Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Jordi Gallardo, durant la presentació del programa de subvencions d’Andorra Business, avui.
El ministre Jordi Gallardo, durant la presentació del programa de subvencions d’Andorra Business, avui.

El Govern descarta els terrenys de la gossera per fer-hi la zona franca


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA / C.Esteve

La zona franca en què treballa el Govern no s’ubicarà als terrenys actualment ocupats per la gossera. Així ho ha confirmat avui el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha assegurat que aquesta ubicació “està descartada” i que per ara “estem analitzant les diferents alternatives”. El ministre ha remarcat que “nosaltres no vam dir mai que aniria allà”, en referència als terrenys de la gossera, sinó que “vam dir que era una de les ubicacions”, però que un cop analitzades les necessitats i les opcions disponibles s’ha vist que “hi ha altres ubicacions més interessants”.

Cal recordar que des de l’Executiu es treballa amb la idea de fer dues zones diferenciades. Una que seria d’importació i exportació, i per tant, amb un ús més comercial, i l’altra que seria una zona franca de custòdia d’objectes de valor, per la qual cosa s’han d’escollir dos espais diferents. Gallardo ha explicat, també, que a més d’analitzar les possibles ubicacions, de moment s’està “avançant en el que és la normativa i els recursos potencials que necessitaria” la zona franca, a més d’estar acabant ja la redacció del possible concurs.

I és que la zona franca no  ha deixat de ser una prioritat per al Govern. De fet, el mateix ministre de Presidència, Economia i Empresa ha assenyalat que és un dels elements que pot ajudar les empreses a ser més competitives. Ho ha explicat en declaracions posteriors a la presentació del nou programa de subvencions d’Andorra Business que aquest any té com a principal objectiu “ajudar en la internacionalització” dels negocis del país. “Com a país tenim alguna dificultat amb l’accés al mercat europeu, per això defensem l’acord d’associació” amb la UE, ha afirmat, recordant que un cop assolit “s’eliminarien traves”. Més enllà d’aquesta mancança més transversal, també es tenen detectades “barreres internes” que es concreten amb dues limitacions. D’una banda, el grau de transformació digital dels negocis. “Anem millorant i reduint la bretxa digital, però encara ens queda camí per recórrer”, ha apuntat. D’altra banda, ha reconegut que la segona limitació “no és tan atribuïble a les empreses”, sinó que va més lligada al “projecte de país”. “Parlem del projecte de la zona franca, que pot ajudar a una empresa a ser més competitiva en la importació i exportació i que pot fer que qui pensi en la internacionalització pugui treballar millor i sent més competitius, reduint costos i simplificant tràmits”.

Pel que fa a la cinquena edició de les subvencions d’Andorra Business, tal com han explicat Gallardo i la directora de l’entitat, Judit Hidalgo, en total s’hi aportaran 190.000 euros i el 85% del total aniran destinats a empreses que facturin fins a 350.000 euros. El 15% restant serà per a empreses amb una facturació d’entre els 350.000 euros i els 2 milions (mig milió més del que es preveia fins ara per donar entrada a empreses “madures” que potser es plantegen la internacionalització. La iniciativa permet finançar fins a un 80% dels serveis contractats amb un màxim de 6.000 euros, 1.000 més que fa un any.

Com a novetat, aquest any hi haurà dues convocatòries per tenir accés a les subvencions. La primera, disponible des d'avui i fins a l’11 de juliol, mentre que la segona començarà el 26 d’octubre i fins al 21 de novembre. Cal tenir present, però, que a diferència d’anys anteriors, en què “una part molt important de les ajudes es destinava a la digitalització de les empreses”, ara aquesta part en queda fora, ja que s’ha previst la creació d’un nou programa que es presentarà d’aquí a uns dies enfocat específicament a aquest objectiu i que es finançarà amb part dels diners que arriben a través dels préstec del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. Això fa que aquest any tots els esforços se centrin en la internacionalització. “Els anys ens han demostrat que hi ha empreses i projectes a Andorra que estan preparats per fer el salt a la internacionalització, calia agafar-ho com a objectiu i ara sí que hi havia un ecosistema d’empreses suficientment madur per fer el salt”, ha justificat Gallardo.

Des del 2018 s’han donat 243 subvencions a 207 empreses diferents per un import total de 820.000 euros. Per la seva banda Hidalgo ha destacat que segons els seguiments que fan a través del programa, “més d’un 70% de les empreses declaren que la seva facturació s’ha incrementat gràcies a la subvenció, per tant, l’impacte és positiu”.

Andorra
zona franca
gossera
terrenys
Andorra Business

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte