Diari digital d'Andorra Bondia
El portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.
El portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.

El Govern aprova una quota de 4.033 permisos per a la temporada d’hivern


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern va aprovar ahir una quota de 4.033 autoritzacions de treball temporal per a la temporada d’hivern, gairebé el 60% de les quals, 2.314, per a treballadors extracomunitaris, segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que el percentatge de permisos per a empleats de fora de la Unió Europea s’ha gairebé doblat respecte la quota de la temporada passada.
En aquest sentit, Cinca va recordar que per establir les quotes es tenen en compte les necessitats de les empreses així com la realitat del mercat laboral, on, degut al creixement de les economies dels països veïns, “cada vegada hi ha més dificultats per trobar treballadors comunitaris”. A més, de cara a la temporada d’hivern, són moltes les empreses que tendeixen més “al mercat extracomunitari, sobretot de sud-amèrica”.
De la resta d’autoritzacions, 1.539 són per a treballadors comunitaris mentre que les 180 restants estan dirigides a transfronterers.
Quant a la distribució d’aquestes autoritzacions, Cinca va precisar que 2.100 corresponen al sector hoteler, 969 a treballadors de les pistes d’esquí, 474 a hotels de pistes, 65 a agències de viatges, 245 al sector de lloguer de material d’esquí, 110 al comerç i 70 al sector de les empreses de neteja.
Pel que fa a la problemàtica amb què es troben les estacions d’esquí i també força empreses a l’hora de poder oferir un allotjament per acollir els treballadors temporers, Cinca va explicar que es tracta d’una realitat que preocupa a l’executiu. En aquesta línia, el ministre va explicar que el titulars de Turisme, Francesc Camp, i d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, han mantingut contactes amb els responsables dels camps de neu. Tot i això, el ministre portaveu, que va recordar que “la dificultat per trobar habitatge no és una novetat d’aquesta temporada”, va assegurar que les estacions “ho tenen força resolt” ja que elles mateixes “gestionen les seves pròpies instal·lacions” per acollir aquests treballadors o “lloguers específics destinats a això”.
D’altra banda, l’executiu va acordar també una quota general de 850 autoritzacions d’immigració per al període comprès entre el novembre vinent i l’abril del 2019, una quota que, igual com es preveia en la darrera, es podrà ampliar en un 30%, 255 permisos més, en cas que sigui necessari.
Cinca va precisar que, també com en la quota general de l’any passat, les autoritzacions estan obertes a totes les professions a excepció d’aquelles per a les quals hi ha persones en recerca de feina inscrites al Servei d’Ocupació, com són les d’administratius i les de conductor repartidor.

Preocupació per qualsevol acció que porti al bloqueig de la justícia

“Em preocuparia qualsevol acció que acabés derivant en un bloqueig de la justícia del país”. Així de contundent es va mostrar el ministre portaveu, Jordi Cinca, interpel·lat sobre les conseqüències d’un ajornament  sine die del judici del cas BPA. I és que pel ministre, i “més enllà” d’aquest cas concret, un bloqueig de la justícia “seria una molt mala notícia”.
En aquest sentit, Cinca va destacar que “hi ha d’haver un marc d’actuació que preservi el propi sistema judicial” ja que “si es mina aquest, s’està minant també l’Estat de dret”.
Tot i això, el ministre, que no va voler valorar cap actuació concreta de cap advocat ja que cadascú defensa el seu client “de la forma que considera que ho ha de fer”, es va mostrar confiat en què el sistema “serà prou robust” perquè aquest cas pugui arribar fins al final i els magistrats “puguin determinar el que creguin convenient a partir de les proves i dels elements que puguin aportar totes les parts”.
D’altra banda, i també lligat al cas de Banca Privada d’Andorra, el ministre portaveu va evitar pronunciar-se en relació a les informacions sobre les circumstàncies en què el 24 de març del 2015 dos informàtics vinculats a BPA, entitat aleshores intervinguda, van lliurar dades de clients de Banco Madrid a dos responsables policials espanyols, lliurament que va tenir lloc a l’ambaixada d’Espanya i sense cap control judicial. En aquesta línia, Cinca, que va recordar que hi ha separació de poders i que el Govern coneix algunes qüestions però que d’altres formen part de l’àmbit judicial, va assegurar que l’executiu “pensa el mateix que el 2015 i el 2016 quan ja se’ns va demanar per aquesta qüestió”.

El tancament de l’acord d’associació passa al 2020

Després de diverses manifestacions de l’executiu apuntant que l’acord d’associació amb la Unió Europea es podria tancar durant l’any 2019, tot i que no seria l’actual Govern qui ho faria, el ministre portaveu, Jordi Cinca va admetre ahir que la culminació de les converses amb els negociadors de la UE podrien ser ja l’any 2020. 
En aquest sentit, el ministre va recordar que a finals de març o a principis d’abril, tal com va anunciar ja el cap de Govern, tindran lloc les eleccions generals, mentre el 26 de maig se celebren els comicis al Parlament Europeu, dues cites que suposaran un “parèntesi insalvable” que comportaran l’“alentiment  del calendari de les negociacions”. Per tot plegat, Cinca va assegurar que “és perfectament raonable pensar que serà el 2020 quan l’acord hauria d’estar tancat”.
D’altra banda, el ministre portaveu va reiterar que aquest fet no suposa que des de l’executiu no es continuï fent l’anàlisi de la legislació europea que caldria assumir en el marc de l’acord d’associació per tal d’avançar feina per al futur Govern, que serà l’encarregat de negociar les tres llibertats pendents.

Govern
aprova
quota
permisos
temporada
d'hivern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte