Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha explicat aquesta tarda la nova llei de mesures en matèria d’habitatge i poder adquisitiu.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha explicat aquesta tarda la nova llei de mesures en matèria d’habitatge i poder adquisitiu.

El Govern apujarà el salari mínim un 3,2% i el situarà en 1.157,36 euros


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

El Govern apujarà el salari mínim un 3,2% i el situarà en els 1.157,36 euros mensuals de cara a l’any vinent, segons preveu el projecte de llei de mesures de protecció i de flexibilització del mercat d’arrendament d’habitatge, de les condicions essencials dels habitatges de preu assequible i de millora del poder adquisitiu, aprovada avui pel consell de ministres i que ara s’entrarà a tràmit al Consell General. 

Tal com ha explicat el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, amb aquest nou increment es “fa un pas més” per tal d’assolir l’objectiu que el salari mínim interprofessional se situï en el 60% del salari mitjà tal com recomana la Carta Social Europea, una fita a la qual “ens anem acostant a poc a poc”. De fet, ha precisat Filloy, amb el nou increment del salari mínim “per damunt de l’IPC” la diferència entre aquest i el salari mitjà serà l’any vinent de 115,95 euros.

Així mateix, el projecte de llei preveu també un augment del 3,2%, a partir del gener, de les pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) que tinguin un import inferior brut al del salari mínim interprofessional així com de les pensions de solidaritat de la gent gran i les persones amb discapacitat, aquestes darreres indexades a aquest paràmetre. El ministre ha remarcat que amb aquest nou increment de les pensions “més baixes” el Govern reitera el seu compromís d’estar “al costat de les persones i les famílies i millorar el seu poder adquisitiu”.

D’altra banda, tal com ja s’havia avançat, el text aprovat per l’executiu inclou un seguit de mesures per tal de “flexibilitzar i protegir el mercat de lloguer”, que donen continuïtat a les anteriors lleis de mesures urgents en matèria d’habitatge i de millora del poder adquisitiu, i que tenen com a objectiu “la protecció de les famílies que tenen un habitatge de lloguer davant la tensió del mercat”.

D'aquesta manera, el titular d’Habitatge i Territori ha explicat que el text preveu novament una pròrroga d’un any dels contractes d’arrendament d’habitatges que tinguin el seu venciment durant el 2022, de manera que la part arrendatària podrà demanar la prolongació del contracte per un any més i només es podrà incrementar d’acord amb l’índex de preus al consum (IPC).

Filloy, que ha destacat que aquesta mesura ja aplicada els darrers anys s’ha demostrat com “una acció d’eficàcia immediata”, ha detallat que es mantenen les excepcions ja previstes en l’anterior llei, de manera que no s’aplicarà la pròrroga en aquells casos que el propietari vulgui cedir l’habitatge al Govern per a usos socials així com tampoc en aquells que vulguin recuperar-lo per a ús propi o d’un familiar fins a segon grau de consanguinitat, un ús que ha de ser com a mínim per a un període de cinc anys. Queden fora de la pròrroga també aquells habitatges el lloguer dels quals sigui superior als 1.500 euros mensuals, i s’introdueix una  nova excepció com és l’opció de resoldre el contracte d’arrendament perquè s’hagin de fer obres per motius de seguretat, salubritat i higiene de l’edifici incompatibles amb l’ocupació de l’habitatge.

Així mateix, el ministre ha recordat que es desafecten els contractes que van ser prorrogats el 2019, i per tant formalitzats el 2014 o 2015, sempre, però, que hi hagi un acord entre les dues parts i es formalitzi un nou contracte per a un termini de 5 anys i amb un increment màxim de la renda en un 10%. En el cas que no hi hagi cap acord, el llogater podrà demanar al propietari la pròrroga per un any més.

D’altra banda, Filloy ha explicat que amb el projecte de llei es regulen les condicions essencials dels habitatges de preu assequible, ja definits en la Llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge. D’aquesta manera es determina el preu assequible com la renda de lloguer igual o inferior a l’aprovada amb aquesta finalitat pel Govern, prenent com a referència les dades relatives al fitxer de dades dels contractes d’arrendament d’habitatges que, en qualsevol cas, serà un 25% inferior a la del mercat. Així, el text preveu que el Govern hagi d’aprovar mitjançant reglament el procediment per calcular el preu assequible dels habitatges de lloguer i els requisits d’accés a aquest.

Govern
apujarà
salari
mínim
3
2%
situarà
1.157
36 euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte