Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern afirma que paga molt més per les pensions dels policies del que recapta


Escrit per: 
Redacció

El  ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va explicar ahir que el fons amb les contribucions dels membres del cos de Policia per a les jubilacions mai s’ha constituït, tal com va informar durant la reunió que va mantenir amb els representants dels diferents sindicats de l’Administració per informar-los sobre l’estudi actuarial elaborat.

“Així ho vaig dir perquè és la veritat, i el que hem de fer és informar amb tota transparència de la realitat: mai  s’ha constituït aquest fons”, va reiterar Cinca. Tot i així, els diners recaptats sumarien avui dia uns 2,8 milions d’euros, mentre que els compromisos adquirits pel Govern amb el cos per fer front a les jubilacions suposen uns 80 milions d’euros.
El ministre, responent a les queixes expressades els últims dies pel Sindicat de la Policia (SIPA), va indicar que el fet que no existeixi el fons no vol dir que hagin desaparegut els diners que els policies han cotitzat des de fa 45 anys o que se n’hagi fet un mal ús. El que han fet els successius governs és comptabilitzar aquestes cotitzacions del 2% dels funcionaris policials com una “menys despesa en el capítol de despeses de personal”. A més, durant tots aquests anys s’han anat pagant sense problemes directament des de l’executiu les prestacions de jubilació i de prejubilació a què tenen dret els membres del cos. Unes prestacions que, segons va indicar el titular de Finances i Funció Pública, costen més a l’Estat que el que s’està recaptant. “El que es paga és molt més gran del que s’obté amb les retencions del 2%”, va explicar el ministre, “cosa que vol dir que, encara que s’hagués constituït el fons, la caixa també estaria buida perquè cada mes es paga molt més del que es recapta”.
De cara al futur, Cinca va manifestar que el primer que s’ha de fer és “portar correctament des de l’àmbit comptable les coses per tal que la traçabilitat dels diners sigui més transparent i fàcil d’entendre per a tothom”. A més, el ministeri té previst realitzar una presentació pública dels resultats de l’estudi actuarial, una vegada ja s’ha informat els sindicats i els directors de departament. Malgrat tot, ahir ja va avançar que, a data del 31 de desembre del 2011, els compromisos amb policies en actiu, els prejubilats i els jubilats sumen més de 80 milions d’euros. 
Cinca no va voler pronunciar-se, però, sobre si algú podia haver incorregut en algun tipus de responsabilitat per no haver-se procedit mai a la constitució del fons de jubilació dels policies: “En tot cas, des d’una vessant economicofinancera, el que més em preocupava era saber si del fet de no haver-se constituït el fons se’n derivava que ara hi hauria d’haver uns diners provisionats fruit de les retencions i no hi eren. Si això hagués estat així, el primer que hauria calgut fer és restituir-los immediatament”, va afegir el ministre. El ministre portaveu va voler  deixar ben clar que “són diners seus”, referint-se als policies, que els han cotitzat al llarg de molts anys. Si es fes un càlcul de la xifra total que s’hauria retingut al conjunt de policies en actiu avui dia des que van començar a treballar seria de 2,8 milions d’euros, “xifra molt inferior al que s’ha anat pagant als policies jubilats i prejubilats al llarg dels anys”.
.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte