Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern català aprova el projecte de llei de l’aranès


Escrit per: 
Agències


El darrer Consell de Govern de l’any va aprovar el projecte de llei de l’aranès, que desenvolupa l’oficialitat de l’aranès a Catalunya i en preveu la protecció, ús, difusió i coneixement. El text garanteix l’ús de l’aranès davant de totes les administracions d’Aran i de Catalunya.

El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira ha destacat que Catalunya és “l’únic territori amb un sistema de triple oficialitat lingüística” i creu que la llei “situa Catalunya, un cop més, al capdavant de la sensibilitat i l’atenció de la diversitat lingüística i cultural”.
Els objectius principals establerts passen per reconèixer, emparar i promoure l’aranès; regular-ne l’ús oficial a Catalunya; fomentar-ne l’ús normal a Catalunya; determinar i fer efectius els drets i deures lingüístics amb relació a l’aranès; fomentar el seu ús a les administracions, l’ensenyament, els mitjans de comunicació i les activitats culturals, socials i públiques; assegurar-ne l’extensió del coneixement entre els ciutadans aranesos, i fomentar-ne el coneixement a Catalunya, o facilitar i promoure el manteniment i desenvolupament de relacions amb les altres comunitats i territoris de llengua occitana.
Així, la llei estableix que les administracions i les institucions araneses han d’emprar de manera general l’aranès i que els serveis i organismes que depenen de la Generalitat a la Val d’Aran han d’utilitzar-lo normalment en les seves relacions administratives i en la difusió d’informació a la ciutadania.
Les lleis del Parlament hauran de ser publicades també en aranès i tindran caràcter oficial. A més, es proclama la plena validesa de tota la documentació pública i privada redactada en aquesta llengua, així com les actuacions judicials.
A més, es reconeix el dret dels ciutadans i ciutadanes d’utilitzar-lo a Catalunya en les relacions escrites amb l’administració de la Generalitat, i també d’usar-lo i rebre resposta oral en aranès en el servei unificat d’informació.
A més de l’aprovació del projecte de llei de l’aranès, es crearà una estructura paritària entre la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran per garantir el finançament de les polítiques lingüístiques en relació amb l’aranès i la coordinació entre ambdues institucions en aquest àmbit.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte