Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, arribant ahir a la cambra parlamentària per la sessió de control a l’executiu.
El cap de Govern, Xavier Espot, arribant ahir a la cambra parlamentària per la sessió de control a l’executiu.
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, responent a Carine Montaner.
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, responent a Carine Montaner.

El Govern descarta “en el moment actual” l’adhesió d’Andorra a l’OIT


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Andorra forma part de 23 organismes internacionals i l’Organització Internacional del Treball (OIT) no en serà pas el 24. I és que el cap de Govern, Xavier Espot, en va descartar ahir l’adhesió en seu parlamentària responent a una interpel·lació de la consellera general i presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, sobre la signatura dels convenis fonamentals i de governança de l’OIT que l’executiu s’havia compromès a estudiar arran d’una proposta d’acord aprovada en el debat d’orientació política de l’any passat.

Espot, que va recordar que l’única manera de poder signar aquests convenis és si s’és membre de l’OIT, va advertir de la gran càrrega de feina que podria representar l’entrada a aquest organisme, no només per al ministeri d’Afers Exteriors, sinó també per al departament de Treball, a la vegada que hi hauria també una càrrega financera. “No tanquem la porta a l’adhesió a l’OIT, però en el moment actual i per raons de disposar de recursos humans i financers, no”, va insistir Espot, que va remarcar que la presència d’Andorra a organismes internacionals no és per “anar allà a escalfar la cadira”, sinó per “fer informes, fer-ne un seguiment i donar compliment a les recomanacions que s’hi fan”.

A més, el cap de Govern va assenyalar que tot i no ser membres de l’OIT, la legislació laboral del país ja “recull de facto els estàndards internacionals” i és “conforme als convenis de l’OIT”. I en aquest sentit, va recordar que aquests convenis ja s’estan aplicant en el cas de la Llei de la seguretat i la salut en el treball.

Des de la bancada socialdemòcrata, Salazar, que va contraposar la posició de l’executiu en aquesta qüestió amb la qual va mostrar en relació amb l’adhesió al Fons Monetari Internacional on “aquestes càrregues sí són assumibles”, va assegurar que més enllà de la càrrega de treball que podria suposar la signatura dels convenis de l’OIT, i per tant l’adhesió a aquest organisme, “validaria internacionalment el nostre entorn laboral”.

En aquesta línia, Salazar, que va utilitzar també un altre dels arguments que van servir al Govern per justificar l’entrada a l’FMI, com és el fet que són molts pocs els països que no en formen part,  va incidir que queda “molta feina a fer” i va defensar la necessitat de trobar un mecanisme perquè els convenis de l’OIT s’apliquin de forma subsidiària, com passa amb la normativa de seguretat, en el cas de la Llei de relacions laborals, ja que en aspectes com ara inspecció de treball, les consultes tripartides o la regulació del treball domèstic no s’estan complint.

El cap de Govern, tot i defensar novament l’homologació del país en matèria laboral, va admetre algunes mancances i es va mostrar disposat a modificar la legislació vigent i a regular per exemple el treball domèstic tot i que va apel·lar a la “serenor” i a fer la feina “sense armes de destrucció política”.

“Em trobo molta gent que té malestar amb les seves preguntes i actitud parlamentària”

“Pel carrer també em trobo molta gent que expressa malestar amb les seves preguntes i la seva actitud parlamentària.” Així de contundent es va mostrar ahir el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, a l’hora de respondre a la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que va demanar al ministre pel “malestar al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS)”. 

Martínez Benazet va retreure a la parlamentària la presentació d’una pregunta tan “genèrica” i va demanar-li si es referia “al malestar dels pacients, del personal, dels visitants o fins i tot dels vigilants o dels usuaris de l’aparcament perquè la barrera se’ls obre”.

Montaner, que va recordar-li al ministre que “el malestar del SAAS no és nou”, va defensar el rol dels parlamentaris de fer arribar els neguits dels ciutadans a l’executiu perquè aquest “té molta feina i no veu els problemes”. Així, va apuntar al malestar per la planificació de recursos, en el transport sanitari o pel fet que les formacions “són cares”, i va demanar al ministre si considera que el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, “ha de continuar fent la seva tasca o cal buscar un relleu”.

El titular de Salut, que va instar Montaner a fer una demanda d’informació per conèixer el contracte de Piqué perquè “té mala informació”, va destacar que el Govern “té plena confiança en la direcció del SAAS que està fent les coses com cal”.

Govern
descarta
“en el moment actual”
adhesió
Andorra
OIT

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte