Diari digital d'Andorra Bondia
Continua el degoteig d’ucraïnesos que arriben al país, l’Artur, de 14 mesos, amb la seva mare Alina durant la revisió mèdica.
Continua el degoteig d’ucraïnesos que arriben al país, l’Artur, de 14 mesos, amb la seva mare Alina durant la revisió mèdica.

El Govern crea un registre per als ucraïnesos que arriben a Andorra


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: A, Z.

El Govern ha decidit crear un registre de les persones procedents d’Ucraïna que aquests dies estan arribant al país amb motiu del conflicte bèl·lic. Així ho va anunciar ahir la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés. Es tracta d’un mecanisme que gestionarà directament el ministeri d’Afers Exteriors i que servirà perquè tant Afers Socials com Justícia i Interior puguin intervenir en la regularització de la situació d’aquestes persones al país. A hores d’ara ja hi ha 62 persones registrades, ha anunciat la ministra, “tot i que sabem que n’arribaran més”, ha afegit el ministre portaveu, Eric Jover.

Per inscriure’s cal enviar un correu electrònic a consulars@govern.ad amb tota una sèrie de dades. En concret, la identitat, el número de passaport, la data d’arribada, si tenen alguna persona de contacte o domicili de referència al país, així com altres informacions  complementàries. Aquest mecanisme d’acollida temporal permetrà estudiar les necessitats dels nouvinguts “cas per cas” han remarcat tant Pallarés com el ministre portaveu, Eric Jover. De manera que la regularització de l’estada d’aquestes persones a Andorra podrà venir donada o bé perquè es puguin acollir a un procés de reagrupament familiar, o bé als permisos de residència i treball “habituals” o bé per l’empara que estableix la Llei 4/2018, del 22 de març, de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries. En relació amb aquesta llei, el Govern treballa en la redacció d’un reglament que permeti el seu desplegament, ha explicat Pallarés. I tal com preveu la norma, el període de residència temporal serà en principi de dos anys. 

Paral·lelament, el Govern també gestionarà tots els oferiments d’allotjament i d’ajuda humanitària que els ciutadans andorrans estan fent arribar i convida que s’adrecin aquestes iniciatives al correu ajuda.ucraina@govern.ad que centralitzarà i distribuirà posteriorment aquests ajuts. A més, Jover ha anunciat també la creació d’un fons solidari “per recepcionar les donacions” destinades a les persones refugiades.

El ministre portaveu ha reconegut que ens trobem “davant d’una situació humanitària complicada” i que cal donar suport a les persones arribades d’Ucraïna que ja es troben al país.

D’aquí la importància i necessitat que estiguin identificades i que es pugui treballar de manera coordinada per respondre de la millor manera a les seves necessitats. Mentre s’estudien, ha remarcat que aquestes persones estan legals perquè es troben en règim de turista. Ara bé, pel que fa a la cobertura sanitària, ha confirmat que el ministeri de Salut ja ha contactat amb el SAAS perquè tothom que ho necessiti tingui garantida la cobertura sanitària sense cap cost. Igualment, tots els menors podran ser escolaritzats tenint en compte que l’educació és un dret fonamental, ha recordat.

Quant a la possibilitat d’acollir grups de refugiats, va dir que estan en contacte amb l’Acnur per si calgués, tot i que en principi si no és perquè es té algun familiar o amic al país, “Andorra no és destí escollit” per als que fugen del conflicte bèl·lic. 

Fernández: “cada quilòmetre ens apropa a la nostra missió”
El comboi d’ajuda humanitària organitzat per la Creu Roja Andorrana amb el suport del cos de bombers ha sortit avui poc després d’un quart de sis del matí cap a la frontera d’Ucraïna amb Polònia. Tant el director dels bombers, Jordi Farré, com el president de la Creu Roja, Jordi Pol, s'han fet presents per acomiadar les 18 persones que en formen part. Segons ha informat el director de la Creu Roja, Jordi Fernández, la neu que han trobat a partir de Soldeu i el fet d’anar sis vehicles els fa alentir el ritme. A Montpeller i Besançon han fet aturades per descansar i fer un mos. Pel que fa als ànims “van molt bé”, ha declarat Fernández, perquè “cada quilòmetre ens apropa a la nostra missió d’ajudar a les persones”. 

Alerta per falsos voluntaris que van a domicili
La Creu Roja Andorrana ha alertat aquest vespre que hi ha persones que s’estan fent passar per voluntaris de l’entitat i es dediquen a anar pels domicilis particulars demanant a la gent tant diners com aliments i altres tipus d’ajuda per als refugiats ucraïnesos. Segons informen des de la mateixa Creu Roja, a l’entitat els han arribat avui consultes per saber què hi havia del cert. En aquest sentit, manifesten  que “de cap manera això es fa des de la Creu Roja perquè mai des de l’entitat es presentarà la gent a domicili per demanar diners”. Cal recordar que hi ha un compte bancari de l’entitat per fer aportacions i diversos punts de recollida de material.   

 

Govern
registre
ucraïnesos
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte