Bondia
El creixement de la despesa corrent és superior a la previsió de l’executiu
El creixement de la despesa corrent és superior a la previsió de l’executiu

El creixement de la despesa corrent és superior a la previsió de l’executiu


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb el projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2018, l’executiu està incomplint els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal que ell mateix ha establert per a l’any vinent.
I és que els comptes per al 2018, que es troben ja a tràmit parlamentari, preveuen una taxa de creixement de la despesa corrent o de funcionament del 3,4%, un percentatge lleugerament superior al 3,3% que el mateix Govern va fixar en l’edicte del 23 d’octubre passat en què, seguint les disposicions de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària, la coneguda com a regla d’or, fixava els objectius per a l’exercici 2018.
Així consta en el certificat de la Intervenció General que acompanya el projecte de pressupost per a l’any vinent, en el qual es posa de manifest que, malgrat aquest incompliment, el marc pressupostari de l’administració general per al mandat 2016-2019, actualitzat l’octubre passat, compleix, pel que fa a la despesa corrent, amb el límit màxim permès, atès que s’ha d’assolir al final del mandat, és a dir, en l’exercici pressupostari 2019.
Pel que fa als altres aspectes derivats de la regla d’or que cal complir, el projecte de pressupost per al 2018 sí que s’ajusta als objectius fixats per l’executiu i també a les previsions del marc pressupostari corresponent al mandat 2016-2019.
Així, la despesa del projecte de pressupost per al 2018 (sense incloure la variació d’actius i passius financers), que ascendeix a 450.919.283 euros, coincideix amb els objectius fixats per a l’any vinent.
En el cas del límits d’endeutament, també es compliria tant amb els objectius com amb la regla d’or.  I és que per a l’any vinent, segons el pressupost 2018, l’endeutament de l’administració general se situaria en el 36,87% del PIB, és a dir, per sota de l’objectiu fixat per a l’exercici, que és del 36,9%, i inferior també al límit màxim del 40% que estableix la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària. Finalment, pel que fa al pes de la tributació directa sobre el total d’impostos, el projecte de pressupost preveu que sigui del 35,45%, percentatge lleugerament inferior al 35,6% que marquen els objectius per al 2018.

despesa corrent
previsió
executiu
creixement
Superior
regla d'or

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte