Diari digital d'Andorra Bondia

El deute de la capital està 15 milions per sota del seu sostre


Escrit per: 
Redacció


Extraordinària i tensa sessió de comú, la que es va viure ahir a les dependències d’Andorra la Vella, en què l’oposició va intentar obrir un debat sobre l’endeutament i el model de gestió de l’actual majoria, un debat que va frenar ràpidament la cònsol major, Rosa Ferrer, apuntant que divergia del motiu central de la sessió.

Tot i que la sessió s’havia convocat per aprovar diverses renovacions en matèria financera, el tema es va desviar i la nota més destacada va venir de l’afirmació de la cònsol major, que va assenyalar que actualment el Comú està “15 milions per sota del seu sostre d’endeutament”. Sostre que està tipificat en 65 milions, tenint en compte els ingressos de 2008, que van ser de més de 32 milions d’euros.
No obstant, aquests números es basen en suposicions, ja que els comptes del 2009 encara no estan tancats i queden ingressos i despeses per liquidar. Aquests números van diferir molt de les xifres esmentades per l’oposició, que va denunciar precisament que a 30 de setembre “ja hi havia 3,2 milions de dèficit”. Va ser Jordi Minguillón qui va esmentar aquestes xifres i va argumentar que en el tancament de comptes “s’estarà molt a prop” del sostre d’endeutament.
Tornant al tema central de la sessió, cal indicar que s’havia convocat per aprovar diversos punts relacionats amb la provisió de fons per al 2010 i diverses renovacions de pòlisses de bancàries i moviments financers per complir el que marca la Llei de finances comunals. Partint de la base que tots els punts van quedar aprovats per majoria, a excepció d’un de relacionat amb la conselleria de Cultura, Ferrer va explicar en primer terme que s’havia renovat una pòlissa de crèdit de 5 milions d’euros, 2 dels quals es passaran a l’endeutament a llarg termini. A més, també s’ha renovat la pòlissa de Jovial fent un aval des del Comú de la capital i en darrer terme s’ha contractat una nova línia de crèdit de 4 milions d’euros per garantir els fons durant aquest any.
Ferrer va destacar que totes aquestes operacions no incrementaran de cap manera el dèficit de la corporació, ja que es tracta d’operacions corrents de passar diners “d’un calaix a un altre”. Per la seva banda, l’oposició va fer la seva pròpia guerra, batalla en la qual Ferrer no va voler entrar, i va indicar que cal adoptar un nou model de gestió que passi per la reducció de les despeses de personal, dels “serveis cinc estrelles” i dels lloguers poc necessaris.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte