Diari digital d'Andorra Bondia

El desenvolupament urbanístic per a la construcció de l'Arxiu Nacional enfronta els candidats de la Massana


Escrit per: 
Agències / FOTO: N. S.

El desenvolupament urbanístic per a la construcció de l'Arxiu Nacional ha estat el punt que ha centrat més polèmica durant el debat parroquial de la Massana que ha emès Andorra Televisió aquest dimecres a la nit.

Els dos candidats, Pere López per AraFutur i Daniel Armengol per Demòcrates per Andorra, han defensat els seus punts de vista sobre l'afer en l'últim debat parroquial que la cadena emet en aquesta campanya electoral. D'una banda, López ha sostingut la importància d'aquesta infraestructura com a projecte vital i Armengol li ha retret que no han sabut fer avenços a la zona del Través, tot i haver tingut l'oportunitat amb un crèdit extraordinari aprovat, així com altres progressos que s'haurien d'haver fet abans, com per exemple tirar endavant el desviament de la Massana.

López ha defensat la importància de l'Arxiu Nacional no només pel mal estat de conservació amb el qual es troben els documents històrics del país, sinó per el desenvolupament i la reactivació que la construcció d'aquesta infraestructura cultural tindria per a la Massana. A aquestes argumentacions, el candidat de DA ha justificat que l'obra en sí 'és important però no urgent'. Armengol li ha recordat al ministre en funcions que no 'han tirat endavant l'eixample del Través, tot i tenir els diners' i que disposaven de 350.000 euros per al projecte del desviament de la Massana i que tampoc no els van fer servir.

López, però ha insistit en què l'Arxiu dinamitzarà la parròquia, desenvoluparà el pla parcial de la zona, que ha costat trobar un bon emplaçament, i que 'tot i ser un bon projecte és una llàstima que vostès hi posin tantes traves'. Armengol, de la seva banda, ha continuat instint que 'si tant l'importa el projecte, per què no van fer res per tirar endavant la desviació?'. I és que el candidat de DA ha afegit que fins d'aquí un any i mig no es podran començar les obres de l'Arxiu i que tant important és la infraestructura cultural com el desenvolupament urbanístic de la zona i els accessos rodats. Amb tot, Armengol ha dit que 'no llençarem res a les deixalles' -referint-se al projecte en si- perquè sabem que és important, ha reiterat. 

Un altre dels temes que ha generat més controvèrsia  entre les candidats massanencs ha estat el dèficit que genera la Caixa Andorrana de Seguretat Social en la branca de malaltia. Pere López ha explicat que el Govern havia ajustat la despesa amb mesures de racionalització i que així havien assolit rebaixar el dèficit a la meitat del pressupostat.

Armengol ha explicat que l'objectiu del PS és crear un dèficit exponencial any rere any, fet que és 'insostenible'. Ha afegit que la llei de la CASS s'ha de reformar i que el dèficit s'ha de rebaixar amb 'més rigor i amb més serietat' ja que amb aquest creixement exponencial 'no podem fer al Govern que pagui el dèficit de la CASS'. López ha acusat reiteradament als Demòcrates de voler retallar prestacions, i Armengol ha respost dient-li que 'ha mentit tres vegades mirant-me als ulls', justificant que López havia intentat tergiversar les propostes dels demòcrates.

La disputa verbal també ha tingut un altre punt àlgid en matèria social. Els candidats han polemitzat sobre el camí que haurien de tenir els tres sistemes educatius que conviuen al país. Armengol ha mencionat que cal donar un impuls al sistema francès per equiparar-lo a la resta de sistemes formatius del país, així com ha subratllat la importància de mantenir les bones relacions amb els països veïns. López, de la seva banda, ha esvaït qualsevol dubte en relació a l'aposta del PS pels tres sitemes educatius i ha continuant el seu discurs dient que estan 'al costat dels que ho necessiten molt'. Durant varis moments del debat, Armengol li ha recriminat a López que el seu discurs era un monòleg.

Pel que fa a d'altres temes, tots dos han apostat pel turisme de de neu i muntanya de qualitat, per fer promoció de les estacions de la parròquia. En aquest punt Armengol ha recordat l'afer del tancament dels diumenges a la tarda, 'fet que va perjudicar molt els comerciants de la Massana i de tot el país', i que el tarannà dels demòcrates no serà prendre decisions sense dialogar. Des del punt de vista de Lòpez, és una incongruència que ara DA digui que vol doblar el pressupost destinat a turisme, i que CR votés al Consell Genral en contra del crèdit extraordinari per al nou portal web de turisme.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte