Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la intervenció davant del Consell de drets humans de l’ONU, ahir.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la intervenció davant del Consell de drets humans de l’ONU, ahir.

El Govern assegura davant l’ONU que Vanessa Mendoza no anirà a la presó


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: NNUU

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha assegurat que “sigui quina sigui la decisió de la justícia” la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, “no corre el risc d’una pena de presó, contràriament al que han informat els mitjans de comunicació i algunes ONG”. Així es referia Ubach a les afirmacions que Mendoza va fer davant de la Cedaw (la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona) sobre certes violacions dels drets de les dones al Principat i que el Govern va acabar portant a la fiscalia. Un cas que avui s'ha tractat en el marc de la presentació del tercer informe d’Andorra al Consell de drets humans de Nacions Unides.

La ministra d’Exteriors ha explicat davant l’organització internacional que les “acusacions” realitzades per la presidenta d’Stop Violències feien referència a uns “fets greus” i que el Govern ho va portar a la fiscalia perquè n’analitzés la veracitat i avalués, “amb tota independència”, si podien donar lloc a un procediment judicial. També ha indicat que, ara per ara, a l’Executiu no li consta que el ministeri fiscal hagi donat cap informació del cas. Ubach ha insistit que el Govern “no ha amenaçat ni intimidat” mai Vanessa Mendoza o cap altre membre d’Stop Violències i ha apuntat que si la presidenta de l’entitat creu que això s’ha produït pot recórrer a la Justícia.

La ministra d’Afers Exteriors ha volgut deixar clar davant de les Nacions Unides que el Govern ha convidat les tres associacions feministes que hi ha a Andorra a participar en actes, reunions i en la redacció de noves lleis. També ha recordat que ha autoritzat manifestacions organitzades per l’entitat (algunes per demanar la despenalització de l’avortament) i que li ha concedit subvencions durant tres exercicis. 

El cas d’Stop Violències ha estat esmentat en les observacions de la resta d’estats membres. Concretament Països Baixos ha alertat que “la intimidació i repressió dels defensors dels drets fonamentals”, com ara la presidenta de l’entitat, és preocupant. És per això que una de les recomanacions fetes per aquest país ha estat “aturar l’assetjament judicial i la intimidació” contra les persones que lluiten pels drets humans.

La necessitat de despenalitzar l’avortament també ha estat una de les observacions fetes pels estats membres. De fet, ha estat la més recurrent. Ho ha dit França, Dinamarca, Alemanya, Islàndia, Itàlia, Montenegro, Mèxic, Regne Unit, Canadà i Països Baixos. Alguns han parlat de legalitzar-lo en els quatre supòsits, mentre que d’altres han anat més enllà recomanant garantir l’accés segur i legal a la interrupció voluntària de l’embaràs en totes les circumstàncies.

Els mateixos arguments
El Govern ha recorregut als mateixos arguments de sempre per defensar el manteniment de l’avortament dins del Codi penal. Així, malgrat que Ubach ha detallat fil per randa els diferents avenços en matèria d’igualtat, ha mantingut que el coprincipat s’ha demostrat com un bon sistema institucional i és gràcies a ell que Andorra ha pogut viure més de 700 anys de pau. La despenalització de l’avortament, per contra, podria posar en risc l’estabilitat i fins i tot l’existència del país, ha dit. Ha recordat que aquesta és una qüestió àmpliament abordada per la societat civil i s'ha referit a les paraules del copríncep francès, Emmanuel Macron, que va afirmar durant la visita al Principat que la legalització o no depèn dels andorrans.

Ubach també ha explicat que encara que la interrupció voluntària de l’embaràs no estigui autoritzada a Andorra, “mai cap dona ni cap professional de la salut ha estat jutjat ni condemnat per fer un avortament”. La ministra, a més, ha assegurat que les institucions no tenen cap indici d’avortaments clandestins al país i ha detallat que les dones es poden desplaçar a Espanya o França i que l’única intervenció que no és finançada per la Seguretat Social és l’avortament en sí.

La intervenció d’Ubach, que ha començat amb retard per problemes tècnics, ha fet especial èmfasi en les actuacions impulsades pel Govern per mitigar els efectes de la crisi sanitària. També ha anunciat que pròximament s’acollirà la tercera família de persones refugiades, i que l’Executiu està treballant en un pla per lluitar contra el tràfic de persones encaminat, d’una banda, a la cooperació internacional en la matèria i, de l’altra, en la prevenció. La lluita contra el tràfic de persones ha centrat gran part de les recomanacions adreçades pels altres països a Andorra, així com la necessitat d’adoptar mesures per acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones, avançar en les mesures contra la violència de gènere, i millorar els aspectes relatius als treballadors migrants amb l’aprovació del conveni que fa referència a aquesta qüestió.

Facilitar l’accés a la nacionalitat i al dret de vot
Algunes de les recomanacions fetes per França i Espanya a Andorra durant la sessió de l’Examen Periòdic Universal (EPU) del Consell de Drets Humans que ha tingut lloc avui han fet referència als drets polítics. Així, França considera que el Principat hauria d’adequar la seva legislació a les disposicions del Conveni Europeu de la Nacionalitat en l’aspecte relatiu al període de residència necessari per accedir a la nacionalitat andorrana i la possibilitat d’adquirir una doble nacionalitat. Espanya, de la seva banda, ha recomanat estudiar mecanismes de participació pública, especialment en relació amb el sufragi per tal que més residents puguin “participar activament en la vida política”. També el Regne Unit considera que caldria adoptar un procés obert, basat en mèrits, per elegir els candidats a l’ONU.

Govern
ONU
Vanessa Mendoza
presó

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte