Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada entre l’executiu i els representants dels treballadors de l’administració.
Un moment de la trobada entre l’executiu i els representants dels treballadors de l’administració.

El Govern demana als sindicats més antelació en l’anunci de les accions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’executiu va demanar ahir als representants dels sindicats de la funció pública que les accions que es facin en el marc de la vaga general dels treballadors de l’administració per protestar contra la reforma de la llei de la funció pública es comuniquin amb una antelació de 48 o 72 hores i no en 24 hores com havien anunciat les organitzacions sindicals.
Així ho va explicar ahir el portaveu de la Plataforma sindical i secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, a la sortida de la reunió que els representants sindicals van mantenir amb el cap de Govern, Antoni Martí, i la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, el ministre d’Afers Socials, Justícia Interior, Xavier Espot, i el ministre d’Educació, Èric Jover, una trobada que havia de servir per abordar els serveis mínims que s’hauran d’establir en les jornades que hi hagi accions de protesta.
No obstant, segons va precisar Ubach, que va assegurar que s’estudiarà la petició del Govern respecte de la comunicació de les accions, en la trobada no es va fer cap proposta amb relació als serveis mínims, ja que “ens han dit que estan parlant amb les direccions”. En aquest sentit, el dirigent sindical, que va lamentar que l’executiu “pacti amb les direccions i no amb els sindicats”, va explicar que els sindicats consideren que els serveis mínims “no s’haurien de tocar individualment, sinó que s’hauria de fer sobre la globalitat del funcionariat”, i va remarcar que quan els facin arribar les propostes de les direccions “ja veurem si podem o no arribar en aquests serveis mínims”. A més, Ubach va mostrar la seva sorpresa pel fet que “les direccions puguin establir uns serveis mínims sense haver parlat amb els sindicats”.
Així, el portaveu de la Plataforma sindical va explicar que se’ls ha emplaçat a una nova reunió dilluns vinent per abordar la qüestió dels serveis mínims. Precisament, per determinar-los, Ubach es va mostrar partidari que es miri “què fan els països del costat i els de la UE”, ja que “fa molta gràcia que anem cap a un acord amb Europa, però no tinguem per a res en compte el que són els convenis socials i laborals d’Europa, només els econòmics i sobretot el del tabac, que ja hem vist com està funcionant”.

Propostes d’última hora per posar de manifest una voluntat de negociació

Al marge d’insistir en instar els representants sindicals a asseure’s en una taula per negociar els reglaments de la llei, el Govern va aprofitar la trobada per lliurar als representants dels treballadors públics un document amb una desena de propostes, algunes de les quals ja avançades per la ministra de Funció Pública i el ministre portaveu, susceptibles de ser incorporades a la reforma de la funció pública. Així, i malgrat que des dels sindicats s’ha reiterat que es vol “un full en blanc i tornar a començar una llei de la funció pública des de zero”,  i no partir de la proposta actual com a base de negociació, des de l’executiu es proposa que no s’apliqui el règim de quinquennis fins que no estiguin aprovats i en vigor els reglaments del complement de carrera i el de productivitat, així com que tampoc s’apliqui fins que es meriti el període de triennis en curs per a cada treballador. A més, el Govern vol afegir una disposició a la llei per deixar clar que els drets de funcionaris i treballadors públics de caràcter indefinit són els mateixos al marge de la denominació que s’usi, així com afegir al projecte de llei que el reglament de la jornada laboral prevegi mesures efectives de conciliació de la vida personal i laboral. També es vol aplicar una mesura correctora per als treballadors públics que van ingressar a l’administració abans del gener del 2014 i que tenen una posició entre el 80% i el 100% de la banda retributiva, així com incrementar el percentatge del complement de productivitat en determinats casos. Es proposa també apujar fins al 80% el percentatge de retribució garantida en la situació d’adaptació del lloc de treball per motius de salut i desenvolupar tots els reglament en sis mesos.

Govern
demana
sindicats
antelació
anunci
accions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte