Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en una de les intervencions en la sessió de control a l’executiu d’ahir al Consell General.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en una de les intervencions en la sessió de control a l’executiu d’ahir al Consell General.

El Govern, convençut de mantenir l’actual prestació per desocupació


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern està convençut que en l’acord d’associació amb la Unió Europea Andorra podrà mantenir l’actual prestació per desocupació involuntària com una prestació social i que no serà necessari instaurar una prestació d’atur contributiva com tenen la majoria de països de la UE tot i les disposicions de la normativa europea en la matèria. 
Així ho van posar de manifest, en diferents intervencions, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el cap de Govern, Antoni Martí, responent a una pregunta del conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana i president del grup mixt, Josep Pintat, sobre quin posicionament adoptaria l’executiu tenint en compte els principis de la UE relatius a les prestacions d’atur que els ciutadans de la UE, l’Espai Econòmic Europeu (EEE) o de Suïssa podran adquirir a Andorra i exportar a altres Estats en el marc de la lliure circulació de treballadors del futur acord d’associació.
Pintat, que davant la no resposta inicial de l’executiu va formular la pregunta de tres maneres diferents, va llegir part del reglament europeu i va recordar que aquests “són de directa aplicació” i, en aquest sentit, va incidir en el fet que l’actual prestació per desocupació involuntària “no preveu les exportacions que sí estableix el reglament de la UE”.
Tot i la contundència de l’afirmació, la ministra, que va assegurar que els reglaments europeus “no preveuen una prestació per desocupació contributiva obligatòria”, va insistir en què la posició de l’executiu “és mantenir l’statu quo actual”, motiu pel qual no s’ha fet cap estudi d’impacte del cost, qüestió que també va demanar el parlamentari d’UL-ILM.
Davant l’enroc d’uns i altres, el cap de Govern, que es va mostrar sorprès per la pregunta de Pintat quan “hauria de compartir” el plantejament de l’executiu, va sortir al rescat de la ministra, recordant que la única cosa que no acceptaria la UE és una prestació discriminatòria, un fet que no es dóna amb el subsisi actual. “Una cosa és el que pot pensar que la UE pugui demanar”, va etzibar a Pintat, i “una altra el que nosaltres defensem quan els nostres experts ens diuen que és una posició defensable i raonable”, va assegurar Martí, convençut de poder “saltar l’obstacle” que pugui suposar el subsidi d’atur en la negociació amb Europa.
En aquest sentit, el cap de Govern i la ministra d’Afers Exteriors, que va recordar que no s’està negociant res sinó que s’està en la fase d’anàlisi i informació dels diferents annexos que conformen l’acord, van apuntar que la negociació de la lliure circulació de mercaderies, amb la transitòria pel tabac, “ha de servir d’exemple a l’hora de negociar les altres llibertats”. 
Per la seva part, el president del grup liberal, Jordi Gallardo, que davant l’evolució del debat obert va decidir retirar la pregunta que s’havia d’abordar posteriorment també relativa a l’acord d’associació amb la UE, va assegurar que a L’A no els consta que un subsidi d’atur contributiu sigui una obligació sense la qual no es pugui assolir l’acord amb Europa. 
En aquest sentit, Gallardo, que va advertir que “amb la conjuntura actual no seria possible instaurar un subsidi d’atur contributiu ja que suposaria un increment de la pressió fiscal, va plantejar a l’executiu si acceptaria o no una prestació d’aquestes característiques en el cas que fos finalment una obligació.
Martí, que va agrair l’aportació de Gallardo i que ajudés “a clarificar un debat que alguns volen fer des de l’alarmisme”, va evitar donar una resposta de sí o no com buscava el president liberal i va argumentar que d’acabar sent una obligació “voldria dir que molts Estats de la UE haurien de canviar el seu model de subsidi”.
Des del Partit Socialdemòcrata, Pere López, que va celebrar l’oferiment de Martí de facilitar els documents corresponents, va recordar que a Europa “hi ha una normativa, també en matèria social, que cal complir” i va advertir al cap de Govern de la possibilitat que estigués confonent el finançament de la prestació d’atur, que pot ser contributiu o a través d’impostos, amb la pròpia prestació. “El fet que no sigui contributiva no vol dir que no hi hagi d’haver una prestació d’atur”, va assegurar López, que va incidir en què la normativa europea és molt clara en aquest aspecte i que no es pot obviar aquesta realitat. 

Nova cita d’Ubach amb la comissió d’Exteriors

La ministra d’Afers Exteriors demanarà comparèixer davant la comissió legislativa de Política Exterior la setmana del 19 de novembre per tal d’informar sobre la ronda de negociació amb la UE de l’octubre passat i la prevista per a la setmana del 26 de novembre. Així ho va avançar Maria Ubach en el transcurs de la resposta a una interpel·lació del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, en relació a una recent visita d’una delegació d’un organisme d’assistència tècnica i d’intercanvi d’informació (TAIEX), de la Comissió Europea.
La ministra va concretar que la delegació de la TAIEX la formaven dos experts dels ministeris d’Economia d’Espanya i França que es van desplaçar al Principat per fer un assessorament en matèria de seguretat industrial. Naudi va retreure a Ubach que els parlamentaris s’haguessin d’assabentar d’aquest fet a pilota passada i ho va posar d’exemple de la “mala manera” de fer de l’executiu demòcrata amb tot el tema de l’acord d’associació amb la UE.
Així, el parlamentari de SDP va insistir en la necessitat que, en el marc de la comissió de Política Exterior, es puguin abordar certes qüestions de les negociacions, no només “perquè els consellers n’estiguin informats sinó també per poder ajudar”.

Govern
convençut
prestació
desocupació
actual
mantenir

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte