Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari del PS, Pere López.
El president del grup parlamentari del PS, Pere López.

El Govern comprarà la societat amb Grifols si es limita l’ús del terreny


Escrit per: 
M. S. / M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Govern, a través d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) haurà de comprar la totalitat de la societat que constitueixi amb Grifols per tirar endavant el projecte del centre de recerca en immunologia a Ordino si en un moment donat, com a conseqüència d’un procediment judicial interposat contra la societat o de qualsevol altra forma, i de conformitat amb una resolució judicial ferma i vinculant, es veu impedida o limitada d’alguna forma per utilitzar la propietat en els termes i condicions previstos en el contracte de cessió d’ús.

Així es preveu si més no en la clàusula 8.2 del Pacte de socis subscrit entre el Govern i Grifols el 28 d’abril passat, la relativa al dret especial sobre l’opció de venda, on queda ben clar que si es dona aquesta situació Grifols “tindrà el dret, però no l’obligació, de fer que ADI adquireixi totes les participacions creades i en circulació, així com altres aportacions a patrimoni de la societat que llavors siguin propietat de Grifols o de qualsevol de les seves filials d’acord amb els termes i condicions que s’estableixen en aquesta clàusula”.

Així, segons s’especifica al Pacte de socis al qual ha tingut accés aquest rotatiu, en el cas que Grifols exerceixi l’opció de venda, la multinacional i l’ADI hauran d’executar un contracte de compravenda de participacions respecte a les participacions de l’opció de venda davant notari durant els quinze dies següents a la data de notificació per escrit de l’exercici de l’opció.

Així, a l’escriptura de transmissió Grifols no atorgarà cap altra representació sobre les participacions de l’opció de venda trameses a l’ADI que no siguin relatives al títol i a la seva capacitat, a la vegada que ADI atorgarà l’opció de venda a favor de Grifols sense rebre cap altra contraprestació a canvi. També s’especifica que la contraprestació que l’ADI haurà de fer efectiva per les participacions de l’opció de venda transmeses haurà de ser igual al total de la quantitat que Grifols ha aportat, o a la qual d’alguna manera ha finançat la societat.

Precisament, aquesta és una de les qüestions que més preocupen el grup parlamentari socialdemòcrata, que avui mateix ha presentat una esmena a la totalitat a la Petició d’autorització de la cessió temporal de l’ús del terreny conegut com a Prat de la Farga d’Ordino, que es debatrà aquest dijous al Consell General, segons han explicat des de la formació, que justifica l’esmena en els dubtes que els generen algunes de les consideracions que s’han trobat després d’analitzar el Pacte de socis, dubtes que han traslladat al cap de Govern i que confien que es puguin debatre demà.

En aquest sentit, els socialdemòcrates, que recorden que comparteixen la idea que una empresa com Grifols s’instal·li al país amb un centre de recerca immunològica, incideixen en el fet que el Govern sigui soci d’aquesta societat, però no s’hagin buscat altres fórmules lligades a la cessió del terreny, com podria ser per exemple un lloguer, i que aquesta participació suposi comprometre’s a assolir una sèrie de responsabilitats que, des de la formació, “no es veuen correctament”.

En aquesta línia, el president del grup parlamentari, Pere López, ha incidit especialment en la clàusula 8.2, i va assegurar que “ens sembla un pacte complicat i enrevessat des del punt de vista jurídic i que pot suposar assumir unes càrregues importants en un futur”. També ha remarcat que “és un pacte molt desequilibrat perquè si el negoci no pot tirar endavant i té dificultats el Govern es compromet a comprar tota la societat”.

Un  altre dels punts que els socialdemòcrates no acaben de veure amb bons ulls és aquell que estableix una participació del 20% del Govern, ja que la clàusula calculada mai pot anar a la baixa i pot ser perjudicial arran de la fórmula d’obligació. Una clàusula de protecció dels accionistes minoritaris que és habitual, però sempre que aquests la vulguin exercir i no per imposició, com en aquest cas. Així mateix, no s’ha calculat amb l’aportació del terreny i, comparat amb allò que aporta Grífols, podria ser més elevada. López també ha manifestat al cap de Govern altres preocupacions, com ara que Grifols no es compromet a aportar 25 milions d’euros, sinó a buscar finançament i que el terreny no es pugui utilitzar com a penyora o aval per part de la societat per obtenir finançament.

“Cal que la ciutadania conegui elements del Pacte de socis i fer un debat al voltant dels mateixos i demanar al Govern que asseguri que determinats riscos que puguin suposar una càrrega, com és l’obligació de comprar l’empresa o que el terreny no s’utilitzi com a penyora”, ha conclòs López.

El ministre treu ferro
Interpel·lat sobre aquesta clàusula 8.2, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha volgut treure ferro a la qüestió. “Aquesta clàusula es va posar per si hi hagués un recurs sobre la cessió d’ús dels terrenys i es veiessin en una situació que no poguessin tirar endavant el projecte, es reservaven la possibilitat de recuperar la inversió”, ha destacat el ministre, que ha remarcat que “per això el Govern ha modificat les lleis que donen garantia absoluta, a més amb un assessorament jurídic molt ampli, que dona seguretat absoluta a la cessió dels terrenys a Grifols”, motiu pel qual “és un aspecte que no ens ha de preocupar”.   

Així mateix, Martínez Benazet ha aprofitat per recordar que el laboratori de recerca en immunologia impulsat amb Grifols “serà un dels centres més rellevants d’Europa” i que serà “immunologia dedicada a la recerca del càncer, de malalties autoimmunes, cròniques i també recerca en infeccions”, i ha lamentat que “alguns ho han girat i fan veure que això és un centre en investigació en biologia de manipulació de virus i no té res a veure”. I en aquesta línia, ha insistit que “no ho hem d’entendre com un laboratori que portarà un risc a la població, sinó com un centre de recerca que portarà coneixement”.

PS
debatre
clàusules
pacte
socis
Grífols

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte