Diari digital d'Andorra Bondia
Raul Ferré, Sandra Codina i Ferran Costa han presentat les esmenes de la majoria al projecte de llei d’estacions de muntanya.
Raul Ferré, Sandra Codina i Ferran Costa han presentat les esmenes de la majoria al projecte de llei d’estacions de muntanya.

El forfet Natura, només exigible a les zones explotades del domini


Escrit per: 
M. S. / Foto: Demòcrates

Les estacions de muntanya només podran exigir el forfet Natura a aquelles persones que practiquin l’esquí de muntanya o qualsevol altra activitat a les zones del domini que estigui explotada pel concessionari i no podran restringir l’accés per camins comunals o itineraris d’interès que travessin el domini. Així ho preveuen dos de les catorze esmenes que els grups parlamenaris de la majoria que dona suport al Govern han presentat al projecte de llei d’estacions de muntanya, unes esmenes elaborades a partir del “diàleg amb tots els actors implicats” i que complementen un text que “dona garantia a totes les parts que gaudeixen de la muntanya” i que “garanteix a tothom poder continuar fent el que ja feia”. 

D’aquesta manera ho han explicat avui els consellers generals de la majoria Sandra Codina (DA), Ferran Costa (Liberals) i Raul Ferré (Ciutadans Compromesos), que han incidit en la importància d’aquest text no només per “la necessitat de posar ordre a les estacions” i “regular la convivència” entre els practicants de les diferents activitats, sinó també per actualitzar el concepte d’estació, “que ha canviat molt perquè ja no només és esquí, sinó que s’ofereixen múltiples activitats durant tot l’any”, com ha recordat Ferré.

D’aquesta manera, i en relació amb el forfet Natura que tant recel havia aixecat entre els practicants d’esquí de muntanya, Costa ha explicat que amb les esmenes es deixa clar “els supòsits en què és necessari el forfet”. Així, es distingeix entre zona regulada, l’explotada pel concessionari i on ofereix algun servei; i zona no regulada, la que tot i ser dins el domini de la concessió no està explotada, i s’especifica que el forfet Natura es podrà demanar “exclusivament a les zones regulades” i, òbviament, si s’utilitzen els circuits que algunes estacions tenen habilitats. 

Així mateix Costa, que ha precisat també que “si per accedir a una zona no regulada cal passar per la regulada no serà tampoc necessari el forfet Natura”, ha destacat que es dona la possibilitat que en èpoques de baixa afluència no es requereixi tampoc el forfet, un passi que els explotadors dels dominis “en cap cas han plantejat amb ànim de lucre”. I en aquest sentit ha volgut esvair dubtes assegurant que “a qui vulgui anar als llacs o a buscar bolets no els caldrà forfet”, i incidint que si una cosa queda clara amb aquest text és que “la muntanya és de tots i ha de continuar sent de tots”.

Amb les esmenes, que clarifiquen també qüestions de seguretat i de responsabilitat en cas d’algun accident deixant clar que el concessionari serà únicament responsable d’allò que pugui passar en les zones explotades, s’incideix també en les activitats mercantils que puguin dur a terme tercers dins els dominis de la concessió. I en aquest cas, i idenpendentment que aquestes es facin en una zona explotada o no, serà necessari disposar del permís del concessionari, segons ha detallat Costa.

Els grups de la majoria plantegen també una esmena per introduir una segona disposició addicional per tal d’incloure el reconeixemement de l’esquí com a esport nacional i establir l’obligació del Govern de fomentar-ne la pràctica.  Així, Codina ha detallat que en el text s’obliga a Govern a fomentar la pràctica de l’esquí en l’àmbit escolar a la vegada que es disposa que els explotadors de les estacions de muntanya “han de posar facilitats” per a aquesta pràctica. “En una llei que regula les estacions de muntanya creiem que és necessari una esmena en aquest sentit”, ha defensat la parlamentària demòcrata, que ha assegurat que “l’esquí escolar és un privilegi al qual no podem renunciar”, i ha destacat la importància que tots els infants del país “aprenguin a esquiar”.

Codina ha detallat també que en una altra esmena s’estableix que els professionals de l’estació han de comptar amb la qualificació professional exigida per la normativa aplicable, i que el Govern ha de desenvolupar per la via reglamentària els requisits professionals del personal d’explotació de l’estació de muntanya amb competències en els àmbits del manteniment dels remuntadors, la seguretat, el salvament, les pistes i els circuits. 

Així mateix, la consellera general ha explicat que, en aquest cas a través de la introducció d’una disposició final, s’encomana al Govern que en un termini màxim de dos anys des de l’entrada en vigor de la llei reguli la professió de guia de muntanya. Codina, que ha revelat que aquesta esmena havia estat una petició dels mateixos guies de muntanya “per lluitar contra l’intrusisme”, ha precisat que durant aquests dos anys en què no estigui regulada la professió només podran exercicir com a guies de muntanya aquelles persones que disposin de la titulació corresponent emesa per l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM) o d’una titulació que sigui equivalent.

Finalment, i tot i no estar vinculat estrictament amb les estacions de muntanya, els grups de la majoria també han introduït canvis en el directori de carreteres, com és el cas de la carretera general d’accés a Ordino-Arcalís que, en el tram comprès entre el pont del Castellar i l’entrada al fals túnel del port del Rat, passarà a considerar-se carretera secundària i per tant serà el Comú d’Ordino qui haurà de decidir si, igual que a l’hivern per aprofitar una pista, la tanca al trànsit també a l’estiu.

forfet Natura
zones explotades
domini

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte