Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern aprova un projecte de llei de reproducció assistida "homologable amb l'entorn" i respectuós amb el dret a la vida
El Govern aprova un projecte de llei de reproducció assistida "homologable amb l'entorn" i respectuós amb el dret a la vida

El Govern aprova un projecte de llei de reproducció assistida "homologable amb l'entorn" i respectuós amb el dret a la vida


Escrit per: 
Agències

El Govern ha presentat aquest dimecres el projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida que ha de permetre i regular la pràctica d'aquests serveis mèdics al país. El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha assegurat que es tracta d'una llei garantista, competitiva i "molt homologable amb l'entorn". A més, ha destacat que, alhora, respecta el dret a la vida en totes les seves fases, tal com estableix la Constitució. En aquest sentit, estableix que els embrions sobrants no podran servir per a la recerca i que s'hauran de crioconservar fins que la dona a la qual anaven destinats arribi als 50 anys d'edat. Les donacions de teixit reproductor no tindran mai caràcter lucratiu, amb un límit d'edat de 37 anys per la dona i de 45 per l'home.

El Govern ha aprovat el projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida, que entrarà a tràmit parlamentari en els pròxims dies. Tal com ja s'havia anunciat, aquest text té per objectiu regular la pràctica d'aquestes tècniques en vista a l'augment dels problemes de fertilitat que presenta la població, i permetrà la instal·lació al país de centres sanitaris dedicats a aquest àmbit, per tal d'afavorir la diversificació econòmica. El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha recordat que calia aprovar un marc regulatori per atreure institucions com l'Institut Marquès, que fa dos anys ja es va interessar per instal·lar-se al Principat. A més, el titular de Salut ha assegurat que extraoficialment han rebut també d'altres visites interessant-se per aquest àmbit. 

Álvarez ha explicat que el redactat s'ha treballat en col·laboració amb experts en bioètica, com el professor Federico Montalvo, i d'advocats constitucionalistes com el professor Enoc Albertí, per tal que la llei sigui respectuosa amb el dret a la vida en totes les seves fases que estableix la Constitució, per tal que pugui tenir el vistiplau del copríncep episcopal. En aquest sentit, la llei garanteix que es generin el mínim d'embrions, prohibeix la recerca i la selecció genètica, i estableix que els embrions sobrants s'hauran crioconservar fins que la dona a la qual anaven destinats arribi als 50 anys d'edat, moment en el qual podrà decidir si s'acaben desestimant o si se'n fa una donació. En qualsevol cas, el text també garanteix que les donacions de teixit reproductor no tindran mai caràcter lucratiu, i s'ha establert un límit d'edat de 37 anys per la dona i de 45 per l'home.

La llei, un cop sigui aprovada pel Consell General, permetrà la inseminació artificial, la fecundació in vitro, la transferència d'embrions, la donació d'embrions, el diagnòstic genètic preimplantacional i la crioconservació d'embrions. Segons el secretari d'Estat de Salut, Joan León, es tracta d'unes tècniques molt equiparables a les que es permeten a l'estat espanyol, que té "una legislació molt avançada en aquesta matèria", de manera que "estarem molt per davant d'altres països europeus". De fet, Álvarez ha assegurat que es tracta d'una llei molt "competitiva", que farà que les persones que pateixin problemes de fertilitat al país ja no optin per seguir tractaments a l'estranger. A més, la llei preveu la creació d'una comissió de reproducció humana assistida que assessori i informi el Govern i els centres de reproducció i pugui analitzar l'aplicació d'una tècnica que no estigui recollida en el text. 

Totes aquestes tècniques només es podran aplicar a persones majors d'edat amb un estat de salut adequat, i es permetrà la crioconservació de cèl·lules i teixit reproductor als menors d'edat només en casos en què hi hagi una patologia associada. D'altres garanties per a l'usuari són l'aplicació de les tècniques únicament quan hi hagi possibilitats raonables d'èxit i no suposin un risc greu per a la salut; la revocació en qualsevol moment del consentiment per escrit previ; i la transferència d'un màxim d'embrions in vitro per cada cicle reproductiu. 

El ministre Álvarez ha descartat que aquests tractaments puguin incloure's en un futur proper dins del sistema de salut pública, i també ha indicat que la llei prohibeix la maternitat subrogada, tot i que ha deixat clar que en aquesta qüestió sempre es vetllarà pels drets de l'infant, de manera que si un resident duu a terme aquesta pràctica en un altre país, se li reconeixerà la paternitat del nadó. 

Finalment, la llei estableix la creació d'un registre de reproducció humana assistida que ha de contenir la informació sobre els donants de cèl·lules reproductores i d'embrions in vitro i dels fills nascuts dels donants. Això permetrà la traçabilitat de les donacions, tot i que també s'estableixen les mesures de seguretat escaients per garantir la confidencialitat de les dades.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte