Diari digital d'Andorra Bondia
Un control anterior de la policia espanyola als vehicles que entraven al Principat.
Un control anterior de la policia espanyola als vehicles que entraven al Principat.

El Govern demana més claredat a la Generalitat en relació a la mobilitat amb Andorra


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

"Tenim una excel·lent cooperació amb la Generalitat de Catalunya i estem convençuts que clarificaran el seu missatge per no deixar dubtes sobre la seva interpretació". Així ho ha assegurat aquest matí el ministre portaveu, Eric Jover, que ha dit que el Govern entén que a partir d'aquest dimecres els ciutadans catalans que "contractin un hotel aquí a Andorra o hi tinguin una residència secundària podran venir al nostre territori".

Jover, responia d'aquesta manera als dubtes sorgits arran de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) de les noves mesures adoptades pel govern català per reduir els contagis i de la interpretació d'aquestes que en va fer la directora de Protecció Civil de Catalunya, Isabel Ferrer, que va assegurar que la mobilitat és “exclusivament per a les persones que viuen en aquest lloc, les que estan empadronades i tenen el seu domicili a l’Alt Urgell o a Andorra" i que "en cap cas des de Barcelona ens podem traslladar a Andorra”.

I és que tal com ha remarcat el ministre portaveu, l'executiu es queda amb les declaracions oficials de la portaveu de la Generalitat i del conseller Calvet en què "clarament van dir que la mobilitat estava permesa en el cas d'Andorra" i on van diferenciar dues tipologies com són, d'una banda, la circulació a l'Alt Urgell i, de l'altra, en els casos d'una segona residència o si s'ha contractat un hotel en que "sí poden venir aquí a Andorra".

El ministre, que ha insisitit en que "ens quedem amb aquesta versió que, a més a més, informalment des de diferents càrrecs també se'ns ha confirmat", ha apuntat que l'únic problema existent és que "malauradament no sempre la comunicació pública que ens arriba de Catalunya és tot l'inequívoca que hauria de ser", motiu pel qual malauradament "hem demanat que es pugui ser el més clar possible i es pugui clarificar aquesta situació".

Així mateix, Jover, que ha assegurat que el contacte amb les autoritats catalanes "és constant", ha incidit en la situació sanitària del país remarcant que "les dades que estem rebent dia a dia són positives i que el nostre rebrot està sota una situació de desacceleració". Per això, i també pels protocols sanitaris el ministre ha assegurat que "en cap cas els ciutradans catalans es posarien en risc en venir a visitar-nos i a gaudir del país i les nostres infraestructures". 

 

El PS veu la situació “preocupant” i demana “prudència a l’hora de fer anuncis”

La inconcreció de les mesures aplicades a Catalunya i les diferents interpretacions preocupen també les diferents forces polítiques. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha admès que el context “és difícil”, però ha advertit que “si a més les regles de joc canvien a cada moment, la presa de decisions per part d’aquells que les han de prendre encara les fa més complicades”. Per això, el parlamentari ha destacat que el Govern “no pot traspassar la responsabilitat íntegrament a la Generalitat”, i li ha demanat “més prudència”, de manera que “no es facin anuncis, i menys amb certa pompositat, sobre coses que no estan realment tancades o no publicades al Diari Oficial de la Generalitat”.

Més prudent s'ha mostrat el president del grup de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, que ha considerat que la situació generada “és fruit del desgavell i desconcert que hi ha per la pandèmia” i ha advocat per “esperar els esdeveniments”. Amb tot, Pintat ha mostrat la preocupació no únicament per la situació que hi pugui haver els dies de Nadal, sinó “per tot l’horitzó que se’ns obre”, i ha pronosticat que “aquests mesos fins al juny seran durs”.

Des de la majoria parlamentària, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, s'ha posicionat en la mateixa línia que el ministre portaveu, donant per bones les manifestacions del conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, i ha assegurat que “va ser molt clar” i que, arran també de les converses del cap de Govern i els diferents ministres amb d’altres alts càrrecs de l’executiu català, “tothom entén que Andorra es troba en les mateixes condicions que l’Alt Urgell”, de manera que tota persona de qualsevol comarca catalana “pot venir a Andorra si té segona residència o una reserva hotelera”.

Per la seva part, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, que ha apuntat que “cal ser extremadament curosos amb les posicions polítiques dels polítics d’altres estats”, ha admès que “sí que trobem a faltar concreció a l’hora de posar mesures”, un fet que “de retruc afecta de manera molt negativa el nostre país”. 

Finalment, el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha estat molt contundent respecte a les manifestacions que va fer diumenge la directora de Protecció Civil de Catalunya, a qui ha retret que es “girés en contra del missatge públic” i que “espantés” persones que “tenien pensat pujar a Andorra o anar d’Andorra a Catalunya a veure familiars o anar senzillament a passar uns dies amb la seva bombolla de convivència”. I és que per Naudi, en un moment en què es parla de “multilateralisme i de cooperació” sobta la situació de “tancament” dels veïns malgrat “els esforços” fets per Andorra.

Govern
demana
més
claredat
Generalitat
relació
mobilitat
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte