Diari digital d'Andorra Bondia
a senyora Clementina no ha variat la seva rutina: del col·legi electoral cap a casa per preparar els canelons del diumenge.
a senyora Clementina no ha variat la seva rutina: del col·legi electoral cap a casa per preparar els canelons del diumenge.
A punt d'obrir el col·legi electoral.
A punt d'obrir el col·legi electoral.
L'Antia, 8 anyets, va ajudar la mare a posar la papereta a l'urna.
L'Antia, 8 anyets, va ajudar la mare a posar la papereta a l'urna.
Les cues a migdia arribaven fins a la Fàbrica Reig.
Les cues a migdia arribaven fins a la Fàbrica Reig.
El David es a passar tot el matí i fins l'hora de dinar a la porta del comú vell, ab l'uniforme de gala. Però primer va votar.
El David es a passar tot el matí i fins l'hora de dinar a la porta del comú vell, ab l'uniforme de gala. Però primer va votar.
La Laura va ser la primera civil a votar.
La Laura va ser la primera civil a votar.

El dia d’eleccions, canelons de la Clementina


Escrit per: 
A. L. / Fotos: Maximus

Sis decennis llargs separen la senyora Clementina de l’Enric. Ell té 18 anys, estudia 2n de batxillerat i és la primera vegada que vota. “I com jo, tots els meus amics, és una oportunitat de participar ni que sigui indirectament en la presa de decisions. És un dia important”. Ha matinat (relativament) per dipositar la papereta. Un diumenge normal es lleva a les 10 i se’n va de pet al gimnàs. Avui ha avançat una hora el despertador, i cap a l’antiga casa comuna. Després, a descansar, que al migdia juga amb el VPC sub-18 contra l’INEF Lleida. La Clementina en té 80 i ella també ha adaptat la seva rutina dominic. Com Déu mana. “És un bon menú per a un dia com aquest”.

L’un i l’altra són dos dels 2.079 lauredians que havien desfilat fins a les 13 hores per l’antiga casa comuna. Pot semblar una xifra elevada, especialment després de la benedicció de Rams –“la nostra és una parròquia de tradicions molt arrelades”, deia el número 2 de la territorial socialdemòcrata, Josep Roig– la cua va acabar enfilant-se fins a la Fàbrica Reig. Però de vegades les aparences enganyen: fa quatre anys i en aquesta mateixa hora el percentatge de veïns que havien votat (46,6%) era lleugerament superior.

A qui li va cabre l’honor d’estrenar la jornada electoral va ser a la consellera de Cultura, Sònia Carrillo. Com la resta de la corporació, s'ha presentat al col·legi electoral disposada a fer “el que calgui”. No ocultava certa emoció: “És la primera vegada que ho visc des d’aquest costat. Hem rebut el vot judicial i hem preparat el col·legi per tenir-ho tot a punt. No m’ho podia perdre. A més, la meva filla vota per primera vegada. És un tòpic, però realment avui és la festa de la democràcia”.

Ho corrobora Sergi Mas, veteraníssim als seus 93 anys: “No hi ha cap opció que em convenci del tot però m’imagino que aixo li passa a tothom i no pot ser excusa per quedar-se a casa. Els que sabem el que és que no et deixin votar hem de dir i repetir que fer-ho és importantíssim. I més en un ambient com aquest i en unes eleccions tan importants, perquè el futur no fa gaire bona fila i el que ens depararan els pròxims anys és una incògnita”. Dita amb unes altres paraules, és la mateixa opinió que desgrana la Mireia: té 22 anys, aquest curs acaba Gestió d’empreses a l’UdA, i és la segona vegada que vota. “Vull pensar que la política serveix per canviar les coses, especialment per als joves. Els meus pares van votar a la Batllia però a mi m’agrada el caliu aquest del col·legi electoral. Al migdia ens reunirem tota la família, amb tiets i cosins, i ho celebrarem amb un dinar especial”.

També han desfilat per l’antiga casa comuna uniformats com el Jordi, bomber, que ha aprofitat un forat del torn de guàrdia per acostar-se a votar; el David, agent del servei de circulació, amb el vestit de gala, plantat amb dos dels seus companys tot el matí a les portes del col·legi –“vigilem que no hi hagi incidència i també posem una mica d’imatge– i el Joan, d’Higiene, des de les 6 de la matinada al carrer: ha aprofitat el break d’esmorzar per anar votar. No hi han faltat els petits, com l’Antia, 8 anyets, que va dipositar el vot personalment a l’urna  – “la portem des que era un bebè, com a mi em portaven els meus pares, crec que és bo que vegi el procés”, deia Anais, la mare–, ni tampoc veterans bregats en mil i una conteses electorals, com l’excap de Govern Albert Pintat: “Els pròxims anys seran molt importants, sí, però quan hi ha eleccions tendim a dramatitzar més del compte. Som un país acostumat a superar totes les crisis. N’hem vist de molt difícils i sempre ens hi hem sabut adaptar. Tenim la sort que el país creix, i per això tenim un problema amb l’habitatge. Imagini’s que fos al revés i que no hi hagués feina. Seria terrible. El que hem de fer és afrontar els problemes que tenim plantejats, tranquil·lament i amb gent preparada”.

Entre els candidats, la més matinera va ser Bianca Martínez –“estic satisfeta perquè hem fet una bona feina, esperem que l’elector voti el canvi que el país necessita”, deia la cap de llista territorial d’Andorra Endavant, seguida de la seva cap de files, Carine Montaner –“hem donat el màxim amb un pressupost de 7.000 euros, penso que farem grup parlamentari, com a mínim”–, Gerard Alís –“hem percebut un anhel de canvi, veurem si es concreta en vots”, deia el cap de llista de PS-SP+– i la demòcrata Helena Mas, a qui l’alta participació no amoïnava gens: “A Sant Julià sempre és així, i em sembla fantàstic”. Pol Batolomé ha estat l’únic que votarà a la tarda, sembla que prou recuperat de l’accident de bici que va estar a punt de deixar-lo fora de combat.

Andorra
eleccions
Sant Julià
canelons
clementina
comicis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte