Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern apujarà el salari mínim d’acord amb el 2,6% de l’IPC
El Govern apujarà el salari mínim d’acord amb el 2,6% de l’IPC

El Govern apujarà el salari mínim d’acord amb el 2,6% de l’IPC


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’executiu farà un nou decret per incrementar el salari mínim per a aquest 2018, que havia fixat en 5,80 euros l’hora, i aplicarà una pujada de l’1,5% per recollir l’augment de l’índex de preus al consum (IPC) que, segons les dades del càlcul avançat fetes públiques per Estadística, es va situar el 2017 en el 2,6%.
Així ho va anunciar el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va recordar la voluntat inicial de l’executiu d’anar incrementant progressivament el salari mínim a raó d’un 1,5% cada any d’aquesta legislatura. 
En aquest sentit, Cinca, que va lamentar que anteriors executius, tot i poder-ho fer també per decret, no van incrementar el salari mínim, va remarcar que en els exercicis 2015 i 2016 l’increment decretat pel Govern havia estat superior a l’IPC, una situació que no es repetia en aquesta ocasió, motiu pel qual s’havia d’optar per aquest nou decret.
D’altra banda, i després que des dels grups de l’oposició, i especialment el conseller general del grup mixt, Carles Naudi d’Areny Plandolit, es retragués al ministre que no hagués inclòs al projecte de pressupost l’import corresponent a la “no congelació” de les transferències als comuns de l’any passat que s’ha de fer efectiu a les corporacions locals, Cinca va explicar que “no figura al pressupost conscientment”, ja que la voluntat de l’executiu és portar al Consell General un crèdit extraordinari per fer front a aquest pagament.
Aquest fet, així com també que Cinca recordés als consellers que no van permetre la congelació de les transferències que aquests 8 o 9 milions que suposaran “eren innecessaris”, ja que els comuns ja estaven d’acord en la congelació, va provocar una petita picabaralla entre el ministre i el parlamentari del PS Pere López, que li va retreure el fet que “sembla que li sàpiga greu haver de complir amb una decisió del Consell General”.
A més, Carles Naudi, després que Cinca assegurés que  aquells que no van votar la congelació “hauran de votar ara un crèdit contra l’endeutament per ser coherents amb aquella votació”, es va demanar si la majoria demòcrata votaria en contra del crèdit, aspecte negat pel ministre. 

 

Els consellers del PS entren una proposta de reglament del grup mixt

Els tres consellers generals del Partit Socialdemocràta (PS) van entrar ahir a Sindicatura una proposta de reglament per al grup mixt, en la qual plantegen que la presidència del grup sigui rotatòria i que la divisió dels recursos no es faci amb cinquenes parts sinó amb desenes parts, segons van confirmar fonts properes a Sindicatura.
Així mateix, els socialdemòcrates, tal com ja havien anunciat dimecres, van presentar també la petició per modificar l’article 24 del reglament del Consell General i permetre que es puguin crear nous grups parlamentaris, una demanda, però, que, segons van explicar les fonts consultades i tenint en compte el reglament de la cambra, s’hauria d’haver presentat com si es tractés d’una proposició de llei, en aquest cas una proposició de modificació del reglament.
En aquest sentit, les fonts consultades van advertir que la modificació que se sol·licita del reglament no es pot acordar únicament en junta de presidents i que hauria de ser el ple de la cambra, seguint el procediment corresponent, qui l’acordés.
Pel que fa a la resta de grups, no es van posicionar fins a la proposta a l’espera de conèixer-la amb més detall, tot i que, tal com va explicar la parlamentària independent del grup mixt, Sílvia Bonet, un plantejament similar ja va ser fet pels cinc consellers generals que van marxar del grup liberal “i se’ls va dir que no”.
Quant a la reunió d’avui amb els deu membres del grup mixt convocada pel síndic, Bonet es va mostrar esperançada que serveixi per desbloquejar la situació, mentre que el conseller general de SDP, Víctor Naudi, considera que “arriba tard” i que el síndic  “hauria pogut promoure el diàleg abans”.

salari mínim
IPC
d'acord
apujarà
el 2
6%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte