Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.

El Govern augmenta el salari mínim fins als 1.201,20 euros mensuals


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

A l’espera de rebre i valorar totes les aportacions dels agents socials, l’executiu ha decidit tirar endavant una primera part de les mesures del paquet d’accions per millorar el poder adquisitiu dels ciutadans anunciat a finals del mes passat pel cap de Govern, concretament aquelles iniciatives que es poden posar en marxa via decret o reglament. 

Així ho ha explicat avui el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que ha remarcat que el Govern ha volgut “poder agilitzar al màxim” aquests elements, a la vegada que ha deixat clar que si més endavant, un cop analitzades les aportacions dels agents socials, cal fer-hi alguna modificació així es farà ja que “fer un canvi sobre un reglament o un decret és fàcil”.

Així, entre les mesures aprovades avui pel consell de ministres hi ha l’increment en un 3,67% del salari mínim interprofessionals fins a situar-lo als 1.201,20 euros mensuals, una mesura que Jover ha detallat que s’aplicarà amb caràcter retroactiu ja des del primer de maig. El ministre ha recordat que amb aquest nou increment, el segon de l’any després que el gener s’augmentés el salari mínim un 3,3% d’acord amb la variació de l’IPC, el sou mínim “s’ha incrementat un 7% en quatre mesos”, una fita encaminada també a l’objectiu fixat, i frenat per la pandèmia, de situar el salari mínim al 60% del salari mitjà tal com recomana la la Carta Social Europea.

Jover ha recordat també que l’increment del salari mínim, i per tant, també del llindar econòmic de cohesió social (LECS) que hi està vinculat, comporta a la vegada l’augment de tot un seguit de prestacions contributives i no contributives com són les prestacions per desocupació involuntària, les familiars per fill a càrrec, pensions de solidaritat per a persones amb discapacitat, pensions de solidaritat per a gent gran, els complements no contributius de vellesa, invalidesa i viduïtat, les pensions de viduïtat temporals i les pensions d’orfenesa. En total, l’impacte d’aquest increment del salari mínim suposarà un cost de 600.000 euros més per a les arques públiques.

Habitatge
D’altra banda, Jover ha explicat que entre les mesures aprovades hi ha també la de la nova convocatòria d’ajuts a l’habitatge de lloguer, amb uns criteris més flexibles per arribar a més famílies, una convocatòria que entrarà en vigor el primer de juny. El ministre ha recordat que s’han reduit de 5 a 3 anys els temps de residència legal al país per poder accedir a les ajudes, a la vegada que s’ha incrtementat el topall d’ingressos, que passa d’1,2 a 1,3 vegades el LECS personal o familiar. També augmenta el percentatge de participació de l’ajut en l’import de la renda mensual, que passa del 35% al 40% per als col·lectius considerats prioritaris (menors de 25 anys, víctimes de violència domèstica, persones amb discapacitat, famílies monoparentals o nombroses i gent gran), i del 30% al 35% per a la resta de ciutadans.

El consell de ministres ha donat també llum verd al programa Renova extraordinari, que comptarà amb una dotació d’1,5 milions d’euros, i que es destinarà a impulsar l’estalvi energètic i econòmic de la població en els consums energètics de l’habitatge. D’aquesta manera, el programa se centra en ajudes per canviar o millorar els sistemes de calefacció dels habitatges, a millorar l’eficiència energètica de les finestres i portes o la instal·lació d’equipaments d’aprofitament i producció d’energia solar fotovoltaica. Per accedir-hi caldrà que els habitatges, independentment de si són de propietat o de lloguer, siguin la residència principal de l’interessat i facin menys de 130 metres quatres. En el cas dels edificis, serà necessari que el 70% dels pisos siguin també residències principals. La sol·licituds dels ajuts d’aquest Renova extraordinari es podran fer des de demà mateix.

Jover ha informat que també s'ha aprovat el reglament de mesures excepcionals per fer front a l’increment dels preus d’hidrocarburs i de modificació del reglament d’impostos especials, una mesura adreçada als professionals del transport de persones i mercaderies (transportistes, taxistes i maquinària d’obres) que busca abaratir-los els costos logístics i no encarir la cadena de venda del producte final.

Així, el ministre, que ha assegurat que “es podran beneficiar d’aquesta mesura uns 1.400 vehicles d’empreses”, ha detallat que en el cas dels vehicles de més de 7,5 tones s’incrementa la devolució de l’impost en 7 cèntims, i en 3 cèntims addicionals pels que tinguin una motorització Euro6 i en un cèntim els que la tinguin Euro5, mentre que per als vehicles d’entre 3,5 i 7,5 tones, maquinària d’obres i taxistes, la devolució serà de 7 cèntims d’eruo per litre fins a un màxim de 3.000 litres, topall que serà igual també per als taxistes que incialment el tenien a 2.500 litres.

Transport públic
Finalment, el titular de Finances, que ha avançat que s’està ultimant una modificació del pressupost per tal d’incloure-hi l’impacte de totes les mesures encaminades a millorar el poder adquisitius dels ciutadans, ha explicat que coincidint amb el període on habitualment les famílies renoven l’abonament del Bus Jove, i tenint en compte que aquest ja es va anunciar que seria gratuït, s’ha optat perquè les renovacions d’aquest abonament es faci “in situ a les escoles” amb l’objectiu de “ser el màxim de pràctics”.  

Govern
salari mínim
1.201
20 euros
mensuals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte