Diari digital d'Andorra Bondia
 El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir el projecte de llei del Tribunal d’arbitratge.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir el projecte de llei del Tribunal d’arbitratge.

El Govern aprova el projecte de llei de creació del Tribunal d’arbitratge


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El Govern va aprovar ahir, en la sessió del consell de ministres, el projecte de llei de creació del Tribunal d’arbitratge, que completa l’impuls d’aquest mecanisme alternatiu de resolució de conflictes després que el 2014 s’aprovés la Llei d’arbitratge.
Així ho va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va presentar el projecte de llei, que és fruit del treball conjunt que s’ha portat a terme amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i el Col·legi d’Advocats. Precisament, aquestes dues entitats seran “socis a parts iguals del Tribunal d’arbitratge”, segons va precisar Espot, que no va descartar que més endavant s’hi puguin incorporar nous socis.
D’aquesta manera, el projecte de llei preveu que el ple del tribunal estigui format per set membres, tres de nomenats per la CCIS i tres, pel Col·legi d’Advocats, que hauran de nomenar el setè, que en serà el president.
Pel que fa a les funcions del tribunal, el ministre, que va recordar que l’“arbitratge, juntament amb la mediació, és una alternativa per evitar que determinats conflictes arribin a un procés judicial”, va explicar que haurà d’administrar els arbitratges nacionals i internacionals que se li encomanin, així com mantenir la infraestructura i els mitjans necessaris per poder-ho fer. 
A més, haurà de fomentar les condicions necessàries per situar Andorra en condicions de competir amb la resta de seus arbitrals internacionals. En aquest sentit, Espot es va mostrar convençut que “la tradició d’Andorra com a país de pau, la fan un lloc idoni per acollir mediacions internacionals”.
El tribunal també haurà de desenvolupar i fomentar activitats per a l’estudi, la investigació i la divulgació de l’arbitratge, així com coordinar-se amb els poders públics per assegurar la implantació de l’arbitratge i promocionar activament el tribunal en els fòrums d’arbitratge internacionals, entre altres funcions.
Pel que fa als àmbits que contindrà, Espot va apuntar com a segurs el mercantil i el civil, tot i que va incidir que seran els dos socis del futur tribunal, és a dir, CCIS i Col·legi d’Advocats, els que hauran d’acabar determinant els àmbits en què es podran aplicar els arbitratges.
El projecte de llei preveu un termini de dos anys, a partir de la seva entrada en vigor, perquè es constitueixi el Tribunal d’arbitratge.

 

Vistiplau a la llei de creació del col·legi d’odontòlegs

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei de creació del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs del Principat d’Andorra, per regular i ordenar l’exercici d’aquesta professió, segons va informar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va recordar que aquest col·legi “estava creat de facto”, però que “no disposava d’una llei que l’emparés”.
D’aquesta manera, va continuar el ministre, amb la creació del col·legi es busca regular i ordenar l’activitat professional relacionada amb l’odontologia i l’estomatologia i, alhora, salvaguardar-ne els seus principis ètics, deontològics i jurídics. Així, el col·legi vigilarà el compliment de la professió i vetllarà per la protecció de la salut de les persones i el respecte dels principis esmentats.
El text, que estipula també la titulació necessària, fixa un termini de sis mesos, a partir de l’entrada en vigor de la llei, perquè es faci l’assemblea constitutiva i s’aprovin els estatuts del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs.

Tribunal d'arbitratge
projecte de llei
creació
Govern
aprova

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte