Diari digital d'Andorra Bondia
El Goven lliura als grups l’esborrany del pacte per reformar la sanitat
El Goven lliura als grups l’esborrany del pacte per reformar la sanitat

El Goven lliura als grups l’esborrany del pacte per reformar la sanitat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els grups parlamentaris rebran en el transcurs d’aquesta setmana un esborrany de proposta de pacte d’Estat per a la reforma del model sanitari per tal que puguin estudiar-lo i fer-hi aquelles aportacions que considerin oportunes abans de decidir si s’hi sumen o no.
Així ho va avançar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez, en la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, on va exposar els principis que haurien de guiar la reforma, que va insistir que “ha de ser estructural”, i va reiterar algunes de les accions ja anunciades que han de fer possible l’assoliment d’aquests principis que persegueixen “l’establiment d’un model sanitari de qualitat, eficient i a la vegada sostenible”.
En aquest sentit, Álvarez, que va estar acompanyat del director general del SAAS, Josep Maria Piqué, i del president del consell d’administració de la CASS, Joan Miquel Rascagneres, va insistir en la importància que “el nou model es pugui pactar de la forma més àmplia possible”, es va mostrar esperançat que el pacte pugui ser una realitat “a la tardor”,  i va advertir que “es tirarà endavant sí o sí”.
Quant als eixos que han de regir la reforma, el ministre va incidir en la necessitat que hi hagi una visió sistèmica i que tots els agents treballin plegats. Per això, va reiterar la proposta de crear una comissió mixta entre el ministeri, la CASS i el SAAS perquè treballi en les diferents accions com, per exemple, la definició de la cartera de serveis, el registre dels convenis entre professionals, les nomenclatures i tarifes o el disseny dels contractes, entre d’altres.
Així mateix, Álvarez va insistir en la forta aposta per la prevenció, tant a nivell primari amb diferents campanyes, com secundari amb els projectes de cribatge del càncer de mama i de colon per exemple, així com terciari amb un programa específic dedicat a les malalties cròniques, iniciativa que es podria posar en marxa ja a la tardor començant per la diabetis un cop ja es disposen dels resultats de la prova pilot que s’ha fet amb aquests malalts.
El ministre va insistir també que amb el nou model es mantindrà la lliure elecció de metge per part del pacient si bé regulada. En aquest sentit, va precisar que el pacient triarà un metge de capçalera que serà l’encarregat de fer la primera visita i derivar-lo a l’especialista que correspongui. Aquest sistema, anomenat via integrada, preveu l’establiment d’un procés de segona opinió així com els canals necessaris en el cas que el pacient s’hagi de derivar a un centre o metge de fora el país.
A més, va precisar Álvarez, es mantindrà el sistema actual, de manera que el pacient tindrà la possibilitat d’acudir directament al metge o especialista que vulgui tot i que es penalitzarà incrementant el percentatge de copagament de l’usuari.
D’altra banda, el ministre va establir un calendari per algunes de les accions que s’han de tirar endavant. Així, per abans d’acabar aquest any, es vol enllestir el nou reglament del centre hospitalari, la cartera de serveis, el reglament d’acreditació dels professionals, la llei de drets i deures sobre la història clínica, pas indispensable per poder posar en marxa el projecte de la història clínica compartida. Queden pels propers dos anys el reglament del SAAS, la millora de la CASS, la lliure elecció regulada i el cribatge del càncer de colon, entre d’altres, segons va precisar el titular de Salut, que també va situar per a finals d’aquest any la llei de medicaments i teràpies avançades i la llei de reproducció assistida.

L’oposició esperava més
Des dels grups parlamentaris de l’oposició es va lamentar, però, la poca concreció del ministre a qui van demanar més fets i no tantes declaracions d’intencions. I és que els principis generals de la millora del sistema són compartits, en línies generals, per tothom ja que “segur que tots volem que la sanitat funcioni”, va assegurar la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, per qui el ministre “hauria hagut de tenir avui –ahir pel lector– el document definitiu”.
Per la seva part, des del grup liberal, Carine Montaner va recordar que les línies estratègiques dibuixades pel ministre “estaven marcades des de l’últim Govern liberal” i va lamentar que “des del 2010 no s’ha fet res”. En aquest sentit va recordar que “qui té les eines per actuar és el Govern”.
També la parlamentària de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, “esperava molta més concreció”. En aquesta línia, Bonet, que va destacar que alguns dels principis són molt amplis i no “sabem cap a on es vol anar”, va recordar que moltes de les mesures exposades pel ministre “s’han estat repetint en les diferents compareixences els darrers cinc anys”.
Tot i això, les tres parlamentàries van apostar per esperar a rebre l’esborrany del pacte d’Estat abans de pronunciar-se sobre si les respectives formacions s’hi sumaran o no. El que sí que van deixar clar, però, és que si s’afegeixen al pacte serà per treballar en la millora del model sanitari i no només perquè des de les files demòcrates es busquin “corresponsables” dels canvis que es facin.
Per la seva part, el conseller demòcrata i president de la comissió de Sanitat i Medi Ambient, Carles Jordana, va destacar la importància d’assolir un pacte d’Estat per a la reforma de la sanitat i va celebrar que el ministre especifiqués un calendari de les accions a tirar endavant.

Carles Álvarez
cass
SAAS
model sanitari
comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient
Rosa Gili
Carles Jordana
Carine Montaner
Sílvia Bonet
Josep Maria Piqué
Joan Miquel Rascagneres
lliure elecció
història clínica
cartera de serveis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte