Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les cues que s'han format per poder votar a l'ambaixada francesa.
Una de les cues que s'han format per poder votar a l'ambaixada francesa.
En aquesta segona volta els francesos han de votar a Macron o a Le Pen.
En aquesta segona volta els francesos han de votar a Macron o a Le Pen.
Els cartells publicitaris dels dos candidats.
Els cartells publicitaris dels dos candidats.

El futur de França en la Unió Europea i l’OTAN, arguments dels residents per decidir el vot


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: Ambaixada de França a Andorra.

Continuar dins de la Unió Europea i de l’OTAN, han estat algunes de les prioritats per decidir el vot dels residents francesos que, durant la jornada d'avui, han exercit el seu dret a l’ambaixada de França, en el marc de la segona volta de les eleccions parlamentàries. Emmanuel Macron i Marine Le Pen es tornen a disputar la presidència de la república francesa, com va passar en les últimes eleccions de l’any 2017.

Segons els votants que ha pogut entrevistar el BonDia, tots ells asseguren que els resultats d’enguany seran més ajustats que els del 2017. “Els pronòstics apunten que estaran bastant igualats, però confio que guanyi Macron”. Així de contundent ha estat Alexandre Mengelle qui ha assenyalat que molts dels vots que s’endurà l’actual president francès i copríncep d’Andorra hauran sigut per evitar que Le Pen arribi al poder. Cal recordar que com ja va anunciar la candidata al llarg de la campanya electoral, una de les accions que durà a terme a mitjà termini, si accedeix a la presidència, se centrarà en “reformar” la Unió Europea per convertir-la en una “aliança europea de nacions sobiranes” i mantenir-se al marge de l’OTAN sense que França deixi de ser un país membre. “La candidata del Front Nacional té una política més nacionalista i es tancaria molt més a Europa. Si guanya, crec que hi haurà més moviments socials similars als dels armilles grogues”, ha detallat Mengelle. En una línia similar, el jubilat Hugo la Fontaine ha afegit que “Le Pen té uns ideals molt similars a Putin” i, per tant, considera que “votar a Macron és votar per quedar-se a la Unió Europea i l’OTAN”. En el seu cas, ha exposat que en un principi volia abstenir-se per aquestes eleccions perquè si bé sospita de les relacions polítiques entre Le Pen i Putin, tampoc està d’acord amb algunes de les propostes de Macron com l’augment de la jubilació dels 62 anys als 65.

D’altra banda, la gestió de la pandèmia i les reformes laborals i per la jubilació seran aspectes que passaran factura a Macron en la segona volta de les eleccions presidencials contra Le Pen, han assenyalat Mengelle i La Fontaine. Si bé els dos han manifestat que les decisions que va haver de prendre Macron durant la pandèmia “van ser complicades”, ambdós intueixen que una part dels francesos votarà a la candidata d’extrema dreta com a mostra de disconformitat.

Les votacions del 2022 també han sigut les primeres per a molts joves, com ha estat el cas de Salomé Rimbert, qui ha manifestat sentir-se orgullosa de poder exercir per primera vegada el seu dret al vot. Tot i que no es considera ni de dretes ni d’esquerres, també ha asseverat que els resultats estaran bastant igualats. 

La jornada de la segona volta de les votacions ha començat amb tranquil·litat i poca afluència de votants. Així, els residents han pogut anar a exercir el seu dret al vot a l’ambaixada francesa de les 08.00 hores fins a les 19.00 hores.

política
eleccions
frança
Macron
Le Pen
presidencials
president

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte