Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.

El Govern col·loca 175 milions de deute amb venciment a 20 anys


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El Govern va tancar dimarts una emissió internacional de deute per a privats en què va col·locar fins a 175 milions d’euros amb un venciment a 20 anys, segons ha informat avui el ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, que ha destacat el caràcter “inèdit” d’aquesta emissió, ja que és la primera vegada que es col·loca una emissió amb aquesta durada, fet que “dona molta resiliència al país”.

A més a més, l’operació, emmarcada dins el programa d’emissió de deute de fins a 1.200 milions planificada pel ministeri de Finances, s’ha tancat amb un interès de l’1,75%, un tipus molt positiu per a les arques públiques. I és que “com més durada té el venciment més puja l’interès”, ha explicat Jover, que ha recordat, a títol comparatiu, que la primera emissió de deute internacional es va tancar amb un tipus d’interès de l’1,25 i amb un venciment a 10 anys i que la darrera emissió de deute nacional es va fer amb un interès de l’1,75% amb un venciment a 5 anys.

El ministre s'ha felicitat i ha considerat “molt bona notícia” que el Govern hagi pogut “multiplicar per quatre el venciment amb el mateix interès”, en una operació que ha “permès incrementar de manera notable el venciment del deute”. 

En aquest sentit, Jover ha precisat que amb aquesta nova emissió, que “es preveia inicialment d’entre 100 i 150 milions però que davant la bona acollida es va optar per apujar a 175,  s’ha passat d’un venciment mitjà del deute de 4,2 anys a un venciment de 6,9 anys”. Així, el ministre ha recordat que la primera emissió de deute que es va portar a terme quan el seu predecessor, Jordi Cinca, va assumir la cartera de Finances tenia un venciment a un sol any, i s'ha felicitat que “en dues legislatures s’hagi multiplicat el final de les operacions gairebé per 7”, un fet que “dona un senyal molt fort de resiliència financera”.

Així mateix, el titular de Finances ha destacat la “diversitat” amb què s’ha col·locat la nova emissió de deute, en què han participat tant entitats bancàries internacionals com nacionals. Precisament, els bancs del país s’han distribuït directament 49 milions de l’emissió, que també ha distribuït 20 milions d’euros per a un grup format per inversors alemanys, finlandesos i danesos; 1 milió d’euros per a un grup alemany; 5 milions d’euros per a un grup austríac; 10 milions d’euros a Itàlia; 40 milions d’euros a Israel; i 50 milions d’euros per al francès.

El canvi de lloc de la central de cogeneració del Pas, a informació
El consell de ministres ha acordat avui sotmetre a exposició pública la modificació concreta del Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra (PSIEA) per al canvi d’emplaçament de la central de cogeneració al Pas de la Casa i les noves reserves o servituds per a l’adaptació de la xarxa de calor prevista, segons va informar el ministre portaveu. 

Eric Jover ha explicat que el nou indret permet optimitzar els recursos i impulsar una major eficiència de la instal·lació així com una reducció dels costos. Així, si inicialment la reserva per ocupació prevista era de 6.803,45 metres quadrats, amb la proposta actual passen a ser d’uns 4.436 metres quadrats, ha detallat el ministre, que ha explicat també que la nova ubicació està més pròxima a la zona poblada del Pas de la Casa, fet que permet optimitzar també part de la xarxa de calor fins a la distribució dels habitatges. 

A més, aquest nou lloc també inclou un espai destinat a l’emmagatzematge de la biomassa, una nova aposta enfocada a la reducció de les emissions de CO2 i a la contribució de la diversificació de les fonts energètiques, ja que facilita l’opció d’alimentar la planta de cogeneració amb aquesta font d’energia renovable.

D’altra banda, Jover ha informat que el Govern ha adjudicat la retirada de dipòsits d’emmagatzematge de gasoil situats a l’exterior de Sud Radio a l’empresa Neida per un import de  33.846,87 euros.

Material escolar i subvencions per a les Ampes
El Govern ha aprovat avui la convocatòria per a la concessió de subvencions sense finalitat de lucre destinades a les associacions de pares i mares d’alumnes escolaritzats en centres escolars públics de segona ensenyança, batxillerat i ensenyament especialitzat del país per a l’any 2021. També s'ha licitat l’adquisició de material informàtic i multimèdia per a diferents centres escolars.

Nous màsters en interpretació i composició musical
A petició de la Humanium International University, el consell de ministres ha aprovat avui la creació dels títols estatals de màster en interpretació musical i màster en composició musical amb noves tecnologies, una càrrega de treball de 120 crèdits europeus distribuïts en quatre semestres de 30 crèdits cadascun entre obligatoris, optatius i de lliure elecció. L’AQUA haurà de validar ara el pla d’estudis.

Govern
deute
venciment
20 anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte