Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, lliurant a la síndica general, Roser Suñé, el projecte de llei del pressupost per al 2022.
El ministre de Finances, Eric Jover, lliurant a la síndica general, Roser Suñé, el projecte de llei del pressupost per al 2022.

El Govern confia recaptar 43 milions per l’impost de la renda l’any que ve


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El Govern preveu ingressar l’any que ve fins a 43 milions d’euros de l’impost sobre la renda i 42 milions procedents de l’impost de societats, segons es desprèn del projecte de llei del pressupost general per a l’exercici 2022 entrat a tràmit parlamentari per l’executiu, uns comptes que estimen uns ingressos totals de 465.104.563 euros i unes despeses globals de 491.606.146 euros, sense tenir en compte la variació d’actius i passius financers. 

Precisament, el comportament d’aquestes dues figures impositives així com el de l’impost sobre la renda dels no residents pel qual s’espera ingressar fins a 10.171.000 euros, 3 milions més del pressupostats per enguany, ha disparat la previsió d’ingressos pel que fa a la imposició directa, que representa el 20% del total dels ingressos, fins als 95,2 milions d’euros, 28 milions més que els pressupostats per a l’exercici 2021, cosa que suposa un augment del 42% en termes relatius.

Així, els 43 milions previstos de l’impost de la renda, 8 més que els previstos per aquest 2021 amb un augment del 23% en termes relatius, es desglossen en 5 milions procedents de l’impost sobre plusvàlues immobiliàries, un 25% més respecte als 4 milions pressupostat per aquest exercici, i en 38 milions corresponents a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), 7 milions més dels que s’havien estimat per aquest any.

En el cas de l’impost de societats, els 42 milions previstos suposen un increment del 68% en termes relatius respecte als 25 milions que s’havien pressupostat pel present exercici. En aquest sentit, des del Govern s’assenyala que, gràcies a una disminució de les deduccions i a tots els ajuts i accions econòmiques impulsades des de les administracions, la liquidació d’aquest exercici ha estat superior a les estimacions que es tenien, a la vegada que les previsions apuntarien a una millora influïda per la millor situació econòmica d’aquest 2021.

En la mateixa línia, s’explica que l’impost sobre la renda de les persones físiques s’ha de veure reforçat també per la recuperació de l’ocupació i l’eliminació de les reduccions salarials, així com també per la recuperació de les activitats comercials.

Pel que fa als impostos directes, que representen el 66% del total dels ingressos, s’han pressupostat uns ingressos de 305.800.673 milions d’euros, 22,4 milions més que els previstos per aquest exercici, amb un increment en termes relatius del 8%, motivat principalment per tres aspectes. D’una banda, l’augment dels impostos ja existents, com és el cas de la taxa al consum de la qual s’espera obtenir fins a 108,5 milions d’euros, 8,5 milions més que els previstos aquest 2021, com a conseqüència de la previsió del creixement de la venda de tabac per una recuperació de l’afluència turística, així com per l’efecte d’un previsible increment del preu del tabac als països veïns, fet que, d’acord amb la legislació vigent, repercutiria en el preu d’Andorra. També es confia que la represa de l’activitat comercial i turística tingui un impacte positiu en l’impost general indirecte (IGI), pel qual s’espera recaptar fins a 131,9 milions d’euros, 6,9 milions més dels pressupostats per al 2021.

D’altra banda, en el capítol de la imposició indirecta s’inclouen els 6 milions d’euros que es calculen recaptar amb el nou impost sobre l’allotjament turístic, que es preveu que es comenci a aplicar el segon semestre de l’any vinent, i 8 milions corresponent a l’impost sobre les emissions de CO2, una quantitat equivalent a l’estimada als comptes per aquest 2021, si bé al final es va deixar l’entrada en vigor de l’impost per al primer de gener del 2022.

Per contra, en l’impost sobre el joc d’atzar es preveu ingressar 278.000 euros, un milió menys del pressupostat pel 2021, de l’acord amb la Selae espanyola (Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado), una disminució, però, que s’assegura que no tindrà un notable impacte sobre el Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ), entitat que, gràcies als seus ingressos, es preveu que sigui autònoma, motiu pel qual no s’inclou al projecte de llei del pressupost cap transferència a favor del CRAJ. Des del Govern, es remarca també en la memòria explicativa dels comptes que, tal com estipula el conveni, els resultats que es liquidaran durant el 2022 es corresponen amb una proporció del que s’ha facturat el 2021.

Quant al capítol de taxes i altres ingressos s’espera obtenir per aquest concepte fins a 37,1 milions d’euros, 10,1 milions més del pressupostat per aquest any. Així, pel que fa a les taxes es preveu recaptar 19 milions d’euros, 3,5 milions més que el previst per aquest any, com a conseqüència de l’increment en 2,6 milions estimat de la taxa d’activitats econòmiques, de la qual s’espera ingressar 9,3 milions, i de l’augment de 800.000 euros de la taxa de vehicles, de la qual s’espera obtenir 6,4 milions.

També es preveu ingressar 7 milions més en concepte de reintegraments, el retorn d’excedents de transferències d’exercicis anteriors que fan les entitats de dret públic i parapúbliques, i arribar als 8 milions per aquest concepte, mentre que s’estimen fins a 4 milions d’euros corresponents a diferents sancions.

Finalment, el projecte de llei del pressupost per a l’exercici  2022 preveu una recaptació de 26,8 milions d’euros en concepte d’ingressos patrimonials, 6,6 milions més que el previst per aquest any. Aquesta partida la conformen principalment la distribució dels  dividends d’Andorra Telecom, 20 milions, i de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), 4,5 milions, a la vegada que s’espera també ingressar 1.641.560 euros per la comercialització de les monedes d’euro, i 360.550 corresponents al cànon de la ITV.

 

Govern
recaptar
43
renda

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aquest ministre ho fa millor que l’anterior

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte