Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern català demana disculpes per les resolucions sobre Andorra
El Govern català demana disculpes per les resolucions sobre Andorra

El Govern català demana disculpes per les resolucions sobre Andorra


Escrit per: 
Redacció/Foto: Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya va demanar ahir disculpes, a través d’una trucada del conseller d’afers exteriors, Raül Romeva, al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, per l’aprovació de dues resolucions al Parlament català  en què es considera Andorra com un paradís fiscal. Així ho va donar a entendre el cap de Govern, Antoni Martí, que va indicar que vol parlar amb el president català, Carles Puigdemont, per “aclarir” el que considera que ha estat un malentès, i amb el qual es vol reunir també properament, cosa que com va reconèixer no havia fet amb l’anterior cap de l’executiu català, Artur Mas. Martí, que va qualificar de “desafortunades” les resolucions, va manifestar que entén que els grups parlamentaris se sentin molestos, igual que ho està el Govern, davant d’aquestes resolucions, tot i que va afegir que “no traiem de mare les coses”, ja que les relacions amb Catalunya han estat, són i seran bones” i, per tant, es vol resoldre aquest tema per la via del diàleg. “Es tracta d’unes resolucions que no s’ajusten a la realitat ni fiscal, ni econòmica, ni social d’Andorra”, va emfasitzar el màxim responsable del Govern. De moment, però, s’ha descartat presentar aquest matí la moció que havia d’impulsar el Consell sobre aquesta qüestió, com proposava el president de la comissió de política exterior, Carles Enseñat.
Pel que fa als grups parlamentaris catalans, la CUP-CC, promotor de les resolucions, es mantenia ahir en la posició de vetar Andorra en considerar que és un país que afavoreix l’evasió fiscal. Des d’aquest grup es va justificar la iniciativa amb l’objectiu de “desincentivar l’evasió fiscal”.  Per contra, des de Junts pel Sí, el diputat i alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, es demanava perdó per no adonar-se que aquestes resolucions tenien “aquesta afectació” per Andorra, que va qualificar de “contràries a la legislació internacional”. L’alcalde urgellenc i diputat al parlament de Catalunya va considerar “inadequades” i “contràries a la legislació internacional” les dues resolucions del Parlament català aprovades el passat 6 d’octubre, que prohibeixen la licitació a empreses que tinguin operacions financeres a Andorra i donar guardons esportius o culturals a persones que tinguin el domicili fiscal al Principat. Segons Batalla, “Andorra té raó d’estar molesta perquè no és un paradís fiscal”, va explicar. L’aprovació d’aquestes dues resolucions pel ple del parlament, “va ser desafortunada perquè en elles es considera Andorra com un paradís fiscal”, va manifestar el diputat de Junts pel Sí. Batalla excusava el seu vot perquè durant la sessió plenària es van haver de votar 3.600 punts en menys de 12 hores “i demano disculpes per no haver vist aquests dos punts que tenen aquesta afectació per Andorra”, ha declarat.  Batalla espera que aquestes resolucions s’aclareixin a favor d’Andorra per mantenir “el bon veïnatge”. 
Entre  els partits polítics que es van voler desmarcar clarament de les resolucions hi ha el Partit Popular (PP) i Ciutadans. Des d’aquesta última formació, el diputat Antonio Espinosa, després de recordar que el seu grup havia votat en contra dels dos textos “perquè no els compartim”, va argumentar que empreses i esportistes han de tenir la llibertat de radicar-se en el país que sigui millor per als seus interessos. “Crec que el que ha de prevaler sempre és la presumpció d’innocència i mentre no hi hagi frau i es compleixin les obligacions fiscals tant els esportistes com les empreses han de poder fer el que vulguin”. Espinosa va considerar, a més que “no crec que les resolucions tinguin una aplicació real”, ja que, si fos així, “seria inconstitucional”. 
Per la seva banda, el PP va recordar també que va votar en contra de les dues resolucions. “Som molt conscients que la realitat no és aquesta i sempre ens hem manifestat en contra d’estigmatitzar Andorra i els andorrans”, van dir del partit. Per al PP, els partits nacionalistes que van fer que s’aprovés  la proposta de la CUP “demostren un total desconeixement de la realitat i de les relacions entre Andorra i el nostre país”. “Malauradament no és la primera vegada que el Govern de la Generalitat i els partits que li donen suport creen problemes i conflictes diplomàtics on no hi són, com ha passat també recentment amb França”.

Generalitat de Catalunya
Andorra
paradís fiscal
Parlament català
Gilbert Saboya
Raül Romeva
Carles Puigdemont
resolucions

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Les possibles interpretacions son múltiples. El Govern català no es ningú per "demanar disculpes", de quelcom que ha estat aprovat pel Parlament. Els polítics us podeu conformar (o fer veure que us conformeu) amb poca cosa (de cara a la galeria), però el cert es que la processó va per dintre, i dels enganxats pel cas BPA (Àlies cas Pujol, àlies cas de l'expresident de CAT i exmandatari del partit principal de la coalició que governa a Catalunya), no n'hi cap de la CUP.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte